abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - květen 2016

    27. 6. 2016 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 11274×

    V květnu vyšly hry FlightGear 2016.2 Barcelona, F1 2015, The Mims Beginning, Shadwen, Stardew Valley, Blueprint Tycoon, Stellaris a spousta dalších. Květnové linuxové herní novinky jsou zde.

    FlightGear 2016.2 Barcelona

    Podle plánu na čtvrtletní vydávání nových verzí, oznámeného na začátku roku, světlo světa spatřila verze 2016.2 Barcelona svobodného leteckého simulátoru FlightGear. Nová verze přináší ALS filtry pro lepší práci s osvětlením modelů, TerraSync server užívaný pro stahování terénu byl změněn ze systému využívajícího SVN na protokol postavený nad HTTP, vylepšen byl systém reportování tlaku a větru a z letadel byly přidány či značně vylepšeny modely Piper J3 Cub, Boeing 757, Extra EA-500, Saab JA-37 Viggen, Cessna 182S Skylane a Beagle Pup. Z dalších leteckých prostředků ukazující možnosti simulátoru lze nově využít parašutistu, rogalo Icaro Laminar 13 MRX nebo raketoplán.

    Odkazy ke stažení jsou dostupné na stránkách simulátoru.

    HWN HWN HWN

    F1 2015

    Pravou AAA závodní hrou, která se dostala i na Linux, je F1 2015. Nabízí závody formule 1 z pohledu řidiče, na výběr je z několika módů: krom jednoho závodu je to také kompletní šampionát, časovka, expertní mód a hra pro více hráčů. Vzhledem k tomu, že se jedná o oficiální hru šampionátu formule 1, najdeme v ní realistické jezdce, stáje a okruhy. Od poslední verze přešla na nový engine, který nabízí vysokou optimalizaci, která se však bohužel projevuje hlavně při hraní na Windows.

    Před koupí hry se ale pořádně rozmyslete, kritici hře dali 61/100 a hráči pouhých 40 %. Část problémů, zejména padání hry, by mohla být vyřešena pozdějšími patchi.

    Pro zakoupení F1 2015 budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, na Steamu stojí stejně jako ve Feral Store, tedy 50€.

    HWN HWN HWN

    The Mims Beginning

    Máte-li chuť si vybudovat svůj malý svět, sáhněte po strategii The Mims Beginning. V ní se vtělíte do role panovníka/boha, který ovládá malý létající ostrov a vše na něm. Je tedy jen a jen na vás, jak se vám podaří budovat civilizaci v souladu s přírodou (na kterou je ve hře kladen velký důraz), rozmnožovat tamější obyvatelstvo a živočichy, ovšem zároveň je chránit před následky katastrof, které se čas od času objeví. A navíc vás čeká odhalování nejednoho tajemství, které se na každém ostrově skrývá. Po dokončení mise jste přepraveni na nový ostrov, kde začíná vaše dobrodružství od znovu. Systém hry je ne nepodobný tomu ze série Settlers, ovšem zasazen do fantasy světa.

    Hráči hodnotí The Mims Beginning v 84 % případů pozitivně.

    The Mims Beginning stojí na Steamu 17€.

    HWN HWN HWN

    Shadwen

    Shadwen je nová akční stealth adventura z dílny Frozenbyte. Hlavní hrdinka, jež dala jméno celé hře, potká při plnění své mise malou osiřelou holčičku Lili. Té se ujme a spolu s ní se vydá dokončit zadaný úkol: zabít krále. Shadwen se však dostává do morálního dilematu: zabíjet stráže přímo před zraky malé holčičky, nebo najít jinou cestu, jak splnit úkol, ovšem skrýt jej před svou novou společnicí? Hra nabízí volnost pohybu, kdy hráč má možnost si dopředu promyslet veškeré tahy, neboť čas při zastavení pohybu též stojí. K dosažení svého úkolu může hráč použít schovky, plížení, různé pasti s důrazem na fyziku a až v nejhorším čisté násilí.

    Kritiky hra moc nenadchla, dali jí pouze 53 bodů ze 100, ovšem hráči na Stemu ji v 82 % hodnotili pozitivně.

    Shadwen se prodává na Steamu za 17€.

    HWN HWN HWN

    Stardew Valley

    Máte-li chuť si zafarmařit, zkuste Stardew Valley. V této simulaci s prvky RPG se stanete dědicem farmy po svém dědečkovi, krom bodláčí tam ale neroste vůbec nic. Podaří se vám se základním nářadím a pár drobáky v kapse vybudovat prosperující zemědělské družstvo? Vedle této budovatelské práce se však budete starat o vztahy s okolím, kde nedávno otevřela svou pobočku korporace Joja. Spojíte se s ní, nebo dáte přednost spolupráci s komunitou? I několik měsíců po vydání hru denně hrají desetitisíce uživatelů a povedený linuxový port toto číslo zajisté trochu zvedne.

    Na Metacritic hra získala souhrnně 88 bodů ze 100, na Steamu ji kladně hodnotí dokonce 97 % hráčů.

    Stardew Valley lze najít na Steamu od 14€, případně za 15$ ze stránek výrobce.

    HWN HWN HWN

    Blueprint Tycoon

    Jméno Blueprint Tycoon nemůže snad značit nic jiného než další z ekonomických simulátorů. A tentokráte jde skutečně o simulátor spíše než o hru, neboť veškeré aktivity se odehrávají pouze v plánech s naprostým minimem grafiky. Úkolem je vybudovat osídlení, zajistit přepravu zboží a hlavně profit. Toho lze docílit jednak naprostou optimalizací, avšak též kolonizací dalších ostrovů, přilákáním pracovníků, vylepšováním dodavatelského řetězce, dalším výzkumem a aktivitami, které povzbudí vaši firmu.

    Od hráčů prozatím získala hra kladné hodnocení v 82 % případů.

    Blueprint Tycoon je k mání na Steamu za pouhá 3€.

    HWN HWN HWN

    Stellaris

    Ve strategii Stellaris se ocitnete uprostřed vesmíru v roce 2200. Cílem bude navazovat diplomatické a obchodní vztahy s dalšími civilizacemi okolo, případně proti nim vést války a hlavně spravovat vlastní říše. Hráč začíná s jednou planetou a malou flotilou vesmírných lodí, pozdější fáze hry je pak především o diplomacii a vedení válek. Častým problémem velkých strategií je však jistota výhry největší frakce, kvůli čemuž bývá závěr hry stereotypně nudný. Tento problém je v Stellaris vyřešen katastrofickými událostmi, například invazí z vnějšku galaxie či vzpourou robotů, což může snadno změnit výsledek hry.

    Na Metacritic byla hra hodnocena 79/100, na Steamu v 86 % případů kladně.

    Stellaris lze koupit přímo od Paradox Interactive, přes Humble Store, Gamesrepublic či Steam za 40€.

    HWN HWN HWN

    Letem linuxovým herním světem

    • Svobodná tahová strategie Wesnoth vydala opravnou verzi 1.12.6.
    • Rotorcross, svobodná závodní hra dronů, vydala verzi alpha 3. Zdrojové kódy jsou k dispozici pod GPL na GitHubu.
    • Minetest, svobodná implementace Minecraftu, vydala verzi 0.4.14.
    • Svobodný RTS engine OpenRA, používaný například pro rozběhání hry Red Alert, vyšel ve verzi 20160508.
    • OpenApoc je svobodný engine pro hru XCOM: Apocalypse. Zdrojáky jsou k dispozici na GitHubu.
    • Po opravdu hodně dlouhé době vyšla nová verze svobodné závodní hry TORCS 1.3.7, která přináší spoustu malých, ale důležitých oprav.
    • Pokusem o svobodnou implementaci enginu Grand Theft Auto III je OpenRW, který najdeme pod GPL na GitHubu.
    • Kolekci 100 klasických titulů Atari ze 70. a 80. let je nově možné v balíčku Atari Vault sehnat i pro Linux.
    • První opravdový golfový simulátor pro Linux: Jack Nicklaus Perfect Golf.
    • MMO ve velice neobvyklém žánru 2D arkádovky, to je StarBreak.
    • Své první krůčky na Linuxu si užívá arkádovka The Way.
    • Adventura ze hudebního světa zombies: Wailing Heights.
    • Diplomacii i bitevní taktiku užijete při hraní Overfall.
    • Minimalistické puzzle Please, Don’t Touch Anything je nově možné sehnat pro Linux na Steamu.
    • Mírumilovná arkádovka RymdResa se objevila na Steamu.
    • OmniBus je závodní hra, ve které se váš autobus řídí velice zvláštními fyzikálními zákony.
    • Svou cestu na Linux si našla i 2D vesmírná rogue-like strategie Duskers.
    • Strategie Atriage našla inspiraci ve hrách pro Atari, ovšem provedena je v moderním 3D formátu.
    • Pozitivní ohlas získala indie arkádovka La-Mulana provedená ve stylu Indiana Jonese.
    • Chcete-li se vyblbnout, mrkněte na arénovou 2D střílečku Rocket Fist.
    • Point-and-click adventura Moebius: Empire Rising ukazuje na nebezpečí, která vás potkají, chcete-li rychle zbohatnout.
    • Void 21 je procedurálně generovaná závodní hra.
    • Stará známá MMORPG Ryzom se nově objevila na Steamu.
    • Máte-li chuť na tahovou strategii, můžete si zdarma zahrát Age of Conquest IV.
    • Bolt Riley, A Reggae Adventure je klasická klikací adventura z prostředí jamajské hudební scény.
    • Crytek vydal zdrojové kódy svého Cryenginu na GitHubu. Před použitím však pořádně prostudujte licenci.
    • XCOM 2 přidává DLC s názvem Alien Hunters.
    • Pro Dead Island přibyla dvě DLC: Definitive Edition a Riptide Definitive Edition.

