abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 791 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: přesun linuxu na jiný počítač

    30.5.2006 21:10 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
    přesun linuxu na jiný počítač
    Přečteno: 896×
    Dobrý den, po čtení netu a po následném úspěšném pokusu přesunout linuxovou distribuci z jedné partišny na jinou jsem zkusil přenést relativně odladěný systém z notebooku na stolní PC - abych to nemusel všechno znovu instalovat.

    Úvaha byla, že vše přesunu z notebooku na stolní PC pomocí taru, roury a ssh s rootovskýma právama, opravím položky v grubu a fstab, nabootuju a pak už jen upravím xconf a další nějaké soubory (nvidia místo ati a podobně). Problém byl, že jádro sice začalo bootovat, ale pak se to kouslo, vyhodilo prompt a ani z toho promptu už nic nešlo přimountovat.

    Tak jsem smazal vnitřek adresáře /proc a nepomohlo to. Tak jsem smazal ještě i vnitřek adresáře /dev a ani to nepomohlo.

    Chtěl bych se zeptat, jestli teda někdo máte zkušenosti s přenesením celého systému na jiný stroj a jak to děláte. Byl ten můj postup od začátku odsouzený k neúspěchu? Anebo tam je jenom nějaká drobná chybka ale v zásadě by to tak šlo?

    Odpovědi

    30.5.2006 21:21 kafi | skóre: 25 | blog: muj_prvni_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    No prenaseni systemu je celkem jednoduche a postupoval ste naprosto spravne. Za prve bych se ujistil jestli pouzivate stejny souborovy system(mit zkompilovane primo v kernelu podporu souborovych systemu). Pak dale kdyz se neco takoveho stane byva dobrym zvykem zjistit proc. A to bud vam to hned pise nebo se zkusit kouknout do logu. Nabootovat treba z live CD a kouknout se do logu na disku (message, syslog, apod). dale pokud prenasym system na jjine PC ujistli bych se zda mam moduly i pro nove PC. Je toho docela dost ale nic sloziteho. Zkuste sem hodit nejakou chybovou hlasku at mame aspon nejakou stopu.
    30.5.2006 22:05 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    Děkuji.

    Už jsem to skoro vzdal, ale zkusím to teda zítra v práci ještě jednou a budu hledat ty hlášky. Já jsem se jim moc nevěnoval, protože jsem si říkal že to možná dělám celý blbě. Tak teď když vím že to tak jde tak na to musím přijít :)

    A má se teda kopírovat i ten /proc ? A co ten /dev ? Ten se kopíruje nebo ne? Na stolnim PC, kam to taham, to davam na hda8, ale jak jsem se díval do notebooku (odkud to taham) tak tam jsem soubor /dev/hda8 tuším vůbec neviděl, protože poslední partišna je hda7. Tak možná je problém v tomhle.

    Ale zkusím teda nainstalovat základ z CDčka, pak smažu všechno kromě /proc a /dev a pak tam natáhnu z notebooku všechno kromě /proc /dev a /tmp a dám vědět když to dopadne špatně.
    31.5.2006 08:10 Jan Vondráček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    Ja dělám reinstalace na svých pc už jen tímto způsobem. Má to i výhodu při upgrade, že nemusím nikam přesouvat data z /home. Váš problém bude asi v tom přesunu. Adresář dev zcela určitě potřebujete. Pokud vyrabíte kopii systému pak z toho systému nemůžete jet, jinek se vám nepřenese /dev a systém nepozná disky a také proto nenabootuje. Kdybyste k tomu potřeboval víc tak se mi ozvěte na jantečkavondracekzavináčhqtečkaioltečkacz.
    31.5.2006 13:36 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    Původní postup je v zásadě správně (ten nový bych raději nepoužíval), jen je třeba okopírovat jen to, co je třeba. Adresář /tmp to není, jen je třeba, aby do nově vytvořeného měli všichni právo zápisu, ale mohli mazat jen po sobě - mkdir /tmp && chmod 1777 /tmp. Dále je zbytečné kopírovat /dev, užíváte-li udev, stačí vytvořit nový a do něj umístit pouze console a null. Adresáře proc, sys a další opět stačí pouze vytvořit a vnitřek nepřenášet, protože jde jen o souborové vyjádření různých parametrů a stavů jádra.

    Nejjednodušší je asi okopírovat celý oddíl tak, jak je, přímo z disku. Jenže ten se nemusí hodit svou velikostí na druhý počítač. I tak jde ale o dobrý postup, jen je třeba jej mírně obměnit. Stačí jako root vytvořit kdekoli adresář a do něj znovu připojit kořenový souborový systém, oddíl je uveden třeba v /etc/fstab či jej vypisuje mount. Potom uvidíte, co je skutečně třeba okopírovat, protože tam nebude zavazet obsah /proc atd. Obdobně lze postupovat při přenosu dalších adresářů, jsou-li oddělené, to platívá třeba pro /home, /var, /usr a další, v nich však už obvykle nebývají připojeny virtuální souborové systémy, které by vás mátly.
    31.5.2006 20:17 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    Tak moc dekuji všem za rady. Nakonec jsem to přetáhl ale nefungovalo skoro nic (nedetekovala se síťovka, zvukovka a fůra dalších hlášek ohledně modulů). Systém se nějak rozjel, ale zdálo se mi to tak mizerný, že jsem to stejně přeinstaloval znovu z CD a netu. Asi že to je úplně jiný hardware.

