abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 134 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    Mobilní novinky – únor a březen 2011

    12. 4. 2011 | David Kolibáč | Různé | 3066×

    Nokia + Microsoft. Nové telefony a tablet od HP. Čerstvé netbooky s ARMem. A další stručné novinky ze světa mobilních zařízení.

    Obsah

    Únor 2011

    link

    Nokia + Microsoft

    link

    Zdaleka největší událostí února byl pakt Nokie s Microsoftem. Těžko říci, zda o tom tušil někdo z těch skeptiků, kteří na podzim spekulovali o tom, že Nokia nasadí na své chytré telefony Android nebo Windows Phone 7. Po zdravé úvaze to člověk prostě musel vyloučit, Nokia měla dlouhodobou strategii postavenou na Qt, nové generaci Symbianu pro levnější telefony a MeeGo pro špičkové přístroje. Ovšem nové přístroje přicházely na trh se zpožděním a dominance na trhu se pozvolna vytrácela, na tom americkém se ani neobjevovala. Akcionáři si vybrali na pozici CEO Kanaďana Stephena Elopa, který předtím působil u Microsoftu v divizi podnikových řešení. Měl přivést Nokii do USA. Nezdálo se pravděpodobné, že by mohl tak dramaticky změnit směřování společnosti... a stalo se. Před MWC 2011 si Elop s Ballmerem potřásli rukou a šokovali tím leckoho včetně vývojářů, komunity... i samotných zaměstnanců Nokie.

    Výsledek? Symbian je pohřbený, ač bylo slíbeno ještě 150 milionů telefonů, na nichž poběží, což je ovšem slabá útěcha na nejvýše pár let. Na zařízeních vyšší třídy budou MS Windows Phone 7, MeeGo bylo u Nokie odsunuto na vedlejší kolej jako experimentální projekt, Nokie N9 se zjevně nedočkáme, pouze se šušká o „nástupci“ N950, ovšem naštěstí Intel s MeeGo počítá i nadále. Asi nejpalčivější jsou otázky kolem Qt. Na WP7 se určitě nedostane (tam vládne C# a .NET, Silverlight a XNA a Miguel de Icaza tomu ještě tleská) a vzhledem ke změně strategie už ani není klíčovým produktem pro Nokii. Komerční licenci koupila finská firma Digia, ovšem zatím není známo, jak bude nakládat se změnami, tedy zda se Qt nerozštěpí na komerční větev, která by se (výrazně) lišila od větve nekomerční. V nejhorším případě vývoj povede výhradně komunita. Jinak Nokia prý počká s telefony s Windows Phone až na další verzi tohoto systému, která už třeba bude podporovat i kopírování textu.

    Alespoň Intel ukázal, že to s MeeGo stále myslí vážně, jednak soutěží pro vývojáře aplikací s velkorysými hlavními cenami (zahrnujícími například výlet na Jižní pól nebo 50 tisíc dolarů) a jednak prezentací na MWC, kde se demonstroval uživatelské prostředí pro tablety, viz video.

    Nové telefony a tablet od HP

    link

    HP konečně představilo první tablet s webOS a také nástupce Palmu Pre 2 a Pixi Plus. Objeví se někdy v létě za neznámé ceny a už u nich nenajdeme značku Palm...

    Nabízí se otázka, čím se HP TouchPad může pochlubit, aby to jeho zařízení činilo konkurenceschopnými pro nový Apple iPad nebo tablety s Androidem. Může to být webOS 3.0 s propracovaným přepínám úloh, bezdrátová nabíječka TouchStone a spolupráce s dalšími zařízeními od HP, především s tiskárnami. Hardware na první pohled nevypadá právě výjimečně. Dvoujádrový Qualcomm Snapdragon APQ8060 taktovaný na 1,2 GHz s obstojným GPU, 16GB nebo 32GB úložiště, 9,7" kapacitní vícedotykový displej s rozlišením 1024×768, nezbytné Wi-Fi a Bluetooth, volitelně 3G modul s aGPS, microUSB, megapixelová webkamera, různé senzory... a o moc více vlastně nevíme. Nikde nepadla zmínka o HDMI nebo slotu na paměťové karty.