    Závěr

    Krom nových her pokračovala v květnu práce i v pozadí, díky čemuž tak například Dota 2 získala podporu Vulkanu. Jeho podpora byla mimochodem již přislíbena v mnohých produktech, jedním z nich je i CryEngine.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.6.2016 09:10 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Slovo "patchi" mě vždycky spolehlivě rozesměje...
    http://bandzone.cz/_90972
    28.6.2016 13:05 Escaron
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Stardew Valley ještě na linux není. Zatím je linuxový port pouze slíbený od vývojářů. Prý bude brzy. http://stardewvalley.net/stardew-valley-coming-to-consoles-q4-2016/
    28.6.2016 13:20 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    To je ovšem velký fail: pardon.

    A díky za komentář.
    4.7.2016 14:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Stellaris jsem přestal hrát ve chvíli, kdy jsem narazil na limit velikosti flotily. 120 lodí je dost málo, obzvlášť když člověk zabere čtvrtinu galaxie a začne se potkávat s velkými sousedy.
    Quando omni flunkus moritati
    15.7.2016 18:55 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Z clanku to vyzera, ze by aj toto mohla byt zamerna funkcia na obmedzenie prilis velkych frakcii, ktore by potom vzdy vyhrali.
    15.7.2016 19:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Ano, vyhrát vytvořením jedné velké frakce - mě - jsem měl v plánu. Kupodivu podobný plán - vyhrát - má většina lidí, kteří si nějakou hru kupují.
    Quando omni flunkus moritati
    28.7.2016 22:29 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Problémem je, že je to pak vždy o tom samém: vytvoř velkou armádu a začni s pomalou likvidací nepřátel. Nuda... Tato hra přidává trochu chaosu, čímž lépe vystihuje reálný svět. V něm to také nefunguje zcela přímočaře
    29.7.2016 14:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Napevno stanovený horní limit na velikost armády žádný chaos nepřidává. Přidává akorát otravné omezení, které věci zpomaluje. To je, jako kdybyste chtěl tvrdit, že reálný svět lépe vystihuje to, že se na Václavské náměstí vejde maximálně 100 lidí současně.
    Quando omni flunkus moritati
    4.11.2021 10:07 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    I personally like your post; you have shared good insights and experiences. Keep it up best dental implants in fort wayne
    6.11.2021 07:38 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Great site thanks admin. More power. homeremodelingtylertx.com/countertops
    17.11.2021 06:48 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Well this is great site! Would definitely recommend this to my friends. Love the read bookkeepersphoenix.com
    17.11.2021 11:57 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more. cheap fence
    10.1.2023 13:26 Anthony Scotte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    Thanks for this great post, I find it very interesting and very well thought out and put together. roof repair Sunderland
    29.3.2023 05:38 Jack
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2016
    This is such an amazing useful resource that you’re providing and you give it away for free. Check this out for more https://www.tejadosalamanca.com

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.