abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 790 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu

    17. 2. 2010 | Robert Krátký | Novinky | 6293×

    Společnosti Nokia a Intel se rozhodly spojit své linuxové mobilní platformy Maemo a Moblin a vytvořit systém MeeGo, který by mohl představovat první vážnější linuxovou konkurenci pro Android. MeeGo má být k dispozici ve druhém čtvrtletí a první výrobky, které jej budou používat, do konce roku 2010.

    Obsah

    K oznámení došlo v rámci Mobile World Congress v Barceloně, který probíhá od 15. do 18. února 2010.

    Maemo

    link

    Přestože je Maemo sofistikovaný systém, který dává (v kombinaci s Nokia N900) uživateli do rukou spíše malý plnohodnotný počítač než obyčejný smartphone, Nokia mohla těžko doufat ve výrazné rozšíření této platformy – nejenže nenabízí Maemo na větším počtu přístrojů, ale především jde více o operační systém pro počítače než o mobilní záležitost.

    Spojení s Moblinem znamená, že se Maemu podaří celkem rychle překlenout mezeru mezi systémem pro mobilní telefon (byť velmi vymakaný, vizte náš seriál o Nokia N900) a univerzálním OS pro mobilní, embedded a netbookové nasazení. A máme odpověď na otázku Quo vadis Maemo?

    Moblin

    link

    Ještě před rokem či dvěma se o Moblinu mluvilo poměrně často, srovnával se s konkurenčním LiMo a objevovaly se první telefony a počítače, které jej používaly. Mandriva Moblin integrovala do své distribuce a Canonical začal nabízet Moblin postavený na svých základech.

    Jenže s rostoucí popularitou Androidu se Moblin ocitl ve stínu, ze kterého se vyhrabal až oznámením o sloučení s Maemo. Je potěšitelné, že Moblin tím pádem pravděpodobně nezajde na úbytě.

    meego logo

    MeeGo

    link

    MeeGo v sobě zkombinuje uživatelské rozhraní Maemo založené na Qt a systémové komponenty z Moblinu (mimochodem, MeeGo bude používat RPM, tuto vlastnost tedy převezme z Moblinu). Využití Qt zaručuje poměrně snadnou přenositelnost aplikací mezi různými druhy zařízení. Proto je MeeGo prezentována jako otevřená a perspektivní vývojová platforma. Aplikace budou moci vývojáři nabízet přes již zavedené Nokia Ovi Store (pro aplikace na zařízení Nokia) a Intel AppUpSM Center (pro distribuci aplikací na zařízení od ostatních výrobců využívajících platformu Intel).


    Vicepresidenti Intelu a Nokie o spojení Moblinu a Maemo

    Zásadní výhoda oproti projektu, který by začínal od nuly, jsou poměrně silné vývojářské komunity, které už kolem obou systémů existují. Zajímavé možnosti se tímto krokem otevírají také těm, kdo dosud programovali pro Maemo, ale jejich software se nemohl těšit moc velkému počtu uživatelů.

    Pokud se naplní očekávání a MeeGo se stane významným hráčem (a popravdě, těžko pro tento úkol hledat vhodnější partnery než největšího výrobce procesorů a největšího výrobce mobilů), ocitnou se dosud nepříliš známé aplikace pro Maemo v mainstreamu. Jako vývojové prostředí je doporučován Qt Creator; na oficiálním webu MeeGo.com už je i tutoriál popisující vytvoření „Hello World“ pro MeeGo.

    Intel a Nokia slibují, že bude systém dostatečně otevřený na to, aby bylo například možné přenášet nainstalované aplikace z jednoho zařízení na druhé – tj. programy nebudou omezené na konkrétní zařízení nebo zařízení od jednoho výrobce. Popis architektury MeeGo zpracoval jaderný vývojář Arjan Van De Ven a najdete ho na MeeGo.com.

    Jak to bude s otevřeností vývoje a pozdější výsledné platformy, to se ještě uvidí, ale doufejme, že se MeeGo nevydá cestou Androidu, který sice také staví na Linuxu, ale linuxový systém, na kterém by bylo možné provozovat běžné linuxové aplikace, uživatel do rukou nedostává. Kompletní zdrojové kódy by měly být přístupné prostřednictvím veřejných git repozitářů, stejně jako buildovací systém a vývojářská infrastruktura. Projekt se chystá používat pro sledování chyb Bugzillu.