    Mobilní novinky

    HP Pre 3 bude oproti svým předchůdcům o fous větší, naroste na 3,6 palce s rozlišením 800×480. Další změnou je náhrada SoC od Texas Instruments za ty od Qualcommu, v tomto případě jde o 1,4GHz procesor Snapdragon MSM8x55. K tomu 512 MB RAM, 8 GB nebo 16 GB pro data, ovšem stále bez slotu pro paměťové karty, a dnes již nezbytnosti jako Wi-Fi, BT, GPS, 5MPix fotoaparát a kamerka pro videohovory atd. Samozřejmě nechybí směrem dolů vysouvací QWERTY klávesnice, tentokrát lehce přepracovaná.

    Mobilní novinky

    HP Veer potěší především ty z nás, kdo nevítají posun k obrovským displejům, kvůli kterým se telefony pomalu nevejdou do kapes. S 2,6palcovým displejem (400×320) je to opravdu drobeček, přesto se vešla i QWERTY klávesnice. Rozdíly ve specifikacích oproti Pre 3 nejsou velké, procesor bude Qualcomm MSM7230 na 800 MHz, paměť pro data pouze 8 GB a nevejde se kamera pro videohovory.

    Mobilní novinky

    Ostatní

    link

    V listopadu se ve východní Asii začal prodávat zajímavý tablet Asus Eee Note EA-800 s digitizérem od Wacomu × za pěkných 230 USD. Nyní by měl dorazit i do zbytku světa, ovšem v Evropě má doporučenou cenu 259 Eur, to v ČR znamená zhruba 6000 Kč (navíc žádný obchod ho ani na konci března nemá skladem). To je o poznání více než sotva 200 USD v USA.

    Myrian Alien Dalvik je virtuální stroj určený k provozu aplikací pro Android na dalších platformách, a to se srovnatelným výkonem. Dostupný bude pouze výrobcům/dodavatelům zařízení, takže se můžete pouze podívat na video s ukázkou na Nokii N900 (ve srovnání s HTC Legend).

    LiMo Foundation dokončuje novou verzi své mobilní platformy – LiMo 4 bude k dispozici začátkem léta. Těžko říci, co od toho očekávat, s telefony využívajícími tuto platformu se mimo Japonsko prakticky nemůžeme setkat od samotného založení organizace, výjimkou byl jen Vodafone 360 H1 od Samsungu a ještě několik Motorol před androidizací tohoto výrobce. Ale třeba se situace změní s příklonem Nokie k WP7.

    Březen 2011

    link

    Čerstvé netbooky s ARMem

    link

    Hercules představil netbook s 800MHz Freescale i.MX515 (ARM Cortex A8), 512 MB RAM, 10" NEdotykovým displejem (1024×600), Wi-Fi a ethernetovou přípojkou, dvěma SDHC sloty, USB,... a vlastní linuxovou distribucí. Bude se prodávat ve dvou konfiguracích: eCAFÉ EX HD s velkokapacitní baterií na až 13 hodin používání za 269 USD a eCAFÉ EX SLIM s hmotností 0,86 kg a výdrží přes čtyři hodiny za 229 USD.

    Mobilní novinky

    Podobný netbook, Genesi Efika MX Smartbook, se dočkal aktualizace, specifikacemi se příliš neliší od Hercules eCAFÉ EX SLIM a cenově vyjde na 199 USD, resp. 249 USD s 3G modulem.

    Mobilní novinky

    Stručně

    link

    HP vydalo webOS 3.0 SDK, které zahrnuje krom jiného framework Enyo pro podporu i větších displejů.

