abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 814 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozšířená realita v praxi

    22. 12. 2014 | Martin Stančík | Různé | 4250×

    O rozšířené realitě se reálně začalo hovořit s nástupem chytrých telefonů. Další vlnu rozjíždí různé náhlavní displeje, z nichž nejdál zatím došly brýle Glass od Googlu. Ty prošlapávají cestu další vlně chytrých doplňků, které mohou sloužit k zábavě nebo třeba ke zvýšení bezpečnosti uživatele i ostatních osob v jeho okolí.

    Obsah

    Automobil, který nemá mrtvé body

    link

    Kdo říká, že rozšířená realita je vhodná pouze pro hry a zábavní průmysl? Ta samá technologie umožňující promítat virtuální obrázky na reálné objekty nám taktéž může dost dobře zachránit život. Jako příklad si můžeme vzít následující koncept „průhledného automobilu“, s nímž přišli vědci z japonské Keio University. Ten by mohl řidičům pomoci vyřešit problém mrtvých bodů zobrazováním důležitých informací, které se k nim nemusejí jinak dostat, na dveře, okna, strop či podlahu a zachránit jim tak život.

    Teoreticky to není příliš složité: kamera zaznamenává objekty zvnějšku automobilu a projektor je zobrazuje na dveřích či sedadlech, čímž vznikne iluze toho, že dveře či sedadla jsou vyrobeny ze skla nebo jiných průhledných materiálů. Jak však podotýkají experti, tak jednoduché to není, jelikož je potřeba vzít v úvahu měnící se světelné podmínky v automobilu a vyhnout se tomu, aby řidiči nebyly zobrazovány obrázky, které by jej naopak ještě více rozrušovaly.

    Experti proto přišli s novým typem materiálu, jenž je vyroben pomocí „reflexní projekční techniky“ neboli RPT. RPT řeší řadu problémů, kterým bychom se při použití tradičních displejů v těchto podmínkách nevyhnuli. Displej je vyroben z 50mikrometrového skla, které odráží světlo přesně tak, jak je potřeba. Navíc jej lze umístit na jakýkoli povrch.

    Vědci koncept zkoumali na Toyotě Prius, když promítali uvnitř automobilu kompletní scenérii odehrávající se za vozem. Řidič se díky tomu údajně mohl chovat mnohem „přirozeněji“ a měl o dění okolo sebe větší přehled. Zda tato novinka přispěje k bezpečnosti silničního provozu či řidiče pouze bude více rozptylovat, bude potřeba teprve zjistit při dalších testech.

    Podle vědců však technologie rozhodně nebude mít využití pouze v automobilovém průmyslu, ale také třeba ve zdravotnictví.

    Motocyklová helma postavená na Androidu

    link

    Společnost Skully v prosinci spustila předobjednávky pro svou nou helmu pro motocykly s head-up displejem postavenou na operačním systému Android.

    „První motocyklová helma postavená na konceptu rozšířené reality“ získala v létě podle Skully rekordní financování ve výši 2,8 milionů dolarů skrze portál Indiegogo (i když na stránce Indiegogo svítí „pouze“ částka 2,44 milionů dolarů, i tak jde o spoustu peněz). Helma se začne prodávat v květnu příštího roku, avšak předobjednávat ji lze již od nynějška až do osmého ledna. Helma je dostupná v černé a bílé ve veliksotech od S až do XXL.

    Skully AR-1 doznala oproti svému předchůdci vydanému v říjnu 2013 - Skully P1 - značných změn. Nová high-tech helma obsahuje náhlavní displej (HUD) ve spodním pravém rohu, který zobrazuje v reálném čase obsah snímaný z kamerky se zorným úhlem téměř 180 stupňů umístěné na zadní části helmy. Podle Skully tak kamerka pomůže odstranit mrtvé body. U kompatibilních motocyklů helma umí na HUD zobrazit také další data jako rychlost či zařazený převodový stupeň. Baterie zařízení by měla vydržet až devět hodin, helma je opatřena 2GB pamětí.

    Displej HUD lze také proměnit v propracovanou navigaci doprovázenou hlasovými pokyny, která uživateli ukazuje cestu krok za krokem. Skully AR-1 umožňuje streamovat hudbu či jiná data ze smartphonu pomocí úsporného protokolu Bluetooth Low Energy (BLE). Díky hlasovému ovládání je možné přijímat hovory nebo vytáčet kontatky zcela bez použití rukou.