    Podobně se můžeme dohadovat, jak to bude vypadat se spoluprací s upstream jádrem – tj. jestli se úpravy a vylepšení, ovladače a nové subsystémy, které v rámci projektu MeeGo vzniknou, dostanou do „vanilkového“ linuxového jádra. Google s Androidem tuto oblast poněkud zanedbává, což je škoda. Pokud lze soudit podle dosavadního přístupu firmy Intel, tak by to u MeeGo mohlo dopadnout mnohem lépe.

    meego device automotive 1 meego device handsets 2 meego device media phones 1 meego device netbooks 1 meego device tv 1

    Cílem MeeGo je podporovat množství hardwarových/procesorových architektur a proniknout tak do zařízení, jako jsou netbooky, tablety, telefony, televizory s připojením na internet nebo třeba zábavní systémy v autech. Za tímto účelem pochopitelně Intel a Nokia verbují další potenciální zájemce o podíl na přípravě a vývoji MeeGo z řad zainteresovaných firem. Pokud bude na CeBITu k vidění něco konkrétnějšího, nebude o zájem pravděpodobně nouze.

    Záštita Linux Foundation

    link

    Platforma MeeGo bude oficiálně podporována ze strany Linux Foundation, což může znamenat poměrně dost. Linux Foundation, která zaštiťuje vývoj Linuxu, má nezanedbatelné slovo u linuxových vývojářů (mimo jiné zaměstnává Linuse Torvaldse), a pokud bude MeeGo brát jako ten hlavní a vyvolený systém pro mobilní a embedded zařízení, má se Android nač těšit.

    Windows Phone 7

    link

    Jen malá poznámka na okraj: Microsoft také v těchto dnech oznámil (také na MWC) svého pokračovatele systému pro mobilní zařízení: Windows Phone 7. A podle zběžného pročtení pár článků se jedná o zásadní přepracování – ze starého systému Windows Mobile, který mnozí z duše nenáviděli, prý mnoho nezbylo. Takže bude konkurence opravdu hutná a můžeme se těšit na zajímavé hračky. Jakmile budou na trhu mobily a další zařízení s Androidem, MeeGo a Windows Phone 7, budou se muset všichni kohouti na smetišti pořádně snažit. Bude mít v roce 2016 Linux podíl na mobilech opravdu 60 procent?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.2.2010 01:10 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    No jak tak sem koukal na ty dve spojene komunity v e-mail konferenci, tak mi az tak spojene neprijdou, jsem opravdu zvedav co z toho bude. Kazdopadne plany a zmeny v Maemo 6 to nejak zasadne uz neovlivni krom nazvu a co bude za rok se uvidi.
    Bedňa avatar 17.2.2010 20:45 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Tak mi to tu začína smrdeť, otvoréné systémy proti ovorenému, pritom drajvre majú všetci closed, svet ide do prdele, kde sú časy keď nadšenie s nového bolo radosťou všetkých s našej malej komunity a fandov Open, dúfam že to preženú do extrému aby sa komnita už konečne spojila a niekto zastrelí Erika.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    17.2.2010 21:02 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Tak zas, aby to nevypadalo, ze se o nic takoveho otevreneho u Maema nikdo nesnazi. Viz. Mer.
    thingie avatar 17.2.2010 21:17 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Na čem bude Nokia a Intel vydělávat, když by díky otevřeným ovladačům a všem takovým srandám morální životnost hardware dosáhla, nebo i překonala, jeho skutečnou fyzickou životnost? :)
    Růžové lži.
    18.2.2010 00:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    No takže to zas bude muset někdo reverzovat... což je jednak zdržení a taky plítvání silami, které mohli být užity jinde... hmmm...
    thingie avatar 18.2.2010 00:37 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Jo. A i bych věděl kde. Plýtvání. Mohly. A tak.
    Růžové lži.
    18.2.2010 00:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    No to jsem těm y/i dal celkom na frak :-D
    18.2.2010 22:04 playback
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Na itala dobrý až dost :-).