    Amazon spustil Appstore, vlastní obchod s aplikacemi pro Android. Oproti Android Marketu je možné si aplikace vyzkoušet v prohlížeči na desktopu ještě před placením. Apple se ještě chce soudit kvůli názvu, ale to už je drobnost...

    Vyšla Opera Mini 6 a Opera Mobile 11. Novinky zahrnují krom jiného zrychlení, lehce přepracované uživatelské rozhraní a přibližování stránek včetně podpory pro multitouch.

    Rýsuje se nám na obzoru další buzzword, totiž „notbook“. Co to má být? Prý trošku větší a výkonnější netbook. Aby se v tom čert vyznal, v těch MID, tabletech, UMPC, netboocích, smartboocích, subnoteboocích, tablet PC, noteboocích/laptopech,... Nakonec asi dojde i na ten nojbuk.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.4.2011 03:25 Peter Markovic
    Rozbalit Rozbalit vše Efika MX Smarttop
    Sranda ze Efika MX Smarttop v
    USA 129$
    Europa 129€

    Kurz 1$=1€

    To je daky skrat v hlavach ci co ?

    Neviete vie tento notebook aj dual boot android + Linux?

    To by uz bolo dokonale, a hned to beriem.
    12.4.2011 03:37 Peter Markovic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Pozeram do manualu k smarttop a tam je:
    Full HW accelerated HD720 playback

    to znamena ze to nevie(nezvladne) Full HD 1080p ?

    To by bola vecna skoda lebo HDMI port to ma, keby zvlada 1080p bol by to idealny prenosty HD prehravac s GNU/Linuxom:(
    Fluttershy, yay! avatar 12.4.2011 10:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Hlavně to AFAIK podporuje nejvýše WXGA rozlišení, takže 1080p by ti beztak bylo na tyvíšco.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.4.2011 11:48 JanikT | skóre: 2 | blog: Staerseus | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop

    Vždyť ještě na to ani nebudou projektory, v nějaký dostupný cenový hladině. s 1080p....

    12.4.2011 11:49 JanikT | skóre: 2 | blog: Staerseus | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop

    A bylo by to schopný přehrát 1080p video na dislepji s menším rozlišením s menším rozlišením?  Nebo to nejdřív rozkoduje na 1080 a potom zmenší?

    12.4.2011 14:09 Peter Markovic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Takto, nepochopil si ma ide o to, ze netreba na tom notebooku aby to slo 1080p ale na HDMI vystupe a teda ze to pripojis k telke 1080p a ficis full HD, napr tablet SmartQ v5 a v7 maju plnu podporu HD 1080p, preto je to skoda. A preto skor pojdem do Smartq, snad bude SmartQ V7 II lebo V5 II uz je na trhu.
    Fluttershy, yay! avatar 12.4.2011 14:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop

    Efika MX Smarttop je nettop, žádný notebook. A tohle je snad jasné:

    WXGA display support (HDMI)

    Jinak viz FAQ.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.4.2011 17:56 random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Smartbook k telce nepripojis, protoze nema zadny vystup.
    andree avatar 12.4.2011 08:17 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    ono pri tej cene musis brat do uvahy veci ako ze v europe mas bezne 2 roky zaruku, kdezto v amerike to je max. rok... a napr. ta americka cena je bez dane, myslim...
    Fluttershy, yay! avatar 12.4.2011 10:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Přesně tak. (Osobně bych teda uvítal, kdyby ta dvouletá záruka byla volitelná /že by ji prodejce musel nabídnout a případně dodržet, ale záleželo by na dohodě se zákazníkem/.)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Pavel Stárek avatar 12.4.2011 15:30 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Á, tak konečně jsem se dozvěděl, co je to ten "specifický trh". Ty dvouleté záruky je asi výplod eurokomisařů z Brusele. Ale jinak je to celkem běžná praxe $1 = 1€, šéf si kupoval SDR rádio a v USA bylo za $500 a u distributora v Německu 500€. No nakonec je ukecal a poslali mu to z USA.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Fluttershy, yay! avatar 12.4.2011 15:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    To víš, socialismus: dvouleté záruky, zdravotní pojištění,...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.4.2011 12:15 random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Android se prave portuje. Demonstracni system (bootuje jenom z SD, bez instalace na HDD) je tady.
    12.4.2011 13:51 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    To neni zkrat ;-) Az budete mit tu cest pracovat nejakou dobu v mezinarodnich spolecnostech, tak zjistite, ze takhle vymazane postavicky v obleku co o tom rozhoduji jsou takrka vsechny :D

    Nez nekdo zacne zase o zarukach, tak jsem mel tu "cest" byt i u nekolika jednani a u firem z USA a Kanady je to primo strategie ve stylu u nas to dame normalne a ti blbci v EU si to stejne koupi za jakoukoliv cenu, tak proc to nabizet levne (viz. treba Apple) a jednou to tak pan v oblecku naprimo i rekl :-)
    Fluttershy, yay! avatar 12.4.2011 13:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Dnes to tak možná je, ovšem AFAIK to pochází především z toho, že hlavně Japonci a Korejci obsadili americký trh např. s elektronikou a auty tím, že si mohli dovolit tlačit ceny velmi nízko, na což americké firmy musely reagovat, ale aby se neutopily ve ztrátách, kompenzovaly si příjmy "na úkor evropských zákazníků".
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.4.2011 14:14 Peter Markovic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    presne tak. Je fakt ze 2 rocna zaruka trosku moze zvysit cenu ale urcite nie o 40€


    V USA cena 89€(129$)
    EU cena 129€

    Rozdiel 40€, na takom malom krame je to hodne.
    Fluttershy, yay! avatar 12.4.2011 14:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop

    Ta cena pro USA je včetně daně? Pokud ne, tak nemať, protože

    All EU prices include 19% VAT and free shipping.

    Takže nakonec ten rozdíl asi takový nebude... Cena z USA je s daní tím pádem zhruba 106 teuro.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.4.2011 15:15 Peter Markovic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Pre USA je samozrejme ze cena s VAT, preco by nebola?

    Ak si platca DPH v EU tak mozes kupit rovno bez dane tu:

    http://www.genesi-europe.com/store/eucommercial/
    Fluttershy, yay! avatar 12.4.2011 15:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Pre USA je samozrejme ze cena s VAT, preco by nebola?

    Protože je v každém státě jiná?

    Ak si platca DPH v EU tak mozes kupit rovno bez dane tu: http://www.genesi-europe.com/store/eucommercial/

    To samozřejmě vím, ale kupovat si to jednak nechci a jednak plátce DPH nésu.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 12.4.2011 15:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efika MX Smarttop
    Protože je v každém státě jiná?

    Resp. neexistuje, mají to tam řešeno jinak.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 12.4.2011 22:14 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – únor a březen 2011
    Nevíte někdo orientační cenu na tablety od HP?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 12.4.2011 23:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – únor a březen 2011
    Plurálu bych se zdržel; HP TouchPad by podle měsíc starého průsaku měl stát jako iPad, tj. $499, ale do uvedení na trh je ještě času dost.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 12.4.2011 23:40 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – únor a březen 2011
    škoda, ten menší tablet od Samsungu má být zhruba do měsíce a má se prodávat za cenu kolem 10 000,- $499 v Americe pak u nás to bude zhruba €450 možná více. A to je celkem hodně
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    13.4.2011 12:04 Andrej | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – únor a březen 2011
    Nokia prý počká s telefony s Windows Phone až na další verzi tohoto systému, která už třeba bude podporovat i kopírování textu
    ROFL, to ti klauni z redmondu skutocne nemaju copy/paste?
    Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology. --Larry Niven
    Fluttershy, yay! avatar 13.4.2011 12:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – únor a březen 2011
    Od 22. března mají. Ale ono toho chybí víc.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.