abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 825 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Magnetická tornáda

    6. 3. 2020 | Redakce | Různé | 1451×

    Podařilo se poprvé objevit bílkovinu mimozemského původu? Vrstvy elektronů – nová forma hmoty? Jak souvisejí kvantové počítače a urychlovače částic? Průlom ve výrobě kvalitního grafenu? Diamanty utlučené z ropy. Silná interakce může asi i odpuzovat. Na uzly pomocí matematiky.

    Magnetická tornáda poprvé zaznamenána a vizualizována ve 3D

    Magnony, skyrmiony, spintronika – paměti a možná i procesory nové generace budou nejspíš založeny na ovládání magnetických vlastností namísto elektrického náboje. Přitom ale teprve nyní přišli vědci s technikou, která umožňuje přímo pozorovat komplexní chování magnetických materiálů typu různých extrémně rychlých „vln“ a „tornád“, a to včetně těch, které fungují v opravdu nanoměřítku.

    Lstivá výroba diamantu z uhlovodíků v ropě

    Na začátku je nenápadný bílý prášek, ten se stlačí pomocí diamantového hrotu a kovadlinky, aplikujeme laser – a kouzlo je hotovo, diamant se nachází i v komoře uvnitř. Nové syntetické diamanty se vyrábějí z tzv. diamantoidů, vše se obejde bez drahé katalýzy…

    Silná interakce mezi neutrony je na velmi malých vzdálenostech odpudivá

    Alespoň to tvrdí nový výzkum z MITu a z výsledků se odvozuje i nový popis fungování neutronových hvězd. Dost nečekané závěry jsou založeny na analýze dat z urychlovačů, kdy na velmi krátkých vzdálenostech (vysokých hybnostech) se prý vyskytovalo méně párů neutron-neutron...

    Rozměrné plochy kvalitního grafenu lze levně pěstovat ze semen

    Monokrystal grafenu můžeme rozřezat, kousky pečlivě rozmístit a nechat srůst dalším uhlíkem, čímž vznikne větší fólie. Víc kusů se dokáže za určitých podmínek propojovat bez toho, aby na místech doteku vznikaly „švy“, otvory a jiné deformace. Výsledný grafen má pak pravidelnou strukturu a vodivost dostatečnou pro aplikace v elektronice.

    Matematika, spin a triky s polévkovým talířem

    …podíváme se na zajímavý trik, který si můžete vyzkoušet s polévkovým talířem nebo jiným podobným předmětem. Nejprve si položte talíř na rozevřenou dlaň, jako když číšník servíruje večeři. A teď si zkuste následující manévr: kruhovým pohybem paže protočíte ruku s talířem o celou jednu otáčku, přičemž talíř budete neustále udržovat ve vodorovné poloze. (úryvek z knihy Ian Stewart: Kufřík matematických záhad profesora Stewarta)

    Obecný matematický model předvídá stabilitu uzlů

    Různé uzly jsou různě silné. Námořníci, horolezci a další lidé z praxe mají o vlastnostech uzlů spoustu empirických znalostí, jejich zkušenost by měl nyní doplnit i (prý) první obecnější teoretický model. Na MITu vytvořili matematici a inženýři jednotný popis, který pro stabilitu uzlu používá takové základní veličiny, jako je počet křížení a směrů, v nichž jsou části lana vůči sobě.

    Prý se našel mimozemský protein, tomu se až věřit nechce

    V meteoritu, který na Zemi dopadl před 30 lety, byl údajně objeveny protein mimozemského původu. Celá práce byla dosud publikována pouze na webu ArXiv (tj. bez odborné recenze/oponentury), pokud by se příslušné tvrzení ovšem potvrdilo, mělo by to dost zásadní důsledky. Navíc protein prý připomíná i přímo funkční enzymy.

    Nový stav hmoty: Elektrony mezi 2D materiály vytvářejí samostatnou vrstvu

    Když se dvě vrstvy různých 2D materiálů položily na sebe, nejdřív to vypadalo, že došlo k chybě, protože analytické techniky ukazovaly na přítomnost tří vrstev. Ukázalo se však, že mezi oběma 2D materiály se vytvořila nová, téměř samostatná mezivrstva z elektronů, které zde vytvořily pravidelný vzor představující krystalovou mřížku.

    Kvantové počítače z urychlovačů částic

    Technologie používaná v urychlovačích částic, tzv. supravodivé radiofrekvenční dutiny, by mohla sloužit jako ochranná „kapsa“, v níž by probíhaly výpočty pomocí qubitů. Životnost qubitů dosud představuje velký problém kvantového počítání, protože zapletený stav dokážeme udržet pouze krátkou dobu…

    Krátce

    Astronomům půl století unikalo, že galaxie NGC 4490 má dvojité jádro. Nejpravděpodobnějším scénářem je, že NGC 4490 vznikla fúzi dvou galaxií.

    Nový výzkum: paleolitičtí vlci z Předmostí opravdu byli spíš psi. Protopsi pravděpodobně žrali kosti a jiné méně žádoucí kusy potravy, ke kterým se dostali na lidských sídlištích…

    Vědci objevili dosud neznámou část RNA tvořenou signalizačními molekulami. Alarmony, čepičky na RNA a jak buňka šetří RNA v hubených časech.

    GE Hitachi a ČEZ zkoumají možnosti malých modulárních reaktorů v ČR. Malý modulární reaktor BWRX-300 je vodou chlazený varný reaktor o výkonu 300 MWe s pasivními bezpečnostními systémy.

    Nový software vytváří 3D model stromu, vylepší péči o městskou zeleň. Software sám vypočítá odolnost stromu vůči větru, zlomu a vývratu.

    DNA inspirovala nanoskládačky z magnetů. Nadějným přístupem k nanotechnologiím bylo už řadu let vytváření přesně definovaných struktur pomocí DNA.

    Katastrofy a hrdla lahve: Lidé expanzi vulkánu Toba přežili lépe. Jako bottleneck (hrdlo lahve) označujeme situaci, kdy nějaký druh projde drastickým poklesem početnosti populace. Potkalo to i Homo sapiens.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.