abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (84%)
     (4%)
     (6%)
     (6%)
    Celkem 616 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 288

    6. 1. 2005 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4222×

    Dokumentace IDE a CDROM ioctl. Správcovství MCA. iRiver možná porušuje GPL. Nový projekt pro schraňování dokumentů v OSDL.

    Do konference přišlo celkem 1295 emailů, nejvíce jich poslali Adrian Bunk, Greg KH a Alan Cox.

    Dokumentace IDE a CDROM ioctl, 3 e-maily

    23. lis - 28. lis

    Edward Falk navázal na zmínku o dokumentaci ioctl v Jaderné noviny 287: Dokumentování ioctl:

    To by mělo pravděpodobně stačit. Napsal jsem dva dokumentační soubory a zabalil je jako patch.

    Když jsem to sepisoval, všiml jsem si dvou věcí:

    Komentáře o CDROMREADRAW, CDROMREADMODE1 a CDROMREADMODE2 se neshodují s vlastním kódem. Z komentářů vyplývá, že struktura cdrom_read se používá k předávání dat, ale zdrojový kód ve skutečnosti načítá strukturu cdrom_msf a pak ji přepisuje nezpracovanými daty. Nejsem si jistý, jestli jde o chybu v komentářích, zdrojovém kódu ovladače, nebo jsem něco špatně přečetl.

    Vypadá to, že CDROM_LOCKDOOR ioctl zamyká/odemyká dvířka na všech jednotkách, protože používá globální proměnnou.

    Jeff Garzik měl radost, že taková dokumentace vzniká a Alan Cox o pár dní později připsal, že ten problém s CDROM_LOCKDOOR je: Známá chyba/nechutný starý hack od výrobce, kterému nikdy nemělo být umožněno se dostat do hlavního jádra.

    Správcovství MCA, 5 e-mailů

    23. lis - 28. lis

    Adrian Bunk poslal patch s drobnými opravami MCA (Micro Channel Architecture), ale David Weinehall odpověděl: Mám moc práce na to, abych se i nadále věnoval MCA věcím. Kromě toho jsem si při posledním stěhování s sebou nevzal žádné ty staré MCA stroje. Proto jsem požádal Jamese Bottomleyho, aby správcovství MCA převzal. James Bottomley poslal patch souboru MAINTAINERS: OK... řekl jsem, že to budu dělat, takže tady je formální změna správce. Mějte však na vědomí, že mám jen omezené množství MCA hardwaru. Ty systémy Voyager mají nějaký druh super MCA sběrnice, která nemá žádná z těch omezení MCA sběrnice z původních specifikací IBM - takže spousta MCA hardwaru, který mám, nefunguje na běžných MCA sběrnicích. Jediné moje standardní karty jsou síťové. Alan Cox nabídl, že by mohl poslat nějaké SCSI, síťové a video karty, pokud by se hodily (Ethernet/2, MCA NE2K, 3c523/7, IBM SCSI atd). A James odpověděl: Jasně... mám buslogic SCSI, smc_mca a 3c529, ale některé z těch dalších by si zasloužily převést na nové MCA API.

    iRiver možná porušuje GPL, 6 e-mailů

    30. lis

    Marcus Metzler hlásil:

    Nedávno jsem si koupil přenosný multimediální přehrávač iRiver PMP-140 - běží na Linuxu. Bohužel jsem nenašel ani nabídku k získání zdrojového kódu, jak to vyžaduje GPL, ani mi v iRiver USA neřekli, kde bych ho mohl dostat. Jen mi sdělili, že zdrojáky není možné získat. Zkusil jsem i poslat email do iRiver v Německu, ale ještě neodpověděli. Zkoušel jste je někdo kontaktovat? Máte-li zájem, zde je k dispozici nový firmware (klikněte na PMP100kor-v201.zip).

    Pomocí string lze na rozbalených souborech poznat, že ve firmwaru je použit přinejmenším linuxový kernel a busybox.

