abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (87%)
     (3%)
     (5%)
     (5%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 7. 1. 2016: Odchod z pozice maintainera

    14. 1. 2016 | Redakce | Jaderné noviny | 2329×

    Stav vydání jádra. Citáty týdne. Odchod z pozice maintainera

    Stav vydání jádra

    Současný vývojový kernel 4.4-rc8 byl vydán 3. ledna. „Běžně osmá rs znamená, že se stále vyskytuje problém, který ke svému vyřešení potřebuje více času. Tentokrát se chci jen ujistit, že jsou všichni po svátcích zpět, nejsou žádné nevyřízené věci a že vývojáři mají dostatek času připravit své požadavky na začleňovací okno. Nechci slyšet žádné výmluvy o tom, jak jste neměli čas to udělat, než dojde k otevření začleňovacího okna.“

    Verze 4.4-rc7 vyšla 27. prosince.

    Stabilní aktualizace: Od 14. prosince nebyly žádné vydány.

    Citáty týdne

    DECL IFUNC PLT GOT… Hádejte, co čtu… Myslím, že lidé kolem překladačů mají hlubší zásobníky než já.

    -Darren Hart

    Jestliže jsem nucen kontrolovat jiný kód ve zcela jiném souboru jen proto, abych určil, zda se jedná o bezpečný kód, potom považuji tento kód za špatný.

    -Dave Chinner

    Odchod z pozice maintainera

    Maintainer linuxového subsystému dělá důležitou a většinou nevděčnou práci. Zatímco revidování patchů je činnost technické povahy, většina zbývajících povinností má spíše administrativní charakter – a zabírá tolik času, že již nezbývá téměř žádný čas na programování nebo jiné technické úkoly. Není tedy překvapením, že maintaineři časem vyhoří a začnou se poohlížet po jiné práci (v kernelu či jinde). Naopak je překvapující, že k tomu nedochází častěji. Bohužel neexistuje jasný postup pro zřeknutí se role maintainera – a žádný nástupnický plán – což může způsobit, že se tento přechod stane dost ošidný.

    Takový scénář se momentálně očekává u md (software RAID) subsystému. Maintainer Neil Brown totiž oznámil, že plánuje ze své pozice odejít k 1. únoru. Brown začal dělat md maintainera ke konci roku 2001, protože to tehdy nikdo nedělal. Jelikož není žádný „jasný kandidát jako náhradní maintainer – nikdo, kdo se již významně podílel jako maintainer“ má Brown v plánu vytvořit maintainerské vakuum v naději, že se jeden nebo více lidí rozhodnou jeho roli převzít.

    Stěžuje si, že nedokázal přilákat další maintainery, i když v komunitě je několik lidí, kteří jsou schopni tuto práci vykonávat. Otázkou podle Browna je, zdali těmto lidem na kódu a subsystému záleží, což si mohou stanovit pouze tito jednotlivci. To znamená, že se necítí být v pozici do této role někoho jmenovat a chtěl by vidět dobrovolníky. Jeho odchod by, jak doufá, mohl vytvořit menší tlak na nástupce.

    Jak poznamenal, Linus Torvalds se vyjádřil pro menší týmy maintainerů, které pro md dávají smysl. Další alternativou by bylo sloučení povinností device mapper (dm) týmu a md povinností. Kromě md se vzdává také role maintainera pro administrační nástroj mdadm. O ten by se mohl starat nový maintainer nebo tým, i když by Brown pro md a mdadm raději viděl různé lidi. Podle Browna (v reakci na e-mailový dotaz) jsou pro rozdělení těchto dvou rolí dva hlavní důvody: Fungovalo to, když předal nfsd Bruci Fieldsovi a nfs-utils Stevu Dicksonovi, ale také to „podporuje veřejnou zodpovědnost – je pro mě velmi jednoduché vytvořit změnu API pro md a začít ji používat v mdadm bez toho, aby se na ni někdo podíval.“

    Brownovo oznámení doplňují odpovědnosti maintainera:

    Doufám, že se podaří najít jednoho nebo dva dobrovolníky na pozici maintainera, kteří by

    • shromažďovali a spravovali patche a nevyřešené problémy,
    • zkoumali patche nebo zajistili jejich přezkoumání,
    • sledovali hlášení o chybách a řešili je,
    • feedovali patche přímo Linusovi nebo skrze jiného maintainera
      v závislosti na tom, jaký vztah již existuje nebo jaký by bylo možno vytvořit,
    • vedli dlouhodobý směr (někdy je důležité říkat „ne“),
    • by se opravdu starali,

    ale také, aby si byli vědomi, že „maintainerování“ vyžaduje opravdovou snahu a čas, jako vše, co opravdu stojí za to.

