abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 810 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?

    23. 11. 2011 | Martin Stránský | Reportáže | 2701×

    Martin Stránský se v tomto článku dělí o své osobní zážitky z MozCampu 2011 v Berlíně. Ten proběhl o víkendu 12. a 13. listopadu 2011 a hlavním tématem byl rozvoj produktů Mozilly v budoucnosti, a to také na mobilních zařízeních.

    Kam kráčíš, Mozillo? To jsme měli brzy poznat na víkendové akci MozCamp 2011 v Berlíně, pořádané Mozilla Europe. Česko-slovenská výprava sestávala z Radka Bíby a mě (za brňáky), Pavla Cvrčka a Pavla France za plzeňáky a pražáky. Z obavy z případného zaspání jsme se raději vypravili do Berlína už o dva dny dříve a zbylý čas do začátku konference věnovali okupování muzeí, lovením WiFi signálu, pojídáním koblih a jízdou metrem. Naše prozřetelnost se ukázala být na místě, Brano coby bratr Slovák do začátku samotné akce stihnul dorazit, ovšem pro Wladowa se ukázalo být ranní vstávání fatálním problémem a musel zůstat za trest doma.

    Celou akci v pátek zahájila smrtící smršť Kariwurstů – místní speciality. Není to nic extra, můžete si to klidně udelat i doma, stačí si polít párek kečupem a posypat pálivou paprikou. Jíst se to dalo, ale chybět mi to doma určitě nebude. Organizátoři nám k tomu ještě pustili sympatický snímek s názvem CodeRush o začátcích projektu Mozilla. Pokud se chcete dozvědět, jak rozhodně nevyvíjet software, určite se podívejde. Pro ostatní to bude poučná exkurze do konce devadesátých let, kdy HTML vládl Microsoft, blikajíci banery, šílené animace a kaskádové styly se objevovaly leda tak ve snech webových anarchistů.

    Účastníci zájezdu před místem činu

    Po tomto kulinářsko-kulturním zážitku byl čas cesty na hotel. Tedy cesty...vyrazil jsem a díky zakrnělému orientačním smyslu pritom obrazil široké okolí včetne židovské synagogy a kusu pomalované berlínské zdi.

    Zde musím udělat malou vsuvku. Mozilla má ve zvyku ubytovávat pozvané hosty s lidmi, s kterými byste se normálně asi neodvážili sdílet hotelový pokoj. Ne že by k vám třeba nastěhovali nějakého recidivistu nebo bezdomovce, nicméně vize zarostlého spolubydlícího z Argentiny příliš klidu k spánku nedopřála. A tak jsem se záhy po příchodu ukládal do postele trochu v obavách a děsil se, kdo to vlastně přijde. Asi za dvě hodiny jsem se dočkal. Dveře se otevřely a vousatý obr vstoupil. Trochu jsem se obával, že mě jde zardousit (nerozsvítil si) a dělal jsem, že už spím. Nicméně uplně normálně vlezl do postele a usnul.

    Můj spolubydlící

    Ráno nám oběma zazvonil budík v 7:00 a po krátkém představení (jmenoval se Miguel či jak) se šlo do rachoty – tedy na snídani. Miguel mě vzal s sebou a seznámil mě se zbytkem jeho týmu, včetně fešné slečny z Rakouska, co dělala do marketingu. Ješte takový drb - Pavel Cvrček a Pavel Franc podobné dobrodružství nikdy nezažijí. Na mozillích akcích se ubytovávají zásadně spolu a pěkná děvčata, co letí hlavně na osmahlé cizince jižních typů, jim budou navždy odepřena.

    Fešná rakouská slečna z marketingu. Má ráda hory a často běhá :)

    A pak už vzhůru do akce. Díky doprovodu od přátel jsem tentokráte již trefil (konference se pořádala mimo hotel) a záhy už do nás tlačili úvodní proslovy. Moc si z toho nepamatuju, vetšinou to byly jen takové ty obecné řeči o ničem, kdybych to věděl, tak se raději ještě trochu prospím.

    Děvčata z šatny.

