abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence a vtip

    8. 9. 2016 | Redakce | Různé | 1546×

    Jak má program rozpoznat ironii? Útok USBee. Je horší časový posun při létání na západ, nebo na východ? Nadějný vývoj kyslíkových baterií. Galaxie z temné hmoty, staré metody výroby kyseliny sírové a možná nejstarší doklady pozemského života.

    Galaxie z temné hmoty

    Nad běžnou hmotou podle všeho převládá temná hmota, o niž zatím víme de facto jenom to, že interaguje gravitačně (takže existují i přístupy, kdy se temné hmoty zkusíme zbavit prostě tak, že do gravitačních rovnic přidáme další člen). Nicméně aby v nějaké oblasti vesmíru bylo běžné zářící hmoty jen 0,01 %, to je přece jen s podivem. Takhle vychýlený poměr byl dosud zjištěn pouze u trpasličích galaxií, nyní se ale naměřil i v případě galaxie velikosti Mléčné dráhy.

    USBee krade data z izolovaného počítače

    USBee je nově demonstrovaná metoda, jak se dají krást data (šifrovací klíče, hesla… – krátká data) i z izolovaného počítače. Malware, který je samozřejmě třeba do systému dostat už dříve, data kóduje do elektromagnetického vyzařování provázejícího komunikaci s USB zařízením (běžným, to samo o sobě nemusí být podvodné). Vyzařování pak lze snadno detekovat i přes zeď z vedlejší místnosti.

    Jet lag a spánek

    Časové posuny při přechodu do jiného pásma nesnášíme stejně dobře. Lepší je létat na západ, tj. radši jít později spát než dříve vstávat. Samozřejmě to souvisí i s tím, jaký je v populaci podíl skřivánků a sov.

    Brzké vstávání je vůbec špatné. Nový výzkum praví, že čím méně lidé spí, tím nižší mají příjem.

    Nejstarší doklady pozemského života?

    Vzpomínka na svět zelených moří a oranžové oblohy. Důkazy o pozemském životě se posouvají stále dále do minulosti. Nově objevené stromatolity jsou staré 3,7 miliardy let. Pomalu se tím blížíme hranici 4 miliard let, kdy končilo velké bombardování a Země byla neobyvatelná prostě proto, že oceány se periodicky vařily. Samozřejmě u podobných stop nebývá 100% jisté, že jsou opravdu biologického původu, stejně se však zdá, že život se objevil velmi rychle poté, co vůbec mohl.

    Počítače chápou vtip

    Jak naučit umělou inteligenci, aby porozuměla ironii a sarkasmu? Vědci vyvíjejí software, který by to dokázal alespoň na Twitteru, a to na základě jiných reakcí konkrétního uživatele (zhruba řečeno: jako vtip myslíte tedy to, co je v rozporu s jinými vašimi postoji; nebo ještě jednodušeji: ironii třeba obvykle uvádíte určitými slovy). Zajímavé je to teoreticky, podobné analýzy mají samozřejmě smysl třeba pro marketing. Plus se zdá, že rozpoznat ironii se slušnou pravděpodobností nevyžaduje ani žádný složitý model.

    Výroba kyseliny sírové

    Jak se v minulosti vyráběly kamence a kyselina sírová? Přinášíme úryvek z knihy, která popisuje staré výroby na Křivoklátsku. Síran hlinitý míchán byl s hnijící močí, která obsahovala amonné ionty. Po odpařování na dně nádoby krystalovaly úhledné, lesklé krystaly kamence hlinitoamonného, zatímco další sírany zůstávaly v roztoku. Později byl přidáván výluh z dřevného popela obsahující potaš (uhličitan draselný) a tím vznikal kamenec hlinitodraselný.

    Kyslíková baterie blíže realitě

    Velice zajímavou konkurenci klasických li-ion baterií představují baterie lithium-kyslík, které nabízejí v řadě ohledů lepší parametry, především vyšší hustotu energie na jednotku hmotnosti. Novinkou má být tato baterie v uzavřené podobě, kde se kyslík nevyměňuje s okolní atmosférou, ale zůstává vázán v baterii v podobě peroxidů a superoxidů lithia. Díky tomu také není třeba okolní vzduch filtrovat.

    Rituální moravské doly

    Perlička na okraj: U Moravského Krumlova se dokončuje archeologický průzkum dolů na pazourek. Zajímavé na tom je, že vrchol těžby nastal v době bronzové a železné, kdy už materiál de facto k ničemu potřeba nebyl. Měla snad těžba nějaký „rituální charakter“?

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.