abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 814 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence nemusí být průhledná

    9. 6. 2019 | Redakce | Různé | 2142×

    Tvarová paměť ovládaná magnetickým polem. Temná hmota po x-té. Helikoptéra lape drony. Houby hledají ložiska zlata. Ropný zlom se nekoná. Pivo i kávu prý nepijeme kvůli chuti, ale psychoaktivnímu působení.

    Magnetické pole umí ovládat tvar i pevnost materiálu

    Nové chytřejší materiály s tvarovou pamětí využívají magnetických kapiček v polymeru. Materiál různě nakroutíme pomocí pinzety do smyčky, v přítomnosti magnetického pole tato struktura ztuhne a udrží si svůj tvar, i když pinzetu dáme pryč, po odstavení magnetu páska zase obnoví tvar původní.

    Existence galaxie bez temné hmoty zpochybněna

    Což ale v určitém ohledu pro temnou hmotu ve srovnání s konkurenčními vysvětleními nesvědčí. Paradoxně je to tak, že galaxie bez temné hmoty by spíše naznačovala její reálnou fyzikální existenci – někde chybí, někde je, a tento rozdíl nelze vysvětlovat úpravou gravitačních zákonů.

    Eagle.one: Autonomní helikoptéra chytá nežádoucí drony

    Systém Eagle.one z ČVUT v Praze sestává z detekčního zařízení Dedrone a plně autonomního vzdušného robotu vybaveného podvěsenou vystřelovací sítí. Vlastní mise helikoptéry Eagle.one začíná okamžikem detekce neautorizovaného dronu letícího v hlídané oblasti.

    Umělá inteligence a její abstrakce – není čemu rozumět

    Umělé inteligenci, respektive strojovému učení, se poslední dobou často vytýká, že nikdo přesně neví, na základě čeho se systém vlastně rozhoduje. Jenže – není v tom naopak jeho hlavní přednost? Podívejme se třeba na to, jak ke svým závěrům dochází šachista…

    Bludy o vyčerpání fosilních paliv

    Obavy veřejnosti z toho, že nám dojdou fosilní paliva, se ozývaly už v roce 1865… I pokles blížící se průběhem normální křivce by znamenal, že před sebou budeme pořád mít víc než jedno celé století produkce ropy… Historické důkazy hovoří jasně – energetické přechody vždy patřily k nejvýznamnějším stimulům technického pokroku. (úryvek z knihy Vaclav Smil: Ropa. V. Smil, vědec českého původu, je mj. oblíbeným autorem Billa Gatese.)

    Krátce

    Astronomické technologie proti rakovině. Spektroskopie i snímače jednotlivých fotonů. Fond rozdělí 17 milionů euro na podporu projektů zobrazování a snímání.

    Ptačí peří obsahuje bakterie produkující látky podobné antibiotikům. Kromě tepelné izolace a umožnění letu přináší ptákům peří další překvapivé výhody.

    Ochrana Země před nebezpečnými planetkami. Dalekohled VLT pozoroval dvojitý asteroid prolétající kolem Země rychlostí téměř 20 km/s.

    Užovka urartejská – objeven nový druh hada. Nový druh hada patří mezi velké užovky známého rodu Elaphe.

    Rysí putování: v Brdech dobře, na Šumavě (možná) lépe. Mladý rys, kterého na podzim roku 2018 zachytila fotopast v chráněné krajinné oblasti Brdy, se již na konci roku vrátil zpátky na Šumavu.

    Výjimečná sekera z velkomoravské doby. Nalezená sekera je malých rozměrů a zajímavé je na ní především to, že je tauzovaná stříbrem.

    NGTS-4b: objevili planetu v zakázané zóně. Exoplaneta obíhá okolo své hvězdy s periodou 1,3 dní. Jedná se o oblast, ve které planety o velikosti Neptunu nenacházíme.

    Houby jako zlatokopové. Zlaté povrchy hub by mohly fungovat jako vodítko přítomnosti ložisek.

    Pivo ani kafe nám prý nechutnají. Preferují milovníci kávy nebo chmeleného piva hořkou chuť? Nový výzkum naznačuje, že možná nikoliv, jde jim o psychoaktivní účinek…

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.6.2019 15:31 Zigi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence nemusí být průhledná
    Umělá inteligence především nemusí být vůbec.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.