    Mitchel Bakerová se opět vrátila ke své utkvělé představě o ovládnutí světa skrz webový prohlížeč a ostatní ji v tom přizvukovali řečmi o mobilních telefonech a sdílení dat. Sem tam byly slyšet i zajímavé perličky – jako třeba že o linuxové uživatele už Mozilla bojovat nemusí a že je má jisté. No nevím, je pravda že v součastnosti Google Chrome vypadá stále spíš jako chromý invalida co se potácí po příkazové řádce a sem tam padne, ale to nemusí trvat věčně, obvzláště když Google jeho pohybový aparát neustále vylepšuje.

    Mitchel Baker rozvíjí plány o dominanci Firefoxu.

    Po těchto důležitých proslovech následoval oběd. Bohužel organizátoři nějak zapomněli na moji bezlepkovou dietu, takže jsem byl nucen jít ven na další místní specialu – Döner Kebab s hranolkami. Opět se nejednalo o kdoví jaký kulinářský zážitek, to samé dostanete u nás u Číňanů pod řeckým názvem gyros.

    Odpolední blok začal více radostněji. Hned na začátku jsem se usídlil v Areně (nejvetší přednášková místnost) a hnul se odtud jen na záchod nebo když Ludovič (šéf QA Thunderbirdu) rozdával fešná trička s ptákem bouřnákem.

    Nejzajímavější bylo asi téma o mobilním Firefoxu. Na mobilech se ve jménu rychlosti zahodí XUL (značkovací jazyk pro UI podobný HTML) a nahradí se nečím rychlejším. Bude tedy třeba předělat i doplňky speciálně pro mobilní verze. Mike Homney (z Debianu a zároveň kontraktor Mozilly) se mi dokonce svěřil, že kvůli rychlosti sprzní ELF binárku dynamické knihovny a až dynamický linker spadne, nahrají ji ručně v obsluze SIGSEGV signálu. No prostě Sodoma Gomora.

    Dalším krokem ve svaté válce Mozilly proti uzavřenému webu má být uvedení Mozilla telefonu. Jak jsem již říkal, Mozilla by ráda získala větší podíl na mobilních zařízeních, aby i tady mohla prosazovat webové standardy, a právě toto je onen trumf v ohonu rezaté pandy. Celé to má mít základ v Androidu, ale nad tím bude koncept pracovně nazvaný „Boot to Gecko“. V zásadě se jedná o Firefox, který ovšem přez různé API (baterie, vibrace, zvonění, sms, telefon,...) ovládá přímo HW telefonu. Vaše webová aplikace by tedy mohla přes javascriptové rozhraní telefonovat, psát SMS nebo třeba i čmuchat data z GPS.

    Hned nato dostali slovo developeři a prezentovali různé metody jak psát nový kód pro Firefox, posílat patche, kompilovat a tak podobně. Zajímavé bylo představení klíčových lidí, kterých se lze doptat na IRC.

    Nová uniforma a výstroj zaměstnanců Mozilly.

    Pak jsem byl na řadě já s GTK+3 portem Firefoxu. Wolfgang Rosenauer (Firefox mainainer z OpenSUSE) mě do začátku podpořil vlídným slovem „to je ale blbost“ a už jsem byl na pódiu. Za upřeného pohledu Pavla France z první řady (asi se mu zdálo, že jsem málo nervózní) začala prezentace našeho díla (pracujeme na tom v Red Hatu ještě s Honzou Hořákem). Mé modlitby byly vyslyšeny a po pár výžblebtech na konzoli Firefox naskočil a dokonce se spustil i Flash plugin v extra GTK+2 kontejneru.

    Po krátkém demu vypukla překvapivě živá diskuze, ze které jsem ale moc neměl. Buďto se mě ptali na věci, o kterých jsem neměl ani páru (jako třeba proč přecházet na GTK+3, jestli může Firefox mít jiný vzhled než ostatní aplikace) a nebo jsem otázce vůbec nerozuměl, asi díky podivnému nářečí tazatele či spíše mé chabé angličtině.

    Na takové podněty se dost těžko reaguje, takže sem jen stál a koukal jako tele na nový vrata. Naštěstí publikum bylo dostatečně živé a na otázku často odpověděl někdo z pléna. Nějak jsem to nakonec doklepal do konce (dodnes jsem posluchačům vděčný, že po mě nezačali házet shnilou zeleninu při oznámení, že rozhraní pro kompatibilitu s GTK+2 potřebuje extra libxul knihovnu) a nastal přesun na prezentaci o distribuci produktů Mozilla, již vedl Mike Homney, maintainer z Debianu a tvůrce (ne)chvalně prosnulého monstra IceWeasel. Zde se rozhořela polemika ohledně LTS (Long Term Support) verze Firefoxu pro enterprise prostředí (Mozilla se obává, aby linuxoví uživatelé nepřišli o přísun „špeků“ z cool nových verzí) a pak už se šlo na večeři do germánské putiky.

    Na vstupu nás uvítala místní dechovka a začalo se hodovat na účet Mozilla Foundation. Jako majitele bezlepkové diety mě pivo minulo a byl jsem nucen degustovat místní víno. Jako rodilý jihomoravák jsem dost pochyboval o kvalitě místního moku a opravdu, po prvním doušku jsem marně vzpomínal na pálavské stráně a vinohrady ve Vrbici. Tentokráte jsem vyfasoval místo v bandě linuxáků kolem distribucí a z druhé strany skupinu Afričanů, co vážili asi 50 kilo včetně oblečení a vypadali jako anorektické modelky. Taky jsem si zaskočil do horního patra k Čechům a jejich spolustolovnicí z Litvy, takže nám ten večer pěkně multi-kulturně uběhl, obvzláště když jsem dostal od vedlesedího Maďara seznam doporučených vín z uherské země. Cesta na hotel taky dopadla v pohodě (stačilo následovat dav) a další den mohl začít.

    Hoši od distribucí. Mike Homney (Debian), Já a Kay Engert (Fedora), Chris Coulson (Ubuntu), Wolfgang Rosenauer (OpenSUSE).

    Nedělní program začal už kolem deváté a bohužel beze mě, neodolal jsem vajíčkům se slaninou a ještě se futroval v na snídani v hotelu. Dorazli jsem až na diskuzi o FOSDEM, kde Mozilla bude mít svoji místnost. Dalším zajímavým programem byly otázky na lídry MoFo a některé docela na tělo, ale nebylo tam myslím nic zásadního, co by už v průběhu víkendu nezaznělo. Následovalo tradiční focení, rabování plakátů a samolepek, pár dalších z mého pohledu nezjímavých prezentací, dali jsme si pac a pusu s děvčaty z šatny a vzhůru domů.

    Zpět byla v plánu společná cesta, a to letadlem ČSA do Prahy. Marně jsem přemlouval ostatní Čechy o výhodách železnice, nicméně když mi letuška nalila asi půl litru svatomartinského vína (po mých nářcích na adresu berlínského eklhaftu), raději jsem už mlčel a těšil se domů. Pravda, jsou i příjemnější zážitky než noční vlak Praha – Brno, nicméně kolem třetí ráno mě uvítala jihomoravská metropole a to byl konec další podařené akce :-)

    P.S.: Uhádnete, jak se jmenoval můj argentinský spolubydlící?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.11.2011 06:22 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Zajimavé díky, jen poznámka: Döner Kebab je turecká specialita.
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    23.11.2011 19:58 Mmad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Kebab a Gyros je skutečně jeden žvanec - jen je z oblasti, kde se oba národy léta mixovaly, tedy z oblasti Egejského moře.
    23.11.2011 08:29 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Spolubydlící? Nebyl to náhodou mýtický (tzn. neexistující) Miguel de Icaza?!
    23.11.2011 09:25 Martin Stransky | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Nene, Miguel se vubec nejmenoval. To je jen takovy "pracovni" jmeno :)
    23.11.2011 10:05 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Hernan Rodriguez Colmeiro
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    23.11.2011 10:16 Martin Stransky | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Tesne vedle :)
    23.11.2011 10:28 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    tak ze by Guillermo Movia
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    23.11.2011 12:36 ma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Bingo! :)
    23.11.2011 13:26 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    surio mario martinez chuerez ferdinando?
    23.11.2011 15:12 Pavel Franc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Musím dementovat, že se Pavel Cvrček a Pavel Franc zásadně ubytovávají spolu !!!

    Na podobných akcích jsem až do letoška zásadně nevyplňoval kolonku "prefered roommate" nechávaje to náhodě a podobná noční dobrodružství zažíval pravidelně - ale vždy pouze s chlapci. Letos jsem se proto poprvé odhodlal a poprosil o nějakou pěknou mozillačku (a tajně myslel právě na marketing, kde jej jich nejvíce).

    Zřejmě moje angličtina ale nebude tak dobrá, jak jsem si myslel, neboť místo mozillačky jsem dostal cvrčka.

    23.11.2011 16:54 asdfghj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Teď mi ještě vysvětlete, proč jste ten Firefox tak doprasili? Proč musíte přebírat každou debilitu z Chrome, viz 20 major verzí ročně? Kde je starý dobrý Firefox z doby 1.0 - 2.x?
    23.11.2011 21:06 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Já jsem s Firefoxem spokojenej, jedu na beta kanálu, teď devítka a neměnil bych ho za chrome, ani kdyby mi za to milej google platil. Také si myslím, ať si to číslují, jak chtějí ... leč uvítal bych aby ve firefoxu lítaly všechny doplňky a já nemusel hlídat verzování, či čekat na nové opravy. Něco jako je režim kompatibility ve windows 7 na starší verze ... Dopňky mají tu výhodu, že v sobě nesou, pro jakou jsou verzi, takže by to mělo jít automaticky. Ono v tomto fofru i autoři doplňků, kteří je píší převážně ve volném čase musí z toho být na mrtvici, nedivil bych se, kdyby je to otrávilo natolik, že by s tím skončili.
    23.11.2011 22:51 Pavel Franc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    24.11.2011 18:47 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Pod slovy "vyřeší" se tedy míní "self-test + ignorovat kompatibilitu". Lepší situace, než současná, ale jako řešení bych to neprezentoval.

    Zajímalo by mě, jak tenhle maglajz s doplňkama ovlivnil jejich výrobu, údržbu atd. Možná se dají sehnat nějaké statistiky.
    Pavel Cvrček (JasnaPaka) avatar 24.11.2011 19:39 Pavel Cvrček (JasnaPaka) | skóre: 7 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Jak konkrétně by to mělo ovlivnit jejich tvorbu?
    26.11.2011 02:57 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Zda se snížila.

    Pokud má produkt podporu 6 týdnů (nebo kolik to přesně je) a pak může klidně rozbít API, tak bych si značně rozmyslel, jestli pro takový produkt něco(=doplněk) vytvořit, zejména cokoliv komplikovaného. Znamená to v nejlepším případě kontrolu (=starosti) navíc.
    Pavel Cvrček (JasnaPaka) avatar 26.11.2011 18:34 Pavel Cvrček (JasnaPaka) | skóre: 7 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Ne, nemyslím si, že by se snížila, i když ti nejsem schopen dát nějaká konkrétní čísla. Jde o to, že většinu vývojářů nová verze Firefoxu nemusí zajímat. V rámci Mozilla Add-ons se informace o kompatibilitě doplňku již nyní automaticky povyšuje, pokud se v rámci testu nenajde v kódu část, která je nekompatibilní s novou verzí Firefoxu.

    Já jsem třeba autorem 3 či 4 doplňků pro Firefox a za celý letošní rok jsem nemusel udělat žádnou změnu. Samozřejmě pokud je někdo autorem doplňku s binární komponentou či něčeho komplexnějšího ala Firebug, pak může být situace odlišná. Nicméně třeba ze strany vývojářů Firebugu jsem žádné výtky neslyšel.
    24.11.2011 09:25 Opravář
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    23.11.2011 21:43 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Hezké čtení, ale upravil bych všechny zapoměl* varianty na zapomněl* a bude to úplně ideální počtení, takto to byje do očý.
    23.11.2011 21:50 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Je tam taky kupa nahlášených chyb v diakritice.
    23.11.2011 21:58 Martin Stransky | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    No jo, přiznám se že moje obvyklá známka z ČJ byla 4-5 a maturitu z rodného jazyka jsem udělal tak tak. A to jsem maturoval na učňáku :) Kdybych měl dělat dneska státní maturitu tak skončím u lopaty :)
    26.11.2011 17:01 linux_enthusiast
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    Pekné čitanie, len mi chýbalo viac odborných informácií.
    26.11.2011 20:52 Martin Stransky | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MozCamp 2011 – kam kráčíš, Mozillo?
    No ono se tam nic "odborneho" ani neresilo, technicke veci se resi v bugzille nebo na diskuznich forech a na setkani v Kanade. Toto bylo vicemene setkani pro lokalizatory/prekladatele a cleny komunity, aby byli v obraze co se deje, popr. se resily veci ktere trapi zastupce jednotlivych zemi. Ale o tom urcite vi vic Pavel Cvrcek a taky o tom pise na mozilla.cz

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.