abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Nejrychlejší dvouqubitové hradlo kvantového počítače

    23. 9. 2022 | Redakce | Různé | 2560×

    Pravotočivá neutrina mohla způsobit převahu hmoty nad antihmotou. Kvantový původ vědomí nedokázali. Zprovozniěn první mezifakultní kvantový spoj v ČR. Uhlíkové nanotrubičky v buňkách: živé solární články? Mezi exoplanetami může být více světů plných vody – ale bez oceánů.

    Nejrychlejší dvouqubitové hradlo spočítá operaci za 6,5 nanosekund

    Vědci zachytili atomy ochlazené na téměř absolutní nulu v optických pinzetách oddělených od sebe přibližně mikrometr. Manipulací s atomy pomocí speciálního laserového světla po dobu 10 pikosekund se jim pak podařilo realizovat nejrychlejší dvouqubitové hradlo na světě. Základní operace kvantové počítání zde proběhne za pouhých 6,5 nanosekundy.

    Pravotočivá neutrina mohla způsobit převahu hmoty nad antihmotou

    Vznik asymetrie hmoty a antihmoty má konkrétně objasňovat tzv. leptogeneze. Pro tento proces předpokládáme také existenci nové fundamentální částice, pravotočivého neutrina. Hmotnost/energie této částice je ovšem mnohem větší, než dokážeme dosáhnout v našich urychlovačích, přímé testování celé teorie se tedy nachází mimo naše možnosti.

    Kvantový původ vědomí nedokázali

    Nositel Nobelovy ceny za fyziku Roger Penrose kdysi navrhl, že by podstatou vědomí mohlo být kvantové počítání. Příslušný stav provázanosti (entanglement) by se v lidském mozku podle něj měl uskutečňovat v konkrétních systémech, váčcích – mikrotubulech, nacházejících se v neuronech. … Působilo to na mě celé dojmem pouhé asociace – jsou-li dvě věci divné (kvantová fyzika a podstata vědomí), mohly by spolu souviset. Mohly. Ale proč by měly?

    VUT zprovoznilo první mezifakultní kvantový spoj v ČR

    Kvantový spoj využívá dvě vlákna, tedy dvě oddělené přenosové trasy, přičemž jedno vlákno se v současnosti využívá pro kvantový přenos, druhé pak přenáší servisní kanál. Vzhledem k tomu, že kvantový přenos je významně ovlivněn kvalitou přenosové trasy, předcházelo samotné instalaci na reálnou síť dlouhé testování v laboratoři simulující praktické problémy. Celková délka trasy je 7,5 km a obsahuje celkem 6 spojů na konektorech, které nejsou pro kvantový přenos zcela ideální.

    Nanotrubičky zabudované do buněk bakterií mohou fungovat jako solární články

    V rámci nového výzkumu se podařilo přimět bakteriální buňky k tomu, aby nanotrubičky přijaly, jejich obalením v kladně nabitých proteinech. Co autory studie zvlášť zaujalo, bylo ovšem to, že sinice vylepšené uhlíkovými nanotrubičkami po osvětlení začaly produkovat větší množství elektřiny. Nabízí se tedy jejich využití v „živé fotovoltaice“.

    Krátce

    Tarantule v hledáčku Webbova teleskopu. Pohled Webbova teleskopu kromě mladých hvězd odhalil také vzdálené galaxie na pozadí, ale i detailní strukturu a složení prachu a plynů.

    Obří hvězdy kradou obří planety. Planety velikosti Jupiteru někdy nacházíme extrémně daleko od velmi hmotných hvězd, třeba ve vzdálenosti 100krát větší, než je Země od Slunce.

    Úspěšná amputace nohy provedená v hlubokém paleolitu. Archeologové zjistili, že na Borneu tehdejší lovci a sběrači před 31 000 lety provedli úspěšnou amputace třetiny levé nohy. Má jít o nejstarší doklad operace tohoto typu.

    Mezi exoplanetami může být více světů plných vody – ale bez oceánů. Analýza souboru 43 exoplanet, pokládaných dosud za kamenné a žárem vyschlé, vedla k závěru, že až polovinu jejich hmotnosti může tvořit voda. Nicméně oceány na povrchu mít asi nebudou a pro život se nejspíš nehodí.

    Druhohorní moře a tři skalní patra na Vlhošti. Hora jako celek má složitější vnitřní stavbu, než by bylo možné soudit z jejího pravidelného tvaru. (úryvek z knihy J. Adamovič, V. Cílek, K. Podroužek: Vlhošť. Hora v labyrintu skal)

    Astrofoto: Sluneční skvrna AR 3078 v H-alfa. Asi nejznámějším jevem na Slunci, zejména pro veřejnost, jsou sluneční skvrny. Ostatně, lidstvo o nich ví, nebo jejich existenci tuší více než 2 000 let.

    V Podzemní laboratoři Josef mají optický internet 130 metrů pod zemí. Optický kabel zajišťující vysokorychlostní připojení byl spolu s elektřinou zaveden 136 metrů vysokým větracím komínem.

    Louky a stepi východní Evropy se vyrovnají tropickým deštným lesům. Stepi a louky východní Evropy jsou domovem podobného počtu rostlinných druhů jako oblasti amazonského deštného lesa.

    Reflexní a luminiscenční prvky vetkané přímo do textilie. Nejčastěji se bezpečnostní reflexní prvky na naše oděvy lepí nebo našívají. Jejich životnost, možnosti vzorování a výsledný komfort textilie jsou tím omezeny.

    Protein p53 může rakovinu nejen blokovat, ale i spouštět. Namísto ochrany ukazují nová data týkající se rakoviny jater, že všechno může být jinak.

    YN₆ a šroubovice Y₂N₁₁: Za vysokých tlaků vytváří dusík složitou chemii. Řada těchto sloučenin dusíku, připravená v poslední době, má také technologicky zajímavé vlastnosti, jako je např. velmi vysoká hustota vazebné energie nebo tvrdost.

    Masarykova univerzita získala díky spin-off CasInvent Pharma 1,3 milionu eur. Společnost CasInvent Pharma vyvíjí patentované, vysoce selektivní inhibitory enzymů patřících do rodiny kasein kinázy 1 (CK1).

    Archeológovia vo Vrábľoch odkryli unikátny objav z doby kamennej. Slovensko-nemecký tím archeológov skúma vo Vrábľoch už siedmu sezónu jednu z najväčších stredoeurópskych sídliskových aglomerácii roľníkov z mladšej doby kamennej.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.