    A buon intenditor poche parole.
    Kaacz avatar 17.2.2010 02:23 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Tak ... šup s MeeGo na nějaký malý tablet typu iPad a jdu si to koupit. :-D
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    17.2.2010 09:13 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Nějak se mi nedaří asociovat si slova iPad a malý. Jinak Moblin by systém určený nejprve pro notebooky a v příští verzi (které už ale nikdy nevyjde) pro MID zařízení. Takže na stejný segment jako Maemo. N900 má přeci jenom blíže k MIDu než k telefonu.
    Kaacz avatar 12.3.2010 20:12 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Mno ale ja jdu z druhe strany .. Mam N810 s Maemo, moblin jsem moc nevidel.

    A protoze se mi maemo libi, chtel bych neco takoveho i na Tabletu.

    Mimochodem, iPad je jako tablet spis maly nez velky ..

    Do kapsy mam to PDA 4,13" .. Tablet chci do obyvaku na bezne browseni a klidne neco s 9-10" LCD :-D
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    corwin78 avatar 17.2.2010 07:50 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Ouu, ten přechod na RPM to je bolest. Plnotučný apt-get na maemo je úplný luxus. Spojení obou platforem vpodstatě vítám, ale mám obavy, źe tím Nokia odstaví N900 a její uživaele a s Maemo 6 a jeho případnou instalací na N900 to doadne kdo ví jak :-/
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    17.2.2010 08:24 decumanus | skóre: 12 | blog: Clusium
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    RPM je tam proto, že Freedesktop.
    17.2.2010 21:51 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    nemas na mysli misto freedesktop.org nahodou LSB?
    David Šmíd avatar 17.2.2010 08:48 David Šmíd | skóre: 10 | blog: dsmid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Cože ? Co je na tom bolestného ? Když opomenu, že existuje apt-rpm, jaký je rozdíl mezi:
    apt-get install
    
    a
    
    yum install
    smart install
    zypper install
    urpmi
    
    ?

    Nebo si snad myslíš, že žádný takový manažer v MeeGo nebude ? rpm není ekvivalentem apt, nýbrž obdobou dpkg.

     


    Jediné "intuitivní" rozhraní je bradavka. Všechno ostatní se musíte naučit. -- Bruce Ediger, o uživatelském rozhraní
    17.2.2010 09:35 RHhater
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    v podstate souhlasim ale yum a apt se vazne porad dost lisi, nekoho treba nebavi cekat az se pokazde stahnout repofajly, nekdo ma proste taky radeji dpkg nez rpm. Kazdopadne pokud tam jakykolik z packagemanageru bude tak me to staci. Jinak to takhle smeruje k flamewar ala "Cervenocapkari vs. Modrocapkari"
    michich avatar 17.2.2010 10:43 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Repofajly (myšleno zřejmě metadata repozitářů) yum nestahuje pokaždé, ale jenom tehdy, když zjistí, že se na mirroru objevily čerstvější, než které má. A k tomu ještě navíc má po stažení čerstvých metadat záměrně mrtvou dobu (řádově v hodinách, lze nastavit pro každé repo zvlášť), kdy tu čerstvost ani nezkouší kontrolovat, protože by to bylo zbytečné.
    19.2.2010 13:20 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Ty cepice mely byt zelene!
    19.2.2010 15:36 kucikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Jen růžová to může být!
    17.2.2010 10:52 zdenál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    rozdíl je, že u atp-get se musí psát pomlčka a urpmi je ještě o jedno slovo kratší!
    Valerius avatar 17.2.2010 12:35 Valerius | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    :-D
    [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /
    corwin78 avatar 20.2.2010 22:50 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Neustále problémy s RPM byly důvod, proč jsem před lety doslova utekl od RedHatu k Debianu a nikdy jsem té změny neměl důvod litovat, právě naopak. Nicméně toto neměl být flamable příspěvek, já jen mám prostě svoje důvody proč RPM nemám rád, řada jiných lidí bude naopak ráda.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    michich avatar 20.2.2010 23:52 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Pokud to bylo před tolika lety, že tam ještě nebyl yum, tak se vůbec nedivím. Taky jsem používal dlouho raději Debian. Přechodu jsem nelitoval. Po nějaké době jsem přešel na Fedoru a nelituju ani tak.
    Kaacz avatar 12.3.2010 20:18 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Souhlasim ze Yum je shitka. Ale zkus se nekdy podivat jak slape nad rpm Zypper na openSuSE. Debian obcas musim pouzivat (nejen na sve N810) a trpim. Protoze mi zypper pripada lepsi nez apg-get a i to aptitude nic moc. Mimochodem to, ze na ruzne cinnosti s balicky jsou ruzne prikazy, musel vymyslet jen debilan. Proc napriklad, kdyz uz na praci s metadaty je apt-cache, se dela jejich refresh prikazem apg-get update a ne apt-cache update ? a dalsi podobne debilaniny. .. :-(
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    17.2.2010 09:56 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Moc mi nesedí popis Moblinu. Intel jej začal nejprve vyvíjet jako systém pro MIDy. Jenže ani po dvou letech od oznámení této kategorie nikdo nebyl schopný vyrobit pořádný HW a s operačním systémem do dopadlo stejně. Vyšel sice Moblin, ale určený pro netbooky (ovládání myší, né dotykovým displayem) a neznám jediný výrobek, který by jej používal. Srovnávat Moblin, určený pro plnohodnotné počítače, s LiMo, mi přijde dost podivné. To samé jako zdůvodňovat úpadek Moblinu Androidem, který také míří do úplně jiného segmentu. Hlavním problémem Moblinu bylo, že jej nikdo nenasadil jako výchozí OS. Možná také proto, že Intel dodnes nebyl schopný dodělat podporu GMA500 grafické karty, kterou používá většina netbooků a MIDů postavených na jeho platformě. Intel zkrátka nebyl schopný dotáhnout systém do použitelného stavu a podporovat v něm alespoň svůj vlastní hardware (vím, že GMA500 není až tak HW Intelu, je licencovaný od PowerVR, ale Intel jej inzeruje jako svoji platformu).

