abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 816 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Vesmír jako matematická struktura

    31. 10. 2016 | Redakce | Různé | 2451×

    Kosmologie podle Maxe Tegmarka, fyzika a matematika mají být totožné. Ethanol z oxidu uhličitého, k čemu to může být dobré? Kontroverze kolem léčby kmenovými buňkami, kufr jako ze Zeměplochy, život na Titanu, neandrtálci prý neuměli šít…

    Život na Titanu včetně fotosyntézy?

    Jaká může být chemie eventuálního života na Titanu? Základem by mohl být dikyan, respektive od něj odvozené polyiminy, rozpouštědlem pak nějaký lehký uhlovodík. Co je zajímavé, polyiminy dokáží absorbovat světlo, odtud by se mohla odvíjet i nějaká místní obdoba pozemské fotosyntézy jako zdroje energie (u Titanu se na rozdíl od jiných měsíců obřích planet zabýváme primárně nikoliv životem v příp. podzemním vodním oceánu, nýbrž přímo na povrchu).

    Energie do lihu

    S pomocí speciálního katalyzátoru lze obrátit spalování ethanolu, tj. vyrábět alkohol z vody a oxidu uhličitého. Zdrojem energie pro tuto reakci je elektrický článek. Pokud by to fungovalo dostatečně efektivně, šlo by takto např. ukládat přebytky elektřiny generované obnovitelnými zdroji. Podobné reakce produkující organické látky by se daly použít nejen k výrobě paliv, ale i potravin (spojení domácí elektrárny s „palírnou“? :-)).

    Matematický vesmír

    Kniha Maxe Tegmarka Matematický vesmír je jednou z nejzajímavějších česky vydaných publikací o kosmologii z poslední doby. Na řadu hádanek, které zde Tegmark nastoluje, jsme již na ScienceMagu narazili. Konkrétně na hádanku s Boltzmannovými mozky nebo na paradoxy spojené s kvantovou nesmrtelností. Nyní přinášíme i přímo úryvek z knihy. Autor v něm tvrdí, že matematika nepopisuje svět, ale je s fyzikální realitou totožná. Jakým typem matematické struktury by pak mohl být náš vesmír?

    Léčba kmenovými buňkami – pohled z univerzitního prostředí

    Jak v tuto chvíli vypadá léčba kmenovými buňkami? Řada subjektů nabízí léčbu na komerční bázi, jde ale o něco jiného než obchod s nadějí? Nehrozí naopak tyto nabídky tím, že celý obor bude zdiskreditován? Článek praví: Dosud jediný prokazatelný úspěch mají kmenové buňky při transplantaci kostní dřeně. Za určitých okolností může být léčba kmenovými buňkami pro pacienta dokonce i nebezpečná.

    Hlasem ovládaný web

    Prognóza Gartneru praví mj. to, že v roce 2020 bude až třetina návštěv webů realizována bez obrazovky, tj. pomocí hlasově ovládaných aplikací. Dále se velká budoucnost např. předpovídá technologiím blockchain, velmi brzkým trendem má být nakupování v rozšířené realitě.

    Krátce

    Neandrtálci prý měli problém s oděvem. Stálo snad za koncem našich bratranců to, že na rozdíl od Homo sapiens se nedokázali pořádně ohánět s… jehlou?

    Chytrý kufr – skoro jako Zavazadlo ze Zeměplochy. Začínající kalifornská firma Travelmate Robotics vymyslela kufr, který svého majitele následuje jako pes.

    Kapalinu může tlačit vzhůru i světlo. Technika by mohla nalézt uplatnění v miniaturizovaných laboratorních systémech, v tzv. laboratořích na čipu.

    Exoplanety u hnědých trpaslíků. Přestože hnědý trpaslík sám je něco mezi hvězdou a planetou, i on může mít kolem sebe planety.

    Muší larvy by mohly pomoci s bakteriální rezistencí. Co vlastně stojí za jevem, kdy se muší larvy používají k čištění infikovaných ran?

    PC v práci používá čím dál méně českých zaměstnanců. Podíl klesl na 73 %, nastupují smartphony a tablety.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.11.2016 12:44 Pelčák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Vesmír jako matematická struktura
    What a bullshit
    D.A.Tiger avatar 2.11.2016 23:20 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Vesmír jako matematická struktura
    True, it has probably nothing to do with IT, but still ... Why bullshit?

    (PS. moje anglictina je naprosty des, tak pro jistotu:
    'Pravda, s IT to nema nic spolecneho, ale presto ... Proc kecy?'
    )
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    3.11.2016 10:58 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Vesmír jako matematická struktura
    To je přeci jasné proč... nová doktrína přikazuje povinně elektromobilismus, jednoduché a levné ukládání energie do etanolu - navíc z toho "proklatého emisního" CO2 - tomu jaksi dělá tlustou "čáru přes rozpočet".
    3.11.2016 11:02 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Vesmír jako matematická struktura
    Takže tu prostě jen trollí, abych to teda napsal celý.
    D.A.Tiger avatar 3.11.2016 11:11 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Vesmír jako matematická struktura
    WOW - thanks You!

    (
    Aha. Dik za vysvetleni! :-)
    )
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    3.11.2016 19:49 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Vesmír jako matematická struktura
    muzete to prece klidne brat i bez "zelene ideologie" jako zajimavou technologii, vlastne opak fotosyntezy. a s takovych pristrojem by se clovek mohl stat sobestatsnym, autonomnim alkoholikem, to nezni spatne, ne? :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.