Dle plánu byla vydána Opera GX pro Linux. Ke stažení je .deb i .rpm. V plánu je flatpak. Opera GX je webový prohlížeč zaměřený na hráče počítačových her.
GNUnet (Wikipedie) byl vydán v nové major verzi 0.27.0. Jedná se o framework pro decentralizované peer-to-peer síťování, na kterém je postavena řada aplikací.
Byly publikovány informace (technické detaily) o bezpečnostním problému Snapu. Jedná se o CVE-2026-3888. Neprivilegovaný lokální uživatel může s využitím snap-confine a systemd-tmpfiles získat práva roota.
Nightingale je open-source karaoke aplikace, která z jakékoliv písničky lokálního alba (včetně videí) dokáže oddělit vokály, získat text a vše přehrát se synchronizací na úrovni jednotlivých slov a hodnocením intonace. Pro separaci vokálů využívá UVR Karaoke model s Demucs od Mety, texty písní stahuje z lrclib.net (LRCLIB), případně extrahuje pomocí whisperX, který rovněž využívá k načasování slov. V případě audiosouborů aplikace na
… více »Po půl roce vývoje od vydání verze 49 bylo vydáno GNOME 50 s kódovým názvem Tokyo (Mastodon). Podrobný přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání a v novinkách pro vývojáře.
Článek na stránkách Fedora Magazinu informuje o vydání Fedora Asahi Remixu 43, tj. linuxové distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 43.
Byl zveřejněn program konference Installfest 2026. Konference proběhne o víkendu 28. a 29. března v Praze na Karlově náměstí 13. Vstup zdarma.
Byla vydána Java 26 / JDK 26. Nových vlastností (JEP - JDK Enhancement Proposal) je 10. Odstraněno bylo Applet API.
Byla vydána nová verze 260 správce systému a služeb systemd (Wikipedie, GitHub). Odstraněna byla podpora skriptů System V. Aktualizovány byly závislosti. Minimální verze Linuxu z 5.4 na 5.10, OpenSSL z 1.1.0 na 3.0.0, Pythonu z 3.7.0 na 3.9.0…
Byla vydána nová verze 5.1 svobodného 3D softwaru Blender. Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Videopředstavení na YouTube.
Chtelo by to tam vic lidi a ne jen filipa z OSS, kterej i kdyz dela 48 hodin denne tak to nestiha.
http://www.opensolaris.org/jive/thread.jspa?threadID=9526&tstart=0
Sun pri vyvoji verze devet se rozhodl, ze Solaris bude jen pro Sparc platformu a zacal pro x86 doporucovat Linux. Pak se ale ukazalo, ze Linux dlouhodobe sustainovat pro enterprise zakazniky je proste nerealizovatelne a tak par aktivnich zamestnancu s podporou vedeni Solaris na x86 platformu vratilo. Bohuzel nekteri zakaznici v mezicase provedli ruzna rozhodnuti, jako treba prave Dolni Sasko.
Staci to takhle?
Co zvládnu za minutu v linuxím fdisku, na to jsem u IRIXu hodinu hledal v dokumentaci, co že to mám vlastně nabootovat z instalačního média za samostatný image a jak se k tomu mám proklávesnicovat přes dva různé interprety příkazového řádku.
Solaris vypadal při instalaci i o něco líp, ale zkušený kolega říká, že IRIX je podle něj stejně lepší. Takže až ty zkušenosti za pár měsíců získám, možná jim dám za pravdu a na Sparcy půjde Linux a na VAX půjde NetBSD.. (Linux na VAXu nechodí, že jo?
)
Krom toho nepůjdu do ničeho, co nemá nativně GNU userland, jsem hrozně zmlsanej...
A co se tyce GNU userlandu, mate ho v Solarisu standardne, v /usr/sfw/ je vetsina utilit
Jo, sam jsem take byl zmlsany, ale cim vice migruju mezi ruznymi platformami, tim vice mi GNU nekompatibilita se standardy vadi
http://linux-vax.sourceforge.net/ , ale to NetBSD tam bude vhodnejsi asi.
Treba tak ze vsem zamestnancum da (rozesle mailem nebo rozda pri vstupu) disketu nebo CDcko se slovy at to strci do pocitace ihned po zapnuti a na nic nesahaji. No a disketa bootne, stahne pripraveny image ze serveru, napise hlasku at dotycny vynda disketu, komp se rebootne a mame linux. ZdenekNějakou takovou disketu bych potřeboval. Nevíte o nějakém 1 disketovém distru pro tento účel?
Tiskni
Sdílej: