abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (12%)
    Celkem 222 hlasů
     Komentářů: 15, poslední včera 21:33
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?

    2. 12. 2016 | Redakce | Různé | 1803×

    Matematika, sudoku a programy na sestavování i luštění. 3D tisk chrupavek. Levotočivé a pravotočivé molekuly na speciálních površích. Problémy velkých mozků i rozsáhlých sítí. Bezpečnostní problém umožňuje útočníkovi ovládnout elektromobil Tesla. Biotechnologie a křemíkový život. Lasery z Břežan, led z Marsu, planeta Devět a 3D tisk pro sériovou výrobu.

    Sudoku, matematika a programování

    Kolik číslic musí být minimálně předvyplněno, aby sudoku 9×9 mělo jednoznačné řešení (již se to ví)? Jaká je výpočetní náročnost sudoku (co tipujete, je to třeba NP-úplný problém?), jak fungují programy na řešení i generování úloh? Přinášíme rozhovor na toto téma s programátorem, který je současně medailistou z mistrovství světa v sudoku.

    Proč tisknout chrupavky

    Chrupavka se obtížně regeneruje, na druhé straně však neobsahuje vnitřní strukturu typu cév nebo buněk různého typu. Jedná se proto o ideální typ tkáně, který by měl jít vytvořit pomocí 3D tisku, navíc by šlo rozhodně o prakticky využitelnou aplikaci – např. všudypřítomná artróza je dána stejně tak poškozením chrupavek jako kosti v kloubech.

    Velké mozky se mohou snáze rozpadat

    Čím větší mozky, tím větší jsou náklady na budování spojení, pokud bychom měli propojovat každý prvek s každým. Ale i při jiné topologii (s centry) je třeba šetřit. Mezi vzdálenějšími oblastmi proto u větších mozků klesá redundance, tj. počet propojení včetně záložních cest. Velké mozky jsou pak náchylnější k problémům komunikace mezi jednotlivými částmi, rozpadu na téměř izolované subsystémy; tento rozpad je zřejmě jednou z příčin duševních poruch, zejména schizofrenie.

    Bakterie dokáže propojit uhlík s křemíkem

    Zajímavé je, že enzym můžeme selekcí nejen optimalizovat, ale i naučit dělat něco úplně jiného – respektive něco, co organismy v živé přírodě neumí vůbec. Konkrétně zde půjde o vytváření vazeb mezi uhlíkem a křemíkem, což se zatím provádělo pouze čistě synteticky. Křemíkový život je samozřejmě populární téma pro autory sci-fi (nejen Star Trek) i seriózní astrobiology. Cílem nového výzkumu ovšem (zatím) není testovat možnosti života, ale umožnit, aby příslušnou výrobu plastů a dalších sloučenin Si-C šlo realizovat pomocí bakterií (nebo i jen enzymem mimo živý organismus).

    Útočník může najít elektromobil Tesla a odjet s ním

    Titulek víceméně vystihuje obsah článku. Otázka zní, zda to lze pokládat přímo za zranitelnosti ekosystému chytrého automobilu (IoT), bezpečnostní problém konkrétní mobilní aplikace nebo ještě spíš operačního systému, tedy „kdo za to vlastně může“. Navíc něco pro kompromitaci musí udělat i samotný uživatel, nainstalovat si malwarovou aplikaci, která pak získá přístup k ovládací aplikaci Tesly… Kdo by tedy měl tento problém řešit? Nejasná odpovědnost za bezpečnostní zranitelnost u chytrých automobilů možná do budoucna bude velkým problémem.

    Jak vypadá vědomí zvířat?

    Další z úvah na téma, zda a v jaké formě mají vědomí i další tvorové kromě člověka. Konkrétně se zastavíme u savců; mají obdobné vzory mozkové aktivity jako lidé, zdají se jim sny, tudíž i jejich bdělá zkušenost by měla být podobná. Ovšem co role jazyka? Je naše vědomí v nějakém ohledu i nejazykové? Představuje jazyk prostě nástroj komunikace a vnitřní myšlenky na něm nezávisejí? Nemohou hrát roli lidského jazyka i komunikační nástroje některých zvířat? Lze problém nějak řešit experimentálně? Co třeba lidé, kteří kvůli neurologickému poškození dočasně ztratí schopnost produkovat jazyková sdělení, jak si pak zpětně na svůj stav vzpomínají? (Mimochodem, jaké vědomí by měli lidé vychovávaní vlky?) Dále se budeme zabývat vztahem vědomí a pozornosti.

    Hrátky s opticky aktivními molekulami

    Chiralita (optická izomerie) molekul znamená, že příslušná molekula má dvě verze (izomery), které se k sobě mají jako zrcadlové obrazy: poněkud zjednodušeně v této souvislosti někdy mluvíme o levo- či pravotočivých molekulách. Známá a biologicky významná je chiralita u cukrů (a tím i nukleových kyselin), proteinů nebo některých organických kyselin. Zajímavé je, že molekuly, které nejsou chirální v plynné fázi nebo v roztoku, se takovými mohou stát po adsorpci na pevný substrát. Můžeme zařídit, aby se na substrát vázal pouze jeden z obou izomerů?

