abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 790 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – červenec 2014

    7. 8. 2014 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 4685×

    Herní obchod GOG.com začal podporovat Linux, Game Develop přešel na svobodnou licenci, vyšla nová verze hry Dwaft Fortress 0.40, pro Linux se objevily hry Unrest, Halfway, Monsters Ate My Birthday Cake, Legions of Ashworld, Deponia: The Complete Journey, MouseCraft, Quest for Infamy a mnoho dalších. První prázdninové linuxové herní novinky jsou tu.

    Obsah

    GOG.com podporuje Linux

    link

    Jak bylo přislíbeno před rokem, on-line herní obchod GOG.com začal podporovat Linux, konkrétně distribuce Ubuntu a Mint. Důvodem k tomuto kroku je dle vlastníků pozitivní odezva z linuxové komunity, kdy podpora tohoto operačního systému byla jednou z nejvíce žádaných věcí v jejich seznamu přání. V současnosti je v nabídce něco přes padesát herních titulů pro Linux, další by měly přibýt časem. U části z nich však nejde o port v pravém slova smyslu, nýbrž je v ke hře přibaleno Wine či DosBox, kdy ovšem druhý z jmenovaných programů je často nutný k běhu starších her i pro Windows. Za připomínku určitě stojí to, že všechny hry jsou distribuovány bez DRM.

    Game Develop se stává svobodným

    link

    Nástroj na vytváření her Game Develop se stává svobodným. Konkrétně bylo pod GPL3 uvolněno IDE, jaderné knihovny pod LGPL3 a rozšíření pod zlib/libpng licencí. K tomuto kroku došlo i přes neúspěšnou kampaň na IndieGoGo. Samotný nástroj podporuje vytváření her pro HTML5 a/nebo pro Windows a Linux. K tomu není třeba znalost programování, neboť vše je možné tvořit pomocí GUI. K dispozici jsou nástroje na tvorbu animací, generování pozadí, 3D objektů, pro práci s dynamickým osvětlováním scén, vyhledávání tras, podpora joysticků a gamepadů, manipulace s časem umožňujícím zrychlování či zpomalování scén, vlastní fyzikální engine, podpora pro ukládání her do XML formátu a šifrování. K tomu všemu jsou navíc přibaleny tutoriály a ukázky.
    Repozitář je k nalezení na GitHubu, binárka pro Ubuntu 13.10 64bit je na stránkách projektu. Tamtéž je možné tvůrce podpořit.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Dwarf Fortress 0.40

    link

    Po více než dvou letech vývoje vyšla nová verze freewarové fantasy hry Dwarf Fortress s pořadovým číslem 0.40. Jedná se o ASCII-artovou single-player strategii s RPG prvky, ve které můžete hrát dva módy: buďto budete se skupinou trpaslíků stavět a bránit pevnost, nebo se vydáte světem, kde budete čelit různým nástrahám. Každý takový svět je počítačem generován, díky čemuž jsou jednotlivé hry zcela jedinečné, což platí nejen pro terén, ale i pro historii a postavy. Propracovanost celého systému je hlavní předností hry. Každá, i sebelepší hra, však dříve či později zanikne, neboť pokud se hráč bude chtít více rozvíjet, nutně bude muset kopat do čím dál tím větších hloubek, až se jednou prokope do pekla, ze kterého uniknou démoni, jenž zničí celou pevnost. Jelikož je hra již tak velice složitá a těžko přehledná, vytvořili fanoušci v DIY duchu několik grafických setů, které hru zpřehlední a lépe zpřístupní začátečníkům.
    Hra je dostupná ke stažení zdarma ze stránek projektu, příspěvky jsou však vítány.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Unrest

