abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    4.6.2010 08:09 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Larrabee neni tak docela mrtva
    Je pravda, že Larrabee se neobjeví na trhu v roli grafické karty, určitě ne aktuální generace Larrabee křemíku. Nicméně se zdá, že Larrabee bude co nevidět transmutována do produktu určeného pro HPC. Čili pokud jste se těšili, že budete pomocí Larrabee chroupat spoustu jiných věcí než grafiku, můžete se těšit dál - ještě pár měsíců nebo možná let :-) Odkazy na TheRegister:  1   2 
    [:wq]
    David Ježek avatar 4.6.2010 09:13 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Larrabee neni tak docela mrtva
    to je ten úděl hwnews ... o tomto budu psát příští týden.
    4.6.2010 14:48 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Larrabee neni tak docela mrtva
    Kdyby takhle Larrabee chtelo zvladnou realtime raytracing v HD, to by byla pecka.
    4.6.2010 22:14 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Larrabee neni tak docela mrtva
    I kdyby hardware fungoval, tak problém bude s ovladačí a grafickými enginy - dnes jsou téměř všechny grafické enginy orientováný na "dutá" tělěsa z množství polygonů, zatímco pro raytracing jsou spíš výhodnější primitivní 3D "plná" tělesa (koule, kvádry a pod.) a CSG operace nad nimy. Navíc množství efektů, které dnešní enginy dělají pomocí různých triků a obezliček (např. dynamické stíny, zrcadlové odrazy a pod.), se u raytracingu realizuje nativně.

    Takže např. herní engine optimalizovaný pro raytracing by na dnešním hardwaru používající klasickou rasterizaci polygonů běžel nejspíš dost mizerně, což by u her pro PC byl dost velký problém. U herních konzol s hardwarem pro raytracing by byl minimálně ze začátku omezený sortiment dostupných nativních her, zatímco ty staré by funovaly pomalu (nebo vůbec).

    A to nemluvím o nutnosti vytvoření vysokoúrovňového grafického jazyka, který by byl optimalizovaný pro použití na takovémto hardware, i když si dokážu představit, že by bylo možné k tomuto účelu znásilnit OpenGL. Direct3D skoro neznám, ale z toho, co jsem o něm četl, mi připadá příliš orientováné na aktuální hardware, takže pokud by vznikla verze pro raytracing, tak by měla s předchozímy verzemi nejspíš společný jen název.
    4.6.2010 23:48 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Larrabee neni tak docela mrtva
    Tak ja samozrejme vim, ze by to nebyla zmena ze dne na den, ale az v posledni dobe mame bezne dostupny hardware na takove urovni, ze to zvladne, coz bylo jeste pred par lety nemyslitelne. Do pocitacove grafiky moc nevidim, ale podle me by to prineslo spoustu vyhod - zjednoduseni grafickych enginu, mozna by na nove hry nebylo potreba kupovat nove zelezo(skalovani by bylo prakticky linearni s poctem paprsku a tak by se na slabsim stroji proste vypnul AA(nevim, jak se tomu presne rika u raytracingu)), taky bych rekl ze se da raytracing vyuzit mozna i pro jine aspekty hry, nez grafiku(pro reseni kolizi?). Vypadas jako clovek, ktery o tom neco vi. Nemas nejaky nahled do soucasneho stavu real-time ray-tracingu? Docela by me zajimalo, kdyz se muzeme tesit na prvni kousky pro obycejne lidi.
    5.6.2010 01:41 Ant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Larrabee neni tak docela mrtva
    Nemas nejaky nahled do soucasneho stavu real-time ray-tracingu?
    O tom se mluvi uz hodne let (minimalne 5), ale porad nic.
    6.6.2010 18:32 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Larrabee neni tak docela mrtva
    Co do surových teoretických GFlops je Larrabee slabší než dnešní špičkové GPU. Zas na druhou stranu může být snadno výkonnější v obecnějších úlohách, které se na GPU chroupání nesnadno mapují. Třeba pro spoustu věděckých výpočtů nemá nasazení Cuda frameworku smysl. Netuším, kterým typem úlohy je raytracing, jak moc může být výpočetně náročný, určitě záleží na složitosti scény apod...
    [:wq]
    6.6.2010 21:38 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Larrabee neni tak docela mrtva
    Taky jsem myslel, ze to nejde, ale narazil jsem na toto: http://www.tomshardware.com/news/Larrabee-Ray-Tracing,5769.html (Watch Out, Larrabee: Radeon 4800 Supports A 100% Ray-traced Pipeline Using DirectX 9)
    jose17 avatar 5.6.2010 09:54 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 21/2010
    díký
    Ja vim, on vi, ty nano!
    7.6.2010 09:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 21/2010
    Opraveno.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.