    Na CESu se Intel pochlubil s Moorestown platformou v telefonu LG a jako OS uváděl Moblin. Zamířil s ním tedy na větší smartphony (či menší MIDy, pokud chcete), což je přesně kategorie, kam spadá N900. Asi obě firmy pochopily, že je nesmysl, vyvíjet dvě různá prostředí, a bude výhodnější spojit síly.

    Dále moc v článku nechápu zmínky o vývojovém prostředí a kompatibilitě. Až doteď jsem měl za to, že Moblin i Maemo jsou standardní linuxové distribuce, které se od jiných liší pouze svým UI. Lze tedy psát programy v C, C++, Perlu, Pythonu s GTK i Qt. Jak to tedy je?
    xsubway avatar 17.2.2010 12:12 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Rád bych se zeptal majtelů n900: Koupili byste si n900 po zjištění, že už ne Maemo, ale MeeGo?

    A hádejte, kam vede odkaz meego cz :-(
    Rezza avatar 17.2.2010 12:45 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Rozhodne - lepsi hracku jsem si jeste nikdy neporidil!
    17.2.2010 14:19 zelial
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    koupil. maemo je dneska nejlepsi OS, jaky na mobilu muzu mit. Ale trpi tim, ze se prodava jen na jednom zarizeni. Pokud tohle dokaze meego zmenit, tak je to jen dobre. I kdyz o tom trochu pochybuju - kolik zarizeni se prodava s moblinem? neni to jeste o 1 min nez s maemem?
    17.2.2010 14:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    A hádejte, kam vede odkaz meego cz :-(
    Koukám, že Ulhán má u nejnovějšího článku nadpis "Windows Phone 7 podporují multitasking!". Nekecám, s vykřičníkem na konci. Ze článku navíc vyplývá, že to ani není s tím multitaskingem úplně jisté. No tomuhle se už snad ani nesměju, nebo bych dopad jak ten japonec, co se uchechtal k smrti...
    17.2.2010 15:12 Peter Šantavý | skóre: 22 | blog: Obcasnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Určite by som do toho išiel znova. Je to to najlepšie, čo som doteraz mal, resp. u kolegov si mohol vyskúšať.
    17.2.2010 17:48 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Zatím určitě jo a za rok se uvidí, avšak to už zřejmě budu chtít i jiné mobil.
    Sešívaný avatar 17.2.2010 17:05 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Všude se píše, že MeeGo zahazuje GTK a bude postavené na Qt. To není pravda. MeeGo bude i nadále oficiálně podporovat GTK, Clutter i MX.
    17.2.2010 17:26 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Ano, ale Qt bude výchozí prostředí pro ofic. aplikace.
    17.2.2010 23:56 dark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    A není to tak trochu blbost? U mobilního zařízení, kde jsou omezené zdroje podporovat 2 velmi obsáhlé grafické toolkity, které jsou navíc nejednotné?
    18.2.2010 14:06 Tomáš Veselý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Rozhodne ne. Pokud je to udělané šikovně, zabere to jen víc místa na disku, a 100-200MB u GB karet není žádný handicap. Přínosem je, jednodušší portace existujích aplikací.