    Tuhle radu jsem četl až když už jsem měl po všem, tak je škoda že jsem nezkusil ještě toto. Tak příště až to budu potřebovat tak se sem snad doGooglím. Ale díky moc.
    30.5.2006 21:21 Jack | skóre: 21 | blog: Od_vseho_trochu | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    Není třeba problém v jádru? Například že na notebooku máte ata a na stolním pc satu?
    31.5.2006 13:38 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    To je dobrá připomínka. U distribučních jader problémy nastat nemusí, pokud ano, dají se vyřešit lehce. Ručně kompilovaná přizpůsobená jádra se musí často přeložit znova, ale kdo si jádro překládá sám, nemá s tímto problém. :-)
    31.5.2006 22:44 Rainbow
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    x-krat som uz Linux prenasal na iny disk - staci okoporivat pomocou mc (zachovava vsetko, aj staticky /dev vie skopirovat). Pozor treba dat akurat na specialne adresare ako /proc a /sys (a tiez /dev pri pouziti udev alebo devfs). Nakoniec len staci lilo nainstalovat na ten disk. Za predpokladu, ze jadro ma podporu HW, je mozne taky disk vlozit do lubovolneho PC a bude to fungovat. Raz som si tak dokonca nechtiac Linux "rozmnozil" - mal som ho nainstalovany docasne na malom HDD, potom som ho skopiroval na velky. Neskor som ten maly HDD dal do ineho PC a prekvapil ma tam funkcny Linux :)
    1.6.2006 09:56 Zdenek Stryhal | skóre: 10 | blog: ZS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač

    Určitě to jde, mnohokrat jsem to dělal. Dokonce skoro každý den několik let - mám jednu distribuci na šuplíkovém disku, kterou pouštím z toho samého disku doma i v práci (každej ma jinej hardware).

    Doporučuju najsledujici postup:
    1. nabootovat z jine partition nez jakou chcete kopírovat, nebo z CD
    2. zabalit celou distribuci, tak jak je (gzip je dobra volba).
    3. na cílovem stroji pustit Live CD (např. knoppix) a zjistit jaký moduly jsou zavedeny, resp. jakej je tam hardware
    4. zkompilovat jadro pro cilovy stroj, ja doporučuju monoliticke se vším co budete potřebovat (hardware, filesystemy, ...)
    5. rozbalit distro na zvolený oddíl
    6. opravit /etc/fstab a konfigurák X.org (případně sít a jiné konfiguráky, ale to asi počká až nabootujete)
    7. zkopírovat nové jádro do /boot (není nutné)
    8. nastavte váš oblíbený zavaděč (grub - já mám bootovatelné CD s grubem, má dobrej prompt, kterej umožnuje měnit nastavení za běhu)
    9. reboot & enjoy
    2.6.2006 11:26 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    Problem byva jednak v /etc/fstab, o tom to jiz bylo napsano.

    Druhy problem byva jadro. Pokud je to distribucni a vicemene monoliticke (jako treba ve slackware) tak problem nebude. Slackovo jadro nabootuje vsude a na cemkoliv.

    Naopak treba debian/suse/mandriva atd pouzivaji ramdisk, ktery se konfiguruje v prubehu instalace a odpovida konkretnimu na lezenemu hardwaru. Jadro samo pak neobsahuje ovladace na cipset nebo souborovy system a bez ramdisku nenabootuje ani omylem.

    Pokud je potreba prenest takove jadro, je potreba patricne upravit i ramdisk. Druhou moznosti je zkompilovat jadro bez ramdisku na miru cilovemu stroji a to mu predhodit.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    8.6.2006 11:46 simku@jhweb.cz
    Rozbalit Rozbalit vše neexistuje nejaky presny postup pro zacatecnika?
    dobry den. jsem temer uplny zacatecnik s linuxem.. jede mi tu redhat 8 a rad bych ho presunul z jednoho pc do druheho.. take do virtualniho stroje (VMware).. nemate nekdo srozumitelny navod pro zacatecnika jakto udelat...??

    dekuji ROMAN
    9.6.2006 07:31 tlamik | skóre: 21 | Karvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přesun linuxu na jiný počítač
    mozna trochu slozite, ale funkcni :
    - http://www.mondorescue.org/downloads.shtml
    - stahnout a nainstalovat mindi a mondo + prislusne balicky
    - spustit mondoarchive -Oi9Fg -d "kam" -E "nezalohovat" -s 700m (nebo 4200m)
    - vytvori se jeden nebo vice iso images, prvni je bootovatelny
    - nabootovat na jinem stroji a bud obnovit interaktivne nebo automaticky
    - soucasti obnovy je i editace zavadece a jeho parametru a editace fstab
    - samozrejme pokud mate vlastni upravene jadro, tak na novem stroji nemusi fungovat, takze bude upravit podle noveho stroje nebo pouzit defaultni jadro s moduly (ktere by fungovat mohlo)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.