abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

včera 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

včera 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    7.5. 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 565 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Firefox 1.5x crash

vencour avatar 22.7.2006 22:26 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Firefox 1.5x crash
    Přečteno: 157×

Ahoj, všem,

měl bych následující dotaz: z CZilly stáhnu Firefox pro linux, rozbalím, pustím, spadne. Ani ťuk, hláška kde je i "core dumped" a basta. Zkusim jinou verzi, než je 1.5.0.4, to samé. Zkusím Bon echo (našel jsem v diskusi tip), nerozběhne se.

Tj. ptám se: jsem asi sám, kdo stáhne tar.gz, rozbalí a neběží mu? Kdyby to bylo častěji, řek bych, že mi blbnou paměti? Kdyby chyběly nějaké knihovny, snad by to neