abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 782 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: V elektroodpadu je i zlato

    10. 1. 2019 | Redakce | 2453×

    Kosmologie a astrofyzika: zaměříme se na neutrina, temnou hmotu, černé díry i srážky galaxií. Jak působí na buňky blesk, jak vzniká tornádo a jak staré je zemské magnetické pole? Displeje micro LED, rajče s geny chilli papriček, budoucnost 3D tisku a vývoj jaderné energetiky.

    Neutrina a teorie: povaha hmotnosti neutrin

    Jaká je povaha hmotnosti neutrin? Liší se od hmotnosti ostatních nabitých částic? Je spojená s nějakou novou symetrií světa? Nebo naopak narušuje nějaký zákon zachování? Tyto otázky jsou možná těmi nejzásadnějšími, které dnes zajímají teoretické fyziky.

    Putování temné hmoty

    I když o podstatě temné hmoty nevíme nic, její „fungování“ dokážeme v určitých ohledech zachytit v celkem detailně. V době vzniku hvězd v trpasličích galaxiích nastupuje silný vítr, který tlačí plyn i prach od středu galaxie. Centrum galaxie pak obsahuje méně klasické hmoty a tedy méně gravitačně váže i hmotu temnou; ta pak z centra migruje rovněž.

    Čeští vědci nalezli nový typ černé díry

    Týmu se podařilo najít matematické řešení odpovídající nové černé díře. Zatímco všeobecně známá Schwarzschildova černá díra je charakterizována pouze svou hmotností, tato černá díra je popsána ještě hodnotou Bachova tenzoru na horizontu.

    3D tisk v roce 2019: od hardwaru k novým aplikacím

    3D tisk se definitivně posouvá z vývoje a prototypování do sériové výroby a to sebou přináší nové výzvy. […] V letošním roce bude dostupná i tzv. funkční barva vpečená do povrchu dílu a do několika let 3D tiskárna zajistí elektrovodivost vybraných plastových částí.

    Jak recyklovat z elektroniky zlato

    Získávání drahých kovů z elektroodpadu je dnes významným průmyslovým oborem. Z elektroniky se zatím zlato recykluje hlavně pomocí organických rozpouštědel, přičemž zlato tvoří rozpustné komplexy s činidly obsahujícími síru. Mohlo by to ale jít i jinak.

    Přicházejí displeje typu Micro LED

    Samsung představil displeje s technologií Micro LED v nových velikostech, tvarech i konfiguracích. Televizní displeje se skládají z jednotlivých modulů Micro LED a obsahují miliony mikroskopických čipů tvořených anorganickými červenými, zelenými a modrými LED, které vyzařují vlastní světlo, a vytvářejí tak na obrazovce zářivé barvy.

    Krátce

    Tornádo možná vzniká u země. Dosud se předpokládalo, že tornádo má základnu na oblaku a odtud spouští dolů jakýsi rotující chobot, respektive mrak hraje roli nálevky.

    Blesky prý mohou chránit buňky.Tzv. Schumanova pole snad mají na živé buňky dokonce pozitivní dopad – pomáhají jim totiž lépe přežít situace, v nichž se buňkám nedostává kyslíku.

    Magnetické pole Země může být mladší. Dosavadní důkazy prý nejsou přesvědčivé. A má to nějaký vztah ke vzniku života?

    Tající ledovce uvolňují do atmosféry metan. Studie přidává na seznam ekosystémů produkujících metan i podledovcové sedimenty.

    Jaderná energetika v roce 2018. Světovou energetiku loni posílilo devět nových jaderných bloků, letos se očekává spuštění dalších čtrnácti.

    Planety plné safírů a rubínů. Astronomové prý objevili planety poseté safíry a rubíny. Je to sice sexy tvrzení pro PR, ale jak už to tak bývá, skutečnost je možná ještě zajímavější.

    Galaxie v kolizi. Za 2 miliardy let dojde ke srážce Mléčné dráhy s Velkým Maggelanovým mračnem a bobtnání černé díry uvnitř naší galaxie. Sluneční soustavu to možná vymrští z Mléčné dráhy ven.

    Za hromadné úhyny kosů v loňském roce je zodpovědný virus Usutu. Usutu je komáry přenášený ptačí virus, může však nakazit i člověka.

    Biotechnologové navrhují rajčata s kapsaicinem. Hlavní cíl projektu je technologický: kapsaicin z papriček se různě dále zpracovává, do léků proti bolesti nebo i třeba do náplně „pepřových“ sprejů.

    Venuše pod lupou. Astrofotografie měsíce: kompozice, zachycující téměř čtyřměsíční průběh Venušiných fází, nám tuto planetu ukazuje tak, jak ji ze Země neuvidíme.

    Nestabilní procesy a statistika. Velmi nestabilní nelineární náhodné procesy stále představují nepříliš prozkoumanou část statistické a kvantové fyziky.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.