abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Hybridní feromagnet-supravodič

    26. 11. 2023 | Redakce | Různé | 3064×

    Nacházejí se na asteroidech supertěžké prvky z ostrova stability? Počítačová analýza hrubou silou praví: Hra Othello skončí bez chyby remízou. Jádro olova 208 má neutronovou kůži.

    Nacházejí se na asteroidech supertěžké prvky z ostrova stability?

    Mnozí vědci se domnívají, že zlato a další těžké kovy se na zemský povrch dostaly po srážce naší planety s asteroidy. , i když nemusíme být schopni najít supertěžké prvky na povrchu Země, mohou se stále nacházet na asteroidech. Vědci odhadli, že některé asteroidy mají hustotu větší než osmium (22,59 g/cm3), nejhustší prvek vyskytující se na Zemi.

    Voda z povrchu Země může pronikat až do jádra

    Před několika desetiletími seismologové identifikovali relativně tenkou vrstvu o tloušťce několik set kilometrů. Původ této vrstvy byl až dosud záhadou. Mezinárodní tým vědců nyní zjistil, že voda z povrchu Země může pronikat hluboko do nitra planety, měnit složení vnější oblasti kovového tekutého jádra a vytvářet zde jasně oddělenou vrstvu se specifickými vlastnostmi.

    Nízkoztrátová magnonika kontrolovaná proudem a fluxony

    Hybridní feromagnet-supravodič: V magnetickém materiálu se šíří spinová vlna, která ovlivňuje i okolní prostředí - produkuje magnetické pole. Supravodič má nicméně takové vlastnosti, že do sebe magnetické pole nepropustí. „To je právě na té kombinaci zajímavé. Dostaneme perfektní stínění magnetického pole. Supravodič má velký potenciál ovlivnit chování spinových vln v přilehlém materiálu…“

    První česká nanotiskárna od IQS nano

    Pomocí tiskového systému IQnano3D lze v oblasti vývoje nových materiálů, tzv. mechanických metamateriálů, vytvořit objekty tvořené mikroskopickými lešeními, která umožňují zcela nové chování s ohledem na mechanické vlastnosti. Například keramické materiály, obvykle pevné, ale křehké, se stávají flexibilními a extrémně lehkými, když jsou strukturovány pomocí 3D tisku.

    Budou obyvatelné planety spíše suché, nebo vlhké?

    V důsledku řady zpětnovazebních mechanismů si Země během posledního období udržuje zhruba stejný poměr pevnin a oceánů. Můžeme, především samozřejmě s ohledem na exoplanety, říct, zda je pro život výhodnější převaha pevnin či oceánů? Na to se zaměřuje nová studie…

    Jádro olova 208 má neutronovou kůži – vědci ji teď prozkoumali blíže

    Izotop olova Pb-208 má zajímavě uspořádané atomové jádro. Je bohaté na neutrony, obsahuje 82 protonů a 126 neutronů. Co se týče vlastní struktury, střed jádra je tvořen jak protony, tak neutrony, ale na jeho okraji je rozptýlená slupka („kůže“, skin) převážně z neutronů. Na základě studia srážek těžkých iontů na urychlovači LHC v CERNu nyní vědci určili tloušťku neutronové slupky izotopu Pb-208 na 0,217±0,058 femtometru.

    Krátce

    Hra Othello skončí bez chyby remízou. Hra byla „vyřešena“ v tom smyslu, že se podařilo najít optimální strategii za obě strany. Jde o tzv. slabé řešení, kdy použitý algoritmus zajistí buď výhru, nebo remízu – ze základní pozice.

    Spánková deprivace má potlačovat depresi. Během akutní absence spánku nejen vzrostlo uvolňování dopaminu, ale také se zvýšila synaptická plasticita – mozek se doslova přeskládal tak, aby zlepšená nálada vydržela i po několik následujících dnů.

    V atmosféře hnědého trpaslíka dokázali rozlišit izotopy dusíku v amoniaku. Poměr 14NH3 a 15NH3 lze přitom použít jako speciální indikátor ke studiu vzniku hvězd a exoplanet. Pomůže například testovat různé hypotetické mechanismy vzniku plynných obrů.

    Nature stahuje další studii o supravodičích při pokojové teplotě. Studie prezentovala supravodivost u hydridu lutecia dopovaného dusíkem.

    Genetická analýza odhalila podobu rodin lidí z doby bronzové. Zkoumaná mohyla byl hrobem šesti bratrů, jejich manželek, dětí a vnuků. Pravděpodobně nejstarší bratr měl osm dětí se dvěma manželkami, z nichž jedna pocházela z asijských stepních oblastí…

    Kombucha na diabetes pomáhat může. Jedna skupina lidí denně po dobu čtyř týdnů pila šálek kombuchy denně, druhá placebo; po dvou měsících, kdy se biologické účinky nápojů měly „vyplavily“, se kombucha a placebo mezi skupinami vyměnily…

    Systém pro lékaře i pacienty se skoliózou využívá umělou inteligenci. Díky tomuto řešení mohou odborníci i nemocní získat snadno, rychle a online tzv. second opinion diagnosis, tedy druhý názor na diagnózu a také predikci pravděpodobného vývoje nemoci při dodržení léčby.

    Astrofotografie měsíce: Tři planetární mlhoviny. Planetární mlhovina. Již od roku 1875 poněkud matoucí označení. Byť by tento název mohl evokovat třeba protoplanetární disk okolo vznikající hvězdy, skutečnost je na hony vzdálená.

    Umělá inteligence při zjištění rakoviny plic. Umělá inteligence dokáže připravit virtuální plán výkonu při odběru a vyšetření tkáně z ohrožených plic. Při hledání cesty průduškami k patologické lézi využívá data z rentgenu…

    Zrychlení a zdokonalení mionového zobrazování. Mimořádný výkon 10 PW se využije k vytvoření robustní jednostupňové platformy laserového akcelerátoru.

    Nový rekord pro laserovou technologii DiPOLE CLF: 10 J při 100 Hz. DiPOLE100Hz je zaměřen na průmyslové i vědecké aplikace, které vyžadují vysoký průměrný výkon a vysokou propustnost. Laser generuje průměrný výkon 1kW.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.