    17.2.2010 23:55 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu

    Ja bych tak nadseny nebyl. Nejvetsi problem vidim v Intelu, ktery uz dostatecne prokazal, jake metody konkurencniho boje je ochoten vyuzivat. ARM v nejblizsi dobe bude jeho velky konkurent, takze v nejlepsim pripade se o portaci meega na ARM bude starat jen Nokia za pasivni rezistence Intelu, ale mnohem pravdepodobneji Intel bude chod meega na jinych platformach vice ci mene neprimo sabotovat.

    S tim castecne souvisi i prechod na RPM. Debian ma ARM port uz celkem odladeny a lidi se o nej staraji. Naproti tomu Fedora, ze ktere moblin ma vychazet, na tom tak dobre neni (zatim, pravda). A jak jsem dneska procital diskuze, tak to vypada, ze intelovsti soudruzi smeruji k tomu, ze meego bude uplne nova distribuce, protoze ji chteji specialne "optimalizovat" pro prenosna zarizeni (nebo kam s tim mirej). Mimo jine napr. pocitaji s omezenym poctem baliku, aby se to lepe udrzovalo, atd. Takze pokud bude nekdo chtit na svem pristroji provozovat apache nebo bind, bude si je muset preportovat na meego sam, o obskurnejsich programech nemluve. Nerikam, ze to bude neprekonatelna prekazka, treba kolem toho vyroste komunita, ktera se o distribuci bude starat, ale dost silne o tom pochybuju...

    18.2.2010 12:15 zelial
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo – Maemo a Moblin spolu proti Androidu
    Ja bych tak nadseny nebyl. Nejvetsi problem vidim v Intelu, ktery uz dostatecne prokazal, jake metody konkurencniho boje je ochoten vyuzivat. ARM v nejblizsi dobe bude jeho velky konkurent, takze v nejlepsim pripade se o portaci meega na ARM bude starat jen Nokia za pasivni rezistence Intelu, ale mnohem pravdepodobneji Intel bude chod meega na jinych platformach vice ci mene neprimo sabotovat.
    Pokud by intel mel procesory/chipsety schopne konkurovat tem armovskym, tak bych se nedivil, kdyby nokii tlacil do jejich pouzivani. I skrz tu spolecnou platformu. Ale takhle?
    S tim castecne souvisi i prechod na RPM. Debian ma ARM port uz celkem odladeny a lidi se o nej staraji. Naproti tomu Fedora, ze ktere moblin ma vychazet, na tom tak dobre neni (zatim, pravda). A jak jsem dneska procital diskuze, tak to vypada, ze intelovsti soudruzi smeruji k tomu, ze meego bude uplne nova distribuce, protoze ji chteji specialne "optimalizovat" pro prenosna zarizeni (nebo kam s tim mirej). Mimo jine napr. pocitaji s omezenym poctem baliku, aby se to lepe udrzovalo, atd. Takze pokud bude nekdo chtit na svem pristroji provozovat apache nebo bind, bude si je muset preportovat na meego sam, o obskurnejsich programech nemluve. Nerikam, ze to bude neprekonatelna prekazka, treba kolem toho vyroste komunita, ktera se o distribuci bude starat, ale dost silne o tom pochybuju...
    I dnes musis na maemo "preportovavat". Maemo != debian, i kdyz je mu rozhodne bliz nez fedora, o tom zadna. Nejaci vyvojari mozna maemo/meego kvuli rpm opusti, jini se mozna najdou, mozna...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.