    Krátce

    Česko-britské superlasery nové generace získaly podporu EK. Pracoviště HiLASE, které se nachází v Dolní Břežanech u Prahy, se v budoucnu přemění na evropské centrum excelence.

    NASA objevila obrovskou podzemní zásobárnu vodního ledu na Marsu. Led je blízko povrchu, což z něj činí potenciálně obrovskou dobře přístupnou zásobárnu vody pro budoucí lidské výpravy.

    Nejvýkonnější superpočítač postaví Japonci. Bude mít výkon 130 petaflopů – dosavadní rekordman, čínský Sunway Taihulight, zvládne 93 petaflopů.

    Siemens: 3D tisk i pro sériovou výrobu. Do několika let se prý otočí současný poměr a většinu 3D tisku bude tvořit sériová výroba a jen menší část výroba prototypů.

    Planetu Devět najdeme už brzy, věří astronomové. Dráhy některých těles daleko za dráhou Neptunu ukazují, že ještě mnohem dál se nachází další planeta Sluneční soustavy o hmotnosti asi 20 Zemí.

    Jak bude probíhat nástup 5G. V roce 2022 by sledování videí mělo odpovídat přibližně 75 % mobilního datového provozu.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    kyknos avatar 2.12.2016 13:41 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    1. i zvířata mají jazyk

    2. pokud s nikým nekomunikuji, jazyk nepoužívám - když přemýšlím, sám, jazyk se neúčastní, nepřemýšlím "česky", "anglicky" ani nějakými posunky

    3. lidí bez lidského jazyka už historie pár zaznamenala, a že by neměli vědomí, se neukázalo

    takže wtf?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.12.2016 15:46 troll master
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    ad 2. - kecáš, nebo nemyslíš
    kyknos avatar 2.12.2016 15:56 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    ty přemýšlíš tichou samomluvou?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.12.2016 17:12 huehuehue
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    Často ano. A někdy nejen tichou.
    kyknos avatar 2.12.2016 19:26 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    Zvláštní, to musí dost zdržovat a omezovat. Zvlášť když narazí na limity terminologie.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.12.2016 22:10 Sinuhet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    Terminologie netřeba, stačí bazmek, v rámci jednoho člověka je to dost volné.
    kyknos avatar 2.12.2016 22:49 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    A když jich je víc, tak číslovat?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.12.2016 23:51 Sinuhet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    Ne, to není třeba. Ony se ty bazmeky liší už tak. Samozřejmě jich nesmíte mít moc, a mohou se poplést.
    3.12.2016 12:18 huehuehue
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    To zas ne. Obvykle mi hlavou jdou slova, když něco řeším, dokresluji si tím v hlavě myšlenkový postup. Možná je to tím, že mě k tomu mat/fyz soutěže vycvičily. Příklad: jdu po ulici a (v kvintě) vymýšlím derivaci a integrál sinu, u toho mi v hlavě jde komentář. Vtip je v tom, že tohle nedělám sporadicky.
    kyknos avatar 2.12.2016 19:50 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    Ja samomluvu při premysleni používám tehdy, když přemýšlíme, jak něco napsat, vysvětlít, přednést, pripadne si lepe zapamatovat... Ale to je jen mala podmnožina.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.12.2016 18:27 Nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    kyknos, kyknos, homonyma se učí v sedmé třídě na základce.
    4.12.2016 14:56 Prohnutá nudle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    Je potreba rozlisovat rec a jazyk. Pak uvahy nad tim zacnou najednou davat vetsi smysl.
    4.12.2016 15:24 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    Ad 2. Ty nepřemýšlíš ve větách?
    kyknos avatar 4.12.2016 17:42 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    Ne. Pokud výsledkem přemýšlení nemají být věty, samozřejmě.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    5.12.2016 12:06 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    jako jeden z mnoha moznych nazoru pridavam: autorka tvrdi, ze treba o vuni skorice neuvazuje v jazyce. s tim moc nesouhlasim, ja tedy alespon ano. dokonce mi je nepochopitelne, jak nekdo, kdo jednou zvladl jazyk, muze uvazovat, prozivat sve vedomi, jinak. nicmene si nemyslim, ze kdo (lidsky) jazyk nezvladl, zadne vedomi nema. snad nikdo, kdo kdy mel psa, o vedomi u (nekterych) zvirat nepochybuje. (v tomto se s autorkou plne shoduji.)
    kyknos avatar 5.12.2016 12:09 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    skorice v jazyce? vzdyt pro to ani neexistuji vystizna slova, krome skoricova - ale to je tautologie, s tim se v premysleni daleko nedostanes

    (mně ted od rana v mozku pravdepodobne probehla vubec prvni slova - protoze jsem potreboval verbalizovat tento prispevek)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    5.12.2016 14:07 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Může existovat vědomí bez jazyka?
    Já bych to částečně nevylučovala. Četla jsem o zajímavé poruše, která pro člověka znamená absenci představivosti. Prostě, nedovede si představit skořici, ale dovede si ji představit jako slovo, souhrn vlastností. Nedovede si představit nějaký obecný východ slunce, zavřít oči a vidět ho, ale musí si v hlavě popsat nějaký konkrétní.

    Jinak bych tipla že tu dost lidí narazí na to, že jakmile se začnou soustředit na to jestli přemýšlí ve slovech, začnou opravdu přemýšlet ve slovech.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.