abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: V AV ČR patentovali novou nabíjecí baterii, která nehoří

    4. 2. 2022 | Redakce | Různé | 2360×

    Měsíc a desková tektonika Země. Grafen a jeho vodivost. Led na rozpálené plotně. Nový typ supernovy. Z uhlíkové nanotrubičky vytvořili jednovrstevný tranzistor. Oceán v miniměsíci. Psi jednoho plemene jsou si příbuzní jako nevlastní sourozenci.

    V AV ČR patentovali novou nabíjecí baterii, která nehoří

    Vodné baterie byly představeny již dříve, ale jejich rozmachu bránila relativně nízká kapacita a napětí. … Dosažené napětí je srovnatelné s napětím, kterého dosahují organické elektrolyty v komerčních lithiových bateriích. Nespornou výhodou našeho elektrolytu je vysoká vodivost, která na rozdíl od organických elektrolytů významně neklesá ani za nízkých teplot.

    Našli nový typ supernovy. Vzniká z velmi hmotných hvězd

    Astronomové dosud předpokládali, že alespoň jeden typ obřích hvězd neskončí jako supernova. Tzv. Wolfovy-Rayetovy hvězdy se měly na konci svého života tiše zhroutit rovnou do černé díry. Nová studie ale ukazuje, že fáze supernovy nejspíš nastává i zde.

    Tanec kapek vody na rozpálené plotně známe. S ledem je to ještě zajímavější

    Pokud dáme kapičku vody na rozžhavenou vodorovnou desku o teplotě nad 150 °C, voda se kupodivu tak lehce nevypaří. Na páru se totiž přemění jen tenká vrstvička při styku s horkým povrchem a zbytek kapaliny po ní bude klouzat. Kapky zde levitují nebo až tančí. Jonathan Boreyko a Mojtaba Edalatpour z Virginia Tech nyní zkusili, jak by to celé mohlo fungovat s ledem. Bude led také levitovat?

    Za deskovou tektoniku prý může nestabilita Země vzhledem k Měsíci a Slunci

    Nerovnovážné síly a momenty hybnosti v systému Země s Měsícem a Sluncem mají způsobovat celkové pohyby v zemském plášti a spolu s tím i pohyb tektonických desek. Dost nečekaná je myšlenka, s níž přichází studie vedená geofyzičkou Anne M. Hofmeisterovou z Washington University in St. Louis. A je desková tektonika na Plutu?

    Zjistilo se, jak defekty v grafenu souvisejí s vodivostí

    Grafen má velmi unikátní vlastnosti a mohl by vylepšit mnoho součástek a přístrojů. Pro úspěšné využití tohoto 2D materiálu v praxi je podstatné detailní pochopení jeho fyzikálně-chemických vlastností. Vědci pomocí tzv. mikrokapkové elektrochemie přenesli na bazální rovinu vzorku grafenu elektrický náboj a pomocí Ramanské spektroskopie změřili spektrální posun. Všimli si, že očekávané vychýlení ve spektrálním posunu se v závislosti na vloženém náboji rozdělilo a vykazovalo dva vrcholy.

    Krátce

    Standardní model není uspokojivý, ale lepší nemáme. Způsob, jímž rovnice standardního modelu činí předpovědi o reálném světě, je absurdně komplikovaný. Když rovnice aplikujeme přímo, udávají zcela nesmyslné předpovědi… (úryvek z knihy Carlo Rovelli: Sedm krátkých přednášek z fyziky)

    Oceán by mohl mít i Saturnův miniměsíc Mimas. Pokud se zmrzlý oceán skrývá v nitru Pluta, pak už může být ve Sluneční soustavě skoro všude, alespoň ve světech s dostatkem vody, chtělo by se říct.

    Vytvořili molekulu spojující DNA a proteiny. Vědci dokázali vytvořit nukleopeptid nikoliv z RNA, ale i z podstatně méně reaktivní DNA. Navíc má jít o „klasickou molekulu“, nikoliv chumel.

    Objevili nejstarší brčka na pití piva. Trubice nalezené na Kavkaze byly ze zlata a stříbra, jsou delší než metr a některé z nich byly navíc zdobené figurkami býků. Tehdejší pivo obsahovalo obilky a další nefiltrované příměsi.

    Z uhlíkové nanotrubičky vytvořili jednovrstevný tranzistor. Vědci vytvořili malý tranzistor současným působením mechanické síly a nízkého napětí, které zahřívaly uhlíkovou nanotrubičku složenou z několika vrstev. Vnější vrstvy se přitom postupně oddělily a zůstala pouze jednovrstvá trubička.

    Psi jednoho plemene jsou si příbuzní jako nevlastní sourozenci. Většina současných psích plemen je vysoce imbredních, tj. jedinci spadající do jednoho plemene jsou si v průměru blízce příbuzní. U některých plemen to víme, nový výzkum ale ukazuje, že taková situace je spíše pravidlem než výjimkou…

    Vědci umí zachytit koronavirus v učebnách speciálním filtrem. Filtrační systém využívá princip pomalého proudění vzduchu přes filtrační tkaninu, díky kterému je možné zachytit s vysokou účinností aerosolové částice už od velikosti desítek nanometrů.

    Bobrům chutná vrba. Škody na hospodářských porostech jako je dub se v případě bobrů dají eliminovat budováním nárazníkových pásem…

    Klimatická změna ohrožuje pěstování lanýžů. Světové oblasti pro pěstování lanýžů budou vysychat až o 50 % rychleji než zbytek světa.

    Objevili a popsali unikátního brouka uloženého v maďarském jantaru z doby dinosaurů. Nejenže se jedná o vůbec prvního brouka popsaného z ajkaitu, ale také o prvního popsaného fosilního brouka z území dnešního Maďarska a zároveň o prvního popsaného druhohorního kovaříka z pevninské Evropy…

    Starověká mosaz z Česka odhaluje intenzivní vztahy mezi Římany a Germány. Mosaz – slitina mědi a zinku – byla ve starověku ceněným materiálem, zejména kvůli vzhledu podobnému zlatu. Velmi rychle se rozšířila i do zaalpské Evropy, dosud však nebylo jasné odkud.

    Nová laboratoř přináší pro nanoelektroniku přináší přístroje, které dosud v ČR chyběly. Fakulta elektrotechnická ČVUT otevřela NANOLAB, laboratoř pro výzkum a výuku nanoelektrických technologií. Má přispět k tomu, aby byla naplněna poptávka českých firem po vysoce specializovaných odbornících, kteří budou navrhovat polovodiče včetně mikročipů.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.