    link

    Unrest je název nové RPG adventury, jejíž příběh se odehrává ve fantazijním světě značně připomínajícím starověkou Indii. Ve hře budete hrát za pětici hlavních hrdinů a s nimi se pokusíte přežít hladomor v městském státě Bhimra. Hra je spíše než na násilné souboje zaměřena na možné volby se silným důrazem na příběh. Ovšem to, co jednomu pomůže, může druhému člověku udělat ze života peklo. Nečekejte však žádné mýtické příšery, vaší výzvou budou chudoba, nemoci, zrada a politické či sociální nepokoje.
    Na webových stránkách hry je možné vybrat si koupi buďto přes Steam za 12€ nebo v Humble Store za $15.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Halfway

    link

    Sci-fi tahovou strategii s prvky RPG s názvem Halfway vydalo studio Robotality. Ta vás zavede pár set let do budoucnosti, kdy lidstvo začalo kolonizovat další planety a v jistém okamžiku vyšlo najevo, že není ve vesmíru samo. Tato hra v různých aspektech připomíná slavné X-COM, a to jak samotným příběhem, ve kterém se krom lidí vyskytují další rasy, tak i způsobem boje, neboť při jednotlivých bitvách nelze spoléhat pouze na sílu, nýbrž je nutné takticky kombinovat i vzájemné krytí. Ty se odehrávají na palubě vesmírné lodi Goliath, kde se tým přeživších snaží za každou cenu ubránit zcela novému nepříteli. Mezi jednotlivými misemi je nutné jednotlivým členům týmu doplnit výzbroj a výstroj, neboť počet nepřátel roste s každou další misí.
    Halfway se prodává na Steamu za 13€ nebo v Humble Store za 10 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Monsters Ate My Birthday Cake

    link

    Po úspěšné kampani na Kicksterteru vychází Monsters Ate My Birthday Cake. Tato puzzle hra v sobě obsahuje spoustu různých rébusů, jejichž vyřešení vás dovede až k příšerkám, jež si dovolily sníst váš narozeninový dort. Složitost jednotlivých hádanek je dána vámi zvolenou obtížností, díky čemuž je hra vhodná jak vyloženě pro odpočinek, tak naopak pro procvičení mozku. Celá hra je graficky velice hezky zpracována a to samé platí pro hudební doprovod, který stvořili Disasterpeace.
    Monsters Ate My Birthday Cake je možné zakoupit na Steamu za 15 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Legions of Ashworld

    link

    Pokud byste při hraní Legions of Ashworld měli pocit, že podobnou hru už jste někdy hráli, zřejmě jste již někdy dříve zkusili klasiku Lords Of Midnight. Legions of Ashworld se totiž touto hrou značně inspirovalo, což je vidět nejen v kombinaci tahové strategie a RPG, ale i pro tento žánr dost netradiční pohled první osoby. Hra vás zavede do starověkého světa plného králů, mágů a samozřejmě též rozličných netvorů, po jejichž invazi je nutné jednotlivá království sjednotit a pokusit se vrátit úder. I když hra na první pohled vypadá jednoduše, všechny kroky je třeba dopředu zvážit a zvlášť použití surovin je nutné strategicky naplánovat.
    Legions of Ashworld je k mání na Steamu za 15 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Deponia: The Complete Journey

    link

    Pro Linux vyšla také 2.5D point-and-click adventura Deponia: The Complete Journey. Její hlavní hrdina, mladý muž jménem Rufus, se snaží dostat pryč ze své vesnice Kuvaq, jenž se nachází na smetím zamořené planetě Deponia. Tento svět bývá kritiky označován jako mix díla Terryho Pratchetta, Douglase Adamse a Matta Groeninga. V druhém díle série je možné se dozvědět něco víc pozadí hlavního hrdiny a přitom zachránit celou Deponii, na což navazuje poslední díl série i s vyvrcholením příběhu. Přestože hra od svého vydání před dvěma roky sesbírala smíšenou kritiku sestávající se jak z pozitivních, tak i velice negativních reakcí, její hodnocení fanoušky bylo docela vysoké.
    Kompletní trilogie Deponia: The Complete Journey stojí na Steamu 40 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    MouseCraft

