abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

včera 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    7.5. 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 09:58
    Rozcestník

Dotaz: jaky souborovy system?

10.10.2005 23:33 Martin Landa | skóre: 6
    jaky souborovy system?
    Přečteno: 472×
    Zdravim,

mam externi disk a vyclenil jsem asi 200GB na hudbu/filmy. Potrebuju, aby byl oddil bez problemu citelny z Windows (pratele vetsinou GNU/Linux nepouzivaji;-) Uvazuji o FAT32, nejsem si ale jisty, zda to je vzhledem k velikosti oddilu vhodna volba.

Dik za tipy, Martin

Odpovědi

10.10.2005 23:47 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaky souborovy system?
    Nešlo by UDF? Nevím, jestli by to Wokna vzaly...
    11.10.2005 00:09 pol
    To se máš fajn, já mám jen 30GB total.
    ext2/3
    nebo
    reiserfs
    Je na ně plugin do TotalCommanderu a taky existuje somostatný prohlížeč pro ext2/3. Jen nevím jestli je to dost bezproblémů..

Co třeba taky NTFS? (taky je se dá číst z Win98 s příslušným souborem od Micros....)
    11.10.2005 00:12 #Tom
    NTFS je taky dobrej. Když už není potřeba stahovat ovladač od Paragonu BitTorrentem a lze využít ovladač založený na FUSE... :-)
    11.10.2005 00:16 Martin Landa | skóre: 6
    ext3 ci reiserfs/xfs bych volil, kdyby zalezelo pouze na me... zeptam se jinak, mohou nastat pri tak velkem oddilu ve FAT32 nejake problemy (je mi jasne, ze problemy nastanou vzdy;-). Pokud se nemylim, tak pod Windows naformatuji maximalne oddil o velikosti 32GB (FAT32). Pomoci mkfs.vfat jsem naformatoval tech 200GB a zkousel pracovat s oddilem pod Windows a na prvni pohled to slo.

Martin
    11.10.2005 10:22 Pepíno | skóre: 20 | Trutnov
    mam pocit, ze FAT32 ma teoreticky limit na 4TB. Problem je, ze jeden soubor nemuze byt vetsi nez 2GB a to se u filmu muze snadno stat. Win98 uz dneska snad skoro nikdo nema, takze bych volil mezi NTFS a ReiserFS nebo EXT2/3
    11.10.2005 00:29 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Ahoj, z Windows bez problémů přečteš jak ext2 a ext3 (plnohodnotný přístup jako k jednotce), tak i ReiserFS (přístup přes manažera podobného Exploreru). Taktéž XFS a JFS jsou přístupné z Windows, ale osobně jsem zkoušel jen ext2, ext3 a ReiserFS. Rozhodně nedoporučuju FAT32, protože je zastaralý, nežurnálovací, zoufale pomalý atd. apod. (Mimochodem, podporuje FAT32 kapacitu 200 GB? Mám pocit, že ne.) Dál nedoporučuju ext3, protože je sice o něco méně zastaralý, ale v každém benchmarku dostane příšerně na frak. Já používám všude ReiserFS a jsem spokojený, takže ho považuju za dobrou volbu. Jak už jsem napsal, lze ho bez potíží číst z Windows. Stačí trochu googlit a všechno se najde.
    Dalibor Smolík avatar 11.10.2005 10:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Já mám takový disk 160 GB - ext3. Z diskuze jsem vyčetl, že ext3 je velmi pomalý, ale já jsem žádné problémy neměl. Windows jej uměly též přečíst.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.10.2005 13:54 Martin Landa | skóre: 6
    ahoj, zkousel jsem stejny oddil a rychlost pripojeni jednotky...
    time mount -t ext3 /dev/sda2 /mnt/multimedia/

real    0m0.092s
    user    0m0.001s
    sys     0m0.003s

time mount -t reiserfs /dev/sda2 /mnt/multimedia/

real    0m12.814s
    user    0m0.000s
    sys     0m0.027s

ten casovy rozdil je celkem znacny....

Martin
    Luboš Doležel (Doli) avatar 14.10.2005 15:01 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Určovat výkon filesystému podle rychlosti připojení je přinejmenším nesprávné.
    14.10.2005 16:09 Martin Landa | skóre: 6
    nene, to jsme si nerozumneli! ja neurcuji rychlost souboroveho systemu, pouze se podivuji na takovym rozdilem...

Martin
    14.10.2005 17:07 hyperion
    pouzivam ReiserFS nekolik let na desktopu, instaloval jsem ho i na servery pro Oracle.

nemel jsem s tim jedinej problem - velky oddily se pravda mountujou pomalejc..ale koho to zajima?

pro Reiser funguje plugin do TotalCommanderu.
    14.10.2005 18:01 Petr
    Pokud kamaradi nejsou zbehli v IT, jdi do vfat /bezproblemovost pripojeni/. Pokud jsou zbehli v IT, jdi do reiserfs /odolnost filesystemu/. Moje vlastni zkusenost.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.