abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 827 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Další pokus o baterie lithium-síra

    27. 3. 2022 | Redakce | Různé | 2210×

    V kvark-gluonovém plazmatu poprvé zachytili částici X. Nikola Tesla a kolejnicové elektromagnetické dělo. Obří bubliny v centru Mléčné dráhy. Limity chlazení kapalinou.

    Nový pancíř zvládne chlazení kapalinou až do 1 000 °C

    Nový materiál je složen s více vrstev a má speciální tepelné i geometrické vlastnosti. V STA jsou na sebe navrstveny pevné, tepelně vodivé vyčnívající sloupky, které slouží jako tepelné mosty podporující přenos tepla; dále materiál obsahuje vloženou tepelně izolační membránu určenou k nasávání a odpařování kapaliny a podpovrchové kanálky.

    Zvláštní modifikace síry slibuje použitelné baterie lithium-síra

    Katoda byla vyrobena z uhlíkových nanovláken, které měly omezovat pohyb polysulfidů. Autoři výzkumu pak zkusili síru zabudovat do těchto nanovláken pomocí napařování. To se pořádně nepodařilo, nicméně, jak se ukázalo, při tom náhodou došlo ke vzniku speciální modifikace síry. Při desublimaci síry se na povrchu uhlíkových nanovláken vytvořila jednoklonná (monoklinická) síra gama. Tato forma síry s uhličitanovým elektrolytem vůbec nereaguje.

    V kvark-gluonovém plazmatu poprvé zachytili částici X

    Krátce po velkém třesku se kvarky spojovaly do mnoha různých částic, z nichž se po ochlazení ukázaly být stabilní pouze protony a neutrony tvořící běžnou hmotu. V plazmatu horkém biliony (trillions) stupňů se podle všeho vyskytovaly i tzv. částice X. Dnes jsou tyto částice X velmi vzácné, i když podle některých názorů mohou vznikat v urychlovačích částic slučováním kvarků. Vědci z MIT a dalších pracovišť nyní našli důkazy o existenci částic X v kvark-gluonovém plazmatu ve Velkém hadronovém urychlovači (LHC) v CERNu.

    Krátce

    Za obří bubliny v centru Mléčné dráhy může asi černá díra. V roce 2020 pořídil rentgenový dalekohled eRosita snímky dvou obrovských bublin, které se rozprostírají daleko nad a pod středem naší galaxie. Od té doby astronomové diskutují o jejich původu.

    Vrány mají sbírat nedopalky. Společnost Corvid Cleaning plánuje spustit ve švédském Södertälje projekt, v rámci kterého budou vrány sbírat cigaretové nedopalky a odnášet je do určených odpadkových košů. Ty budou vybaveny systémem, který za to vydá ptáku trochu potravy.

    NASA podpořila vývoj futuristických konceptů. Oblohou na Venuši se pak zase prohání nafukovací drony připomínající ptáky…

    Nejvzdálenější hnědí trpaslíci. Není to obvyklé, dvojice hnědých trpaslíků se obvykle nachází blízko sebe. Protože oproti hvězdám mají mnohem nižší hmotnost, vzdálený pár k sobě gravitace poutá jen slabě, a je proto pravděpodobné, že takový systém se rozpadne.

    Nádory slinivky se živí kyselinou hyaluronovou. Rakovina slinivky je přes naši veškerou snahu velkým zabijákem (při diagnóze je jen 10% šance dožít se dalších 5 let), takže každý nový nápad může přinést zlepšení situace.

    Nikola Tesla a kolejnicové elektromagnetické dělo. Aby bylo v případě Teslovy zbraně dosaženo potřebného enormního napětí, vynálezce by musel přestavět stanici typu wardenclyffské věže čistě pro tyto účely. (úryvek z knihy Seifer, Marc J.: Nikola Tesla a válka)

    Zuri, první české aerotaxi s kolmým startem. Výzvou je vymyslet dobrou strategii řízení pro přechod z kolmého na vodorovný let a obráceně.

    Astrofoto měsíce: Mare Orientale. Latinu máme spojenu s klášterními knihovnami, starými tisky a dodnes i s lékařskými zprávami. A také s astronomií.

    Na rozmnožování rostlin se podílejí podobné hormony jako u živočichů. Pohlavní rozmnožování kvetoucích rostlin ovlivňuje rostlinný hormon ze skupiny takzvaných brassinosteroidů.

    Viscous Lithography Manufacturing, nová technologie 3D tisku na bázi pryskyřice. VLM je patentovaný na litografii založený proces 3D tisku, který laminuje tenké vrstvy vysoce viskózních pryskyřic pomocí transparentní přenosové fólie.

    V ČR poprvé zprovozněn 3D systém zobrazování celého těla s nízkou dávkou rentgenového záření. Systém EOS nabízí o 50 % až 85 % nižší dávku záření než tradiční rentgenové systémy a o 95% nižší dávku než základní počítačová tomografie.

    Vědci dokáží stanovit prognózu Parkinsonovy nemoci podle typu řečové poruchy. Analýza přivedla k vymezení tří typů řečové poruchy u pacientů s Parkinsonem: prozodický, hlasově-prozodický a artikulačně-prozodický.

    Dnešní snímek dne NASA je z Fyzikálního ústavu v Opavě a ukazuje „snovou“ cestu ke hvězdám. Na snímku je zachyceno hvězdné nebe na jižní zemské polokouli, kterému dominuje centrální část naší Galaxie (Mléčné dráhy) a dvě satelitní galaxie – Magellanova oblaka.

    Molekulární vodík může urychlit rekonvalescenci po covidu-19. Inhalace molekulárního vodíku pozitivně ovlivňuje průběh rekonvalescence u post-covidových pacientů.

    Navrhli řešení záhady kyslíku na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Kometa má zřejmě dva vnitřní rezervoáry, díky nimž se zdá, že je v ní více kyslíku než ve skutečnosti – tj. nahromaděný kyslík se zachycuje ve vnějších vrstvách komety a pak se uvolňuje najednou.

    Spánek, strachová reakce a sfázování aktivity neuronů. Sfázování aktivity neuronů při akustické styimulaci během spánku si lze představit jako kolotoč…

    Přístroj českých vědců se na Mars nevydá, start sondy přerušila válka. V nejbližší době se nedozvíme, jsou-li na Marsu atmosférické výboje způsobené nabíjením poletujícího prachu, ani jestli se mohou elektromagnetické vlny na slyšitelných kmitočtech šířit z kosmického okolí rudé planety až na její povrch.

    Ministři Langšádlová a Gazdík: RESEARCHIN.CZ nabízí práci a podporu pro výzkumné pracovníky z Ukrajiny. Výzkumné organizace a vysoké školy byly požádány o součinnost při tvorbě databáze nabídek pro výzkumné pracovníky z Ukrajiny.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.