    link

    Pokud hledáte hru, která by jednak zabavila vás, ale zároveň byla vhodná i pro vaše děti, mrkněte na MouseCraft. Jedná se o puzzle hru, která vám svým pojetím možná připomene křížence Tetrisu a Lemmings. Tady bude ovšem vaší rolí kocour – šílený vědec, který ve své laboratoři vymýšlí různé pasti, které zabrání pokusným laboratorním myším v projití skrze hrací plochu a nalezení sýra. K tomu je samozřejmě nutné myši likvidovat, ovšem neděje se to žádnou brutální formou, každá myš odcházející na věčnost se pouze změní v ducha, který vystoupá k nebeským výšinám.
    MouseCraft je k dostání na Steamu za 13 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Quest for Infamy

    link

    Linuxové verze se dočkala i point-and-click adventura s RPG prvky Quest for Infamy. V této hře máte možnost v roli šarmantního darebáka chodit po světě, řešit nejrůznější puzzle, bojovat v tahových bitvách a překonávat nejrůznější překážky. A to vše ve jménu bohatství a přízně žen. Na výběr je z trojice postav: silný bandita, kradmý zloděj nebo kouzelník. Celá hra je kromě dobrodružství protkána též značnou dávkou ne vždy zcela korektního humoru.
    Quest for Infamy je k mání na Steamu za 20 €, v Humble Store bez DRM za $ 20 a na Desuře za 15 €, taktéž bez DRM.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem světem

    link

    Závěr

    link

    To je vše pro červenec. Co bude dál? Špatné zprávy hovoří o finančních problémech studia Crytek, jenž byl nucen prodat práva na Homefront, jehož linuxový port je tak nejistý. A ty dobré? Zkuste se zeptat vývojářů Age of Wonders III nebo lidí z Epic games.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.8.2014 09:52 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červenec 2014
    K recenzi DF: Podívej se na Šestý smysl, mrtvý psycholog tam léčí kluka co vidí mrtvé lidi.
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    9.8.2014 21:45 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červenec 2014
    No... přečetl jsem si na wiki o čem ten film je, včetně záplety, ale netuším jakou to má souvislost s Dwarf Fortress. Nějaký hint? Nebo to zjisím až po shlédnutí filmu?
    19.8.2014 18:36 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červenec 2014
    Popsat DF tak, jak ty, je jako popsat Šestý smysl tak, jak já. Informace o Peklu je zavádějící (Pevnost se dá udržet napořád, jen je s ní nuda - reference na wiki existuje, ale nemůžu ji najít) spojler, který je podle mého názoru v recenzi zcela zbytečný.
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    7.8.2014 18:05 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červenec 2014
    To Unrest vypada zajimave. Libi se mi myslenka her jako media pro socialni kritiku - nedavno proslavene Papers, Please spada do podobne kategorie. Priblizuje to hry skutecnemu umeni.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    10.8.2014 22:10 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červenec 2014
    Jak definuješ umění? A odkud tuto definici čerpáš? Protože když se mluví o umění, vzpomenu si vždycky na jednoho svého kamaráda, který tvrdí, že umění je vyjádření etiky jinými prostředky. Z toho také vyplývá co všechno se do umění dá a nedá počítat. Tady tyto hry by pod něj tedy zařadit šlo, ovšem takových je jako šafránu...
    13.8.2014 16:43 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červenec 2014
    Myslel jsem to tak, ze se tim hry priblizuji jinym formam narativniho umeni, kde je socialni kritika velmi castou soucasti jejich obsahu. Ono takovych del asi bylo vzdy pomerne malo v porovnani s ostatnimi, ale jsou to casto ta, co prezila vic nez jednu generaci (a dnes je oznacovana za umeni, zatimco to ostatni povazujeme za brak).
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    13.8.2014 18:38 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červenec 2014
    Souhlas. Akorát u her to s tím přežíváním bude těžší než u jiných druhů umění...
    AraxoN avatar 8.8.2014 09:22 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červenec 2014
    Ale tie spojlery na DF ste si mohli odpustiť. Popisovaný scenár je súčasťou fun.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.