    Zkoušel jsem tento email poslat na legal@lists.gpl-violations.org, ale vrátil se jako nedoručitelný. Jejich stránky teď taky nefungují, ačkoliv ještě před asi půl hodinou jsem je natáhnout mohl.

    Co by se mělo podniknout dále?

    Alan Cox napsal, že se je nepokoušel kontaktovat ale dostal jsem nějaké jejich reklamní věci, ze kterých je jasně patrné, že to je založené na Linuxu. Rozhodně se tuto skutečnost nesnaží skrývat, což je slibné. Dokonce je to archivováno.

    Marcus odpověděl: Vím, ani to nikdy nevypadalo, že by chtěli skrývat fakt, že jim to běží na Linuxu. Ale už jsem si kupoval i jiný hardware, který také používá linuxový firmware, a tam to bylo vždy v manuálu zmíněno - i když opomínali nabízet zdrojové kódy. Oni se však o GPL nebo Linuxu nezmiňují ani na jejich stránkách o copyrightu, ani jinde v manuálu. Online ho naleznete na jejich webu: http://www. iriveramerica.com/support/pmp100.aspx

    Wilmer van der Gaast poznamenal: Pokud vím, tak iRiver je korejská firma (někdy jsou u nich nové verze firmwaru dostupné týdny před uvedením na mezinárodní stránky), takže bys je měl možná zkusit kontaktovat tam.

    Konec vlákna.

    Nový projekt pro schraňování dokumentů v OSDL, 4 e-maily

    1. pro

    Timothy D. Witham napsal:

    Během emailové konverzace s Alanem Coxem a Andrew Mortonem se mě zeptali, jestli by OSDL nemohlo vytvořit repozitář starých manuálů nezatížených NDA (dohoda o nevyzrazení).

    Souhlasil jsem s tím, že tento typ copyrightované, avšak nepřetiskované dokumentace potřebuje střechu nad hlavou. A ačkoliv někteří říkali, že to bude gargantuovská práce, mně to připadalo jako pěkné rozptýlení...

    Založil jsem malou stránku a mám připravenou skříň.

    http://developer.osdl.org/dev/opendoc/index.html

    Zároveň jsem usoudil, že když už budu udržovat seznam tištěné dokumentace v šuplíku, mohl bych přidat i odkazy na společnosti poskytující dokumentaci. A také odkazy na skupiny a standardy. Takže pokud máte nějaké oblíbené odkazy nebo vaše firma poskytuje dokumentaci pro lidi kolem open source, pošlete informace na opendoc@lists.osdl.org.

    Máte-li starý tištěný manuál (nezatížený NDA) pro něco, čeho nejste správcem a už jej nechcete ochraňovat před skvrnami od kafe a domácích mazlíčků, zařiďte se, prosím, podle instrukcí v "Submitting Hardcopy".

    Vítám jakékoliv komentáře. Nemám žádný pevný cíl, chci jen poskytnout službu.

    Dave Jones odpověděl: Díky, vypadá to velmi užitečně. Jeden komentář. Odkazy na externí dokumentaci (např. ten odkaz na referenci AGP) mají tendenci "mizet", což by z toho udělalo obyčejnou sbírku bookmarků. Skutečný repozitář by ty dokumenty doopravdy obsahoval - i když chápu, že by to mohlo znamenat nutnost se dohadovat s držiteli copyrightu. Timothy byl pro - očekávaje, že držitelé copyrightu budou souhlasit; a Jeff Garzik připojil:

    Souhlasím s tím, že takový repozitář dokumentů má značný potenciál, ale také souhlasím s Davem; z vlastní zkušenosti vím, že dokumenty skutečně MIZÍ.

    Projekt ALSA se běžně ptá výrobců, jestli mohou hardwarové manuály zrcadlit na svém FTP. A já dělám totéž pro síťové a ATA ovladače:

    http://gkernel.sourceforge.net/specs/

    Ale netroufám si odhadnout, jestli jsou ještě všichni ti lidé, kteří mi dali svolení k zrcadlení, stále dostupní - aby mohli povolit i přetažení do OSDL.


    V originálu Kernel Traffic 288 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.        

    Hodnocení: 77 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.