abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 00:55 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 209. brněnský sraz, který proběhne tento pátek 16. května od 18:00 ve studentském klubu U Kachničky na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického na adrese Božetěchova 2/1. Jelikož se Brno stalo jedním z hlavních míst, kde se vyvíjí open source knihovna OpenSSL, tentokrát se OpenAlt komunita potká s komunitou OpenSSL. V rámci srazu Anton Arapov z OpenSSL

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

GNOME Foundation má nového výkonného ředitele. Po deseti měsících skončil dočasný výkonný ředitel Richard Littauer. Vedení nadace převzal Steven Deobald.

10.5. 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 583 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Please append a correct "root=" boot option

30.11.2005 19:48 Undefined | skóre: 6
    Please append a correct "root=" boot option
    Přečteno: 211×
    Dobry den, mam problem, spousteni mojeho nove instalovaneho gentoo konci hlaskou:

VFS:Cannot open root device "30a" or unknown-block(3,10)

Please append a correct "root=" boot option

Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(3,10)

Takhle vypada lilo.conf:

image = /boot/bzImage-2.6.14-gentoo-r2

root=/dev/hda10

label=Gentoo

read-only # read-only for checking

append="video=vesafb:mtrr,ywrap,1024x768-32@85"

Samozrejme v jadre mam zakompilovnou podporu filoesystemu, ktery je jak na boot tak na root stejny, ext3... Ne,nedal jsem ho jako MODUL (jadro je 2.6.14-gentoo-r2)

Boot-/dev/hda3

Root-/dev/hda10

Lilo vkladam do MBR disku /dev/hda

Skusil jsem jadro genkernel, to mi nefunguje z jineho duvodu, ale docetl jsem se ze je to normalni, takze sem to dal neresil. Taky sem skusil dat lilo na /dev/hda a druhy na /dev/hda3,a do prvniho to dat jako other... Skusil jsem do lilo polozky root= dat /dev/hda3

Vse bez vysledku... :-(

Prosim pomozte, jsem bezradny... hledal jsem vsude

Odpovědi

30.11.2005 21:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Please append a correct "root=" boot option
    Napadá mě: Spustil jsi lilo po vytvoření lilo.conf?

Máš v jádře podporu pro IDE řadič a pevné disky (CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y, CONFIG_IDE_GENERIC=y, apod.) ?
    Quando omni flunkus moritati
    1.12.2005 16:58 Undefined | skóre: 6
    Mno jo, to sem blbej, samozrejme ze sem mel generic ide vypnuto... Asi sem si myslel ze DMA radic bude stacit ;-) ... Mno sem trouba....

Takze moc diky...

A tet se mi vyklubal novej problem :-(

VFS:Mounted root (ext3 filesystem) readonly.

...

Kernel panic - not syncing: No init found. Try passing init= option to kernel

Na root disku mam /sbin/init... Skousel sem to i s parametrem jadru init=/sbin/init ... taky nic...

Jedine co me napada, jestli si ten init nehleda este nejakej skript v /etc, protoze /etc mam na jinym disku, jestli mam pravdu, tak prosim poradte jak to mam udelat aby ho to naslo...no a jestli nemam pravdu, tak taky prosim o radu ;-)

PS: Sem si myslel ze uz linux skoro jaks taks zvladam, ale instalace Gentoo me zacina utvrzovat v tom, ze este zdaleka ne :-(((
    1.12.2005 17:49 alex
    Vy mate /etc na jinem disku? To je dobry. A jak se /sbin/init dozvi, co ma udelat, kdyz si potrebuje precist /etc/inittab? Jak se vubec dozvi, kdy ma hledat to /etc aby ho mohl pripojit?
    1.12.2005 17:53 alex
    Myslim, ze ve vasem pripade jedinou zachranou muze byt vytvoreni initrd a pripojeni /etc/ oddilu z nejakeho skriptu v initrd. Rekl bych ale, ze jste trochu "prerozdelil" system.
    1.12.2005 20:17 Undefined | skóre: 6
    A neslo by pouzit nejakej alternativni init?...docela se mi libi runit ... ... A v tom initrd, tam prece staci jenom napsat mount...blablabla, ne? Jadro uz je zavedeny, moduly natahovat nemusim...nebo se pletu?
    1.12.2005 20:37 Moje Meno
    Ja som zkopiroval initrd z instalacneho CD. Na CD je pod inym nazvom. Ma velkost okolo 16 MB.
    1.12.2005 23:10 Undefined | skóre: 6
    No tak to asi ne,ja chci aby ten system fungoval rychle a ne aby se mi tam pri spousteni natahoval do pameti nejakej 16megovej kram, ze kteryho stejne nevyuziju skoro nic, jen sh a mount... zrovna studuju nejakej navod na vytvareni initramdisku, ale nevim nevim, je to trochu slozity... :-(
    6.12.2005 23:58 trekker.dk | skóre: 72
    Víš co bys mohl udělat? Nabootovat nějaký live distro (nebo tvoje distro v rescue režimu) a zkopírovat obsah /etc z toho jinýho oddílu na root oddíl.

Přijdeš tím o nějaký místo na disku, ale ušetříš si práci (předpokládám, že ten /etc oddíl je tak malý, že není k použití, a že nejde spojit s jiným oddílem)
    Quando omni flunkus moritati
    2.12.2005 19:28 Boomsoft | skóre: 4
    A co takhle parametr real_root=/dev/hda10.Me to bez toho take nejelo
    3.12.2005 14:30 Undefined | skóre: 6
    tim to nebude... root mam nactenej...si nepochopil muj problem, ja mam etc na jinej part nez root...

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.