abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Jak zrychlit nabíjení baterií

    9. 9. 2018 | Redakce | Různé | 1714×

    Posouváním molekul po grafenu lze měnit jejich magnetické vlastnosti. Drony a bezpečnost budov. Družicové technologie a stabilita mostů. 3D tisk aut. Byly na počátku života nukleové kyseliny, proteiny – nebo tuky?

    Řídíme vlastnosti molekul na povrchu uhlíku

    Zatímco dosud se k vybuzení změny elektronického stavu molekul včetně přepínání magnetických vlastností používaly vnější zdroje jako světlo, teplota, tlak nebo magnetické pole, čeští výzkumníci přišli s revoluční cestou, kdy využívají slabé nekovalentní interakce molekul s chemicky upraveným povrchem uhlíku. Ve struktuře grafenu byly některé atomy uhlíku nahrazeny atomy dusíku. Změnou polohy molekuly pak lze vratně přecházet z magnetického stavu na čistém grafenu do nemagnetického v oblastech dusíkových atomů. Najde tento princip využití i pro práci s daty?

    Rychlejší nabíjení Li-Ion baterií

    Současné anody Li-Ion baterií z grafitu mají ten problém, že při příliš rychlém nabíjení se zde z iontů lithia vytvářejí vlákna (dendrity), která mohou způsobit zkrat/vzplanutí/výbuch baterie. Anoda proto představuje úzké hrdlo, bez ohledu na vodivost samotného elektrolytu. Naopak skrz nově testovanou strukturu oxidu wolframu a niobu se ionty pohybují rychle, dokonce o několik řádů rychleji než grafitem (při stejném nabíjecím napětí) a bez rizika zkratu.

    Tukový život

    Nebo by znělo lépe „tučný“? Další teorie o životě před současnou koexistencí nukleových kyselin a proteinů. Kapičky lipidů a Oparinovy koacerváty. Lipidy mají též katalytické účinky jako enzymy a mohou se replikovat „jako celek“ v podobě autokatalytických sítí. Došlo k tomu na Zemi – nebo na Enceladu?

    Porézní materiál s tvarovou pamětí

    Krystaly absorbující oxid uhličitý by se mohly uplatnit v biomedicínském inženýrství. Efekt tvarové paměti dosud známe pouze u látek na bázi keramiky nebo kovových slitin, nyní byl prokázán také u kupodivu celkem složitých struktur běžných solí rozpouštěných v organických rozpouštědlech. Jak připravovat další materiály, které mohou podle potřeby vylučovat či absorbovat různé látky a vracet se do původního stavu?

    Krátce

    Auta vyráběná 3D tiskem. Kalifornský startup Hackrod se chystá revolucionalizovat výrobu. Speedster La Bandita je nyní realizován vrstvou po vrstvě v 3D tiskárně o velikosti garáže. Prototyp by měl být dokončen ještě letos.

    Už druhohorní brouci opylovali cykasy. Opylování podle nových poznatků vzniklo dlouho před tím, než se široce rozšířily kvetoucí rostliny a spolu s nimi i jejich opylovači.

    Drony hledají bezpečnostní rizika v konstrukci budov. Dron Elios byl nasazen například při kontrole konstrukce centrální stáčírny Plzeňského Prazdroje.

    Ketamin funguje jako opiát. Ketamin je anestetikum, relaxační droga i antidepresivum. Nový výzkum ale mění názory na to, jakými mechanismy tato látka v mozku interaguje.

    Průlom ve výzkumu exoplanet: Astrometrií zvážili Betu Pictoris b. Beta Pictoris b patří mezi nejslavnější exoplanety. Objevili ji před 10 lety na archivních snímcích a je to jedna z mála exoplanet, kterou po odstínění světla mateřské hvězdy vidíme přímo.

    Povolání budoucnosti: telechirurgie a 3D tisk módy. 40 % studentů v průzkumu uvedlo, že se připravují na práci, která ještě ani neexistuje.

    Tragickým pádům mostů lze předcházet. Družicový radar a pasivní odražeče vln: čeští specialisté otestovali systém monitoringu pohybu staveb.

    Řád a chaos v dynamických systémech. Entropie binárních posloupností. Sinajův kulečník. Abelovu cenu za matematiku získal v roce 2014 Jakov Sinaj. (úryvek z knihy: Michal Křížek a kol. Abelova cena)

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.