Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 209. brněnský sraz, který proběhne tento pátek 16. května od 18:00 ve studentském klubu U Kachničky na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického na adrese Božetěchova 2/1. Jelikož se Brno stalo jedním z hlavních míst, kde se vyvíjí open source knihovna OpenSSL, tentokrát se OpenAlt komunita potká s komunitou OpenSSL. V rámci srazu Anton Arapov z OpenSSL
… více »GNOME Foundation má nového výkonného ředitele. Po deseti měsících skončil dočasný výkonný ředitel Richard Littauer. Vedení nadace převzal Steven Deobald.
Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.
Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.
Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.
Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.
OpenSearch (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.0. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Jedná se o fork projektů Elasticsearch a Kibana.
PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.
Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
VFS:Cannot open root device "30a" or unknown-block(3,10)
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(3,10)
Takhle vypada lilo.conf:
image = /boot/bzImage-2.6.14-gentoo-r2
root=/dev/hda10
label=Gentoo
read-only # read-only for checking
append="video=vesafb:mtrr,ywrap,1024x768-32@85"
Samozrejme v jadre mam zakompilovnou podporu filoesystemu, ktery je jak na boot tak na root stejny, ext3...
Ne,nedal jsem ho jako MODUL
(jadro je 2.6.14-gentoo-r2)
Boot-/dev/hda3
Root-/dev/hda10
Lilo vkladam do MBR disku /dev/hda
Skusil jsem jadro genkernel, to mi nefunguje z jineho duvodu, ale docetl jsem se ze je to normalni, takze sem to dal neresil.
Taky sem skusil dat lilo na /dev/hda a druhy na /dev/hda3,a do prvniho to dat jako other...
Skusil jsem do lilo polozky root= dat /dev/hda3
Vse bez vysledku... lilo
po vytvoření lilo.conf?
Máš v jádře podporu pro IDE řadič a pevné disky (CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y, CONFIG_IDE_GENERIC=y, apod.) ?
VFS:Mounted root (ext3 filesystem) readonly.
...
Kernel panic - not syncing: No init found. Try passing init= option to kernel
Na root disku mam /sbin/init...
Skousel sem to i s parametrem jadru init=/sbin/init ... taky nic...
Jedine co me napada, jestli si ten init nehleda este nejakej skript v /etc, protoze /etc mam na jinym disku, jestli mam pravdu, tak prosim poradte jak to mam udelat aby ho to naslo...no a jestli nemam pravdu, tak taky prosim o radu /etc
z toho jinýho oddílu na root oddíl.
Přijdeš tím o nějaký místo na disku, ale ušetříš si práci (předpokládám, že ten /etc
oddíl je tak malý, že není k použití, a že nejde spojit s jiným oddílem)
Tiskni
Sdílej: