abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 785 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Strach ze ztráty a další podivnosti našeho ekonomického chování

    11. 6. 2017 | Redakce | 3402×

    U kvantově zapletených částic může být záhadný už jejich vznik. Čeští astronomové objevili nebezpečné planetky meteorického roje Taurid. Hořící létající sáček čaje. Lasery pro ELI Beamlines. Autonomní automobily. Genetická mapa psů. Vodík a elektromobily.

    Propletené stavy částic jsou ještě bláznivější

    Kvantová fyzika je prostě nenapravitelně divná. Sotva se člověk smířil s existencí propletených stavů částic, přichází další rána „zdravému selskému rozumu“. Částice v entanglementu vůbec nemusejí vznikat na stejném místě – jak to, že pak o sobě vědí?

    Jak je to se strachem ze ztráty

    Strach ze ztráty se v rámci „iracionálního“ ekonomického chování uvádí jako jedna ze základních kategorií. Máte možnost vyhrát stovku nebo s 50% pravděpodobností stovky dvě. Co si vyberete? Jak se liší situace, pokud vám stovku mezitím dají do rukou? Aby to bylo ale ještě složitější, jak to všechno souvisí se sázením v posledním kole dostihů? Nakolik se obáváme ztrát v portfoliu? Chováme se vůbec konzistentně?

    Nebezpečné planetky meteorického roje Taurid

    Čeští astronomové podrobně analyzovali 144 bolidů meteorického roje Taurid. Nová objevená větev Taurid obsahuje také přinejmenším dvě planetky o velikosti 200–300 metrů. Nebezpečí srážky s planetkou výrazně narůstá každých několik let, když se Země s tímto proudem meziplanetárního materiálu potkává.

    Fyzikální pokus: Létající sáček čaje

    Proč z ohně odlétávají jiskry? Může se hořící předmět sám vznést do vzduchu? Odpovědi nám pomůže najít následující experiment. Budeme potřebovat sáček čaje, který je dvojitý, nehořlavou podložku a zápalky.

    Unikátní laserový systém dorazil z USA do Čech

    Systém, který po necelých čtyřech letech práce vyvinula pro ELI Beamlines americká národní laboratoř Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), byl převezen do centra ELI v Dolních Břežanech. Laser představuje novou generaci diodově čerpaných, vysokoenergetických výkonových systémů. Je postaven výlučně na vysokovýkonových polovodičových laserových diodách.

    V Praze se sejdou specialisté na vývoj samořídicích aut

    Evropský plán má být odpovědí na pokusy firem Google a Tesla. HERKULES je projekt EU financovaný z programu Horizon 2020. Jeho cílem je vyvinout platformu pro vestavěné řídicí systémy, která bude pracovat na základě Linuxu v reálném čase s vysokým výkonem a nízkou spotřebou.

    Krátce

    Rubikon: Hlavní město světa. Jak vlastně vypadal Řím na konci republiky: Ulice nikdy nikdo neprojektoval, město se ale neustále přestavovalo, bouralo a zase přestavovalo.

    Nově objevený protein hraje roli při vývoji bílých krvinek. Protein Evi2b je důležitý pro normální vývoj myeloidních buněk, souvisí se vznikem akutní myeloidní leukemie.

    Horší než peklo. Našli planetu, která má vyšší teplotu než většina hvězd.

    Velká genetická mapa ukazuje evoluci psů. Vědci z National Institutes of Health publikovali v Cell Reports studii, která je založena na srovnání genomu celkem 161 moderních psích plemen.

    Vodíková auta nejsou konkurencí elektromobilů. Vodíkový automobil navazuje na elektromobil a v blízké budoucnosti by mohl vodík posloužit jako prodlužovač jinak omezené dojezdové vzdálenosti elektromobilu.

    V okolí mladé hvězdy detekován methylisokyanát. Astronomové využili radioteleskop ALMA k pozorování hvězd podobných Slunci ve velmi raném stádiu vývoje a podařilo se jim objevit známky přítomnosti methylisokyanátu – chemikálie, která je považována za jeden ze základních stavebních kamenů života.

    Nejmenší exoplaneta objevená mikročočkou. Po několika horkých super zemích skočili astronomové do království ledu.

    EHMC v opalovacích krémech může poškozovat DNA. Aktivní látka ethylhexyl metoxycinamát, kterou obsahují některé opalovací krémy i další kosmetické výrobky, není pod vlivem ultrafialového záření stabilní a v přeměněné formě může poškozovat DNA.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.