    Jak je vidět, je toho opravdu hodně. Brown také poznamenal, že na vedlejší kolej přesunul také jinou práci, které dříve věnoval hodně času – sledování e-mailové konference linux-raid a poskytování podpory pro záležitosti md. Ale to, co vypadá jako ukázka, co by se mohlo stát s rolí maintainera, zachraňují členové md komunity. Brown je „velmi potěšen, že mezera se více než zaplnila jinými, velmi schopnými lidmi.“

    I když brzy přestane vykonávat práci maintainera, Brown z md světa nezmizí úplně. Přislíbil, že bude pokračovat v práci na projektech raid5-journal a raidl-cluster. Také je ochoten vést nějakého dobrovolníka a bude i nadále kontrolovat některé patche a komentáře k návrhům. Své oznámení zakončil výzvou:

    Vrhněte se do práce a *staňte* se maintainerem. Nebudu se plést pod nohy a pomůžu, kde bude třeba.

    Brown jistě není jediný maintainer, který si uvědomil, že je z této pozice unavený. V roce 2014 skončil John Linville jako maintainer pro bezdrátové sítě „doporučením“ některých subsystémových maintainerů a předáním prací s patchem pro bezdrátové sítě do rukou Kalle Valo. Maintaineři pro mac80211, bluetooth a nfc byli požádáni, aby své patche posílali přímo síťovému maintaineru Davidu Millerovi místo, aby procházely stromem Linvilla. Zdá se, že Linville byl v hledání nových maintainerů úspěšnější nebo možná oni v tom, že našli jeho, což mu zjednodušilo rozhodování, když se rozhodl pracovat na jiných věcech. Bezdrátový subsystém je poměrně větší než md, ale zato má větší tendence přitahovat větší okruh potenciálních maintainerů.

    Co se dalších částí procesu vývoje kernelu týče, je úloha maintainerů trochu chaotická. Řeší své úkoly, jak uznají za vhodné, a soustředí své úsilí různými způsoby. Hlavním úkolem je odeslání správných patchů v – doufejme řádném – časovém horizontu Torvaldsovi a do hlavního repozitáře. Určování, které patche jsou ty správné, je součástí práce maintainera také, ale někteří (Torvaldse nevyjímaje) většinou přenechávají tento úkol svým submaintainerům, zatímco jiní to nedělají. Více se o tomto píše v našem článku, který popisuje cestu patchů do hlavního repozitáře.

    Ve většině případů se styl práce maintainerů stal za ten čas organickým – zdálo se, že jim některé věci vyhovují. Tenhle styl může ovlivnit, jak bude třeba nakládat s přechodem z role maintainera. Pro md snad bude možné najít jedince (nebo spíš tým), kteří diskutovali v krátkém vláknu. I když to může pro lidi mimo komunitu kolem vývoje jádra vypadat trochu bláznivě, vytvoření vakua jako strategie odchodu může ve skutečnosti fungovat lépe než jiné mechanismy – alespoň pro některé subsystémy a maintainery.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.1.2016 14:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 7. 1. 2016: Odchod z pozice maintainera
    maintainer má český překlad - správce. A možná by nebylo od věci si ten článek po sobě před zveřejněním přečíst od věci. (Další alternativou by bylo sloučení povinností device mapper (dm) týmu a md povinností.)
    Quando omni flunkus moritati
    Bedňa avatar 21.1.2016 18:25 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 7. 1. 2016: Odchod z pozice maintainera
    Emailovú konferu pokladám za najhorší nápad ako niečo riešiť a preto sa nečudujem, že ju správcovia ignorujú.

    Issue tracking system je určite to najlepšie ako si zorganizovať prácu a dávať úloham prioty, rozdeľovať úlohy na opravy a vylepšenia.

    Emailové konferncie často končia s vyriešením v /dev/zero, pretože ten problém nikde nevisí a nepýta sa vyriešiť.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.