    Helma je podle výrobce „vysoce odolná vůči špatnému počasí“ a je vyrobená z velmi lehkých polykarbonátových vláken. Nechybí certifikace DOT/ECE. Helma běží na poměrně hodně upravené verzi Androidu 4.4. „Neměli byste si toto rozhraní představovat jako Android na svém telefonu, ale spíše jako upravenou verzi Linuxu. Nejde o Android, jak jej znáte,“ uvedlo Skully. „A není to tak, že bychom vám pouze na helmě zobrazovali všechny informace z vašeho telefonu. Museli jsme velmi pečelivě zvolit zobrazované informace tak, aby příliš nezatěžovaly vaši pozornost.“

    Skully již nyní pracuje na nástupci AR-1, který bude opatřen LED brzdovým světlem umístěným vzadu na helmě a speciálním kamerovým systémem, který lépe odhalí mrtvé body. Další verze helmy navíc bude obsahovat kamerku typu GoPro v přední části a malou turbínu, která se postará o dobíjení baterie pomocí vzduchu proudícího kolem řidiče během jízdy.

    Snowboardové brýle s náhlavním displejem

    link

    To, že rozšířená realita proniká opravdu do všech odvětví, pak dokazují i snowboardové brýle Airwave 1.5 od společnosti Oakley. Ty obsahují náhlavní displej, jenž snowboardistovi poskytne informace o délce či výšce skoku a času, který ztrávil ve vzduchu. To ale není zdaleka vše.

    Co tedy brýle konkrétně umí? Kromě zobrazování rychlosti pomocí integrovaného modulu GPS, statistik týkajících se provádění triků a navigaci ke zvolenému bodu na mapě je možné také sledovat přátele, kteří používají stejný model brýlí nebo mají alespoň nainstalovanou speciální aplikaci pro smartphony. Možné je také zobrazovat přijímané hovory a textové zprávy. Technologie Bluetooth Low Energy umožňuje propojit brýle jednoduše se smartphonem a měřit například i tep. Brýle jsou kompatibilní s mobilními operačními systémy iOS i Android.

    Při výrobě brýlí byly použity technologie O Matter a O-Floe Arch, které zajišťují snížení tlaku na nos a umožňují tak celodenní nošení. Díky duální ventilaci by pak brýle neměly být nikdy zamlženy a Oakley Plutonite se stará o filtraci 100 % UV záření. Brýle jsou dostupné v černé a stříbrné barvě.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    xsubway avatar 22.12.2014 20:23 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšířená realita v praxi
    Předevčírem mi došel z číny balíček s kopií cardboard za dva dolary. Zatím jen obyčejná VR, ale začít se nějak musí :-)
    26.12.2014 17:15 lm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšířená realita v praxi
    Nemelo jit puvodne na blesk.cz nebo novinky.cz ?

    To se neda cist, sorry. Na marketingove zvasty a slovni obraty jsem hodne alergickej. Obcas se je autor obtezoval davat jako citace do uvozovek, ale nejak se mu rozplizlo do celeho textu.

    Pokud je nekdo z oboru, celkem by me zajimalo celkove zpozdeni od dopadu svetla na objektiv(y)/snimace az po uplne zobrazeni. Je samozrejme nutne zapocitat i prodlevu od zobrazovaci plochy k sitnici pozorovatele. Problem muze byt i zkresleni oproti primemu vjemu okem vcetne prostoroveho.

    Videl bych to spis jako doplnkovou fci, 100% spolehat bych se na to nechtel. Pokud reagovat na postupnu debilizaci obyvatelstva a udrzeni prodeju na podobna lakadla, videl bych to spis na vyvoj smerem k plne autonomnimu rizeni. "Ridic" by zadal jen cilove misto pripadne prujezdni body a behem cesty by se mohl bavit u nejake reality show, jako prenosy soudruzskych projevu z EP. Neco jako povinne installovany eCall eXtended, aby se dal ridit provoz a danovi poplatnici zbytecne nebourali. Na vyvoj by tech smesnych 3 mega asi fakt nestacilo.

    PepaSFI avatar 27.12.2014 13:40 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšířená realita v praxi
    nějaké zpoždění tam určitě bude, ovšem při dnešní elektronice bych řek že zanedbatelné. Prodleva od zobrazovací plochy k sítnici oka, no tu asi nemá smysl řešit. Rychlost světla je obecně známá a při rozměrech běžného auta tohle opravdu nemusíme řešit. Já jsem spíš praktik, nějaké teoretizování o zpoždění světla a videa nechávám stranou. Spíš mně není jasná jiná věc. Kam se to bude promítat když tam budou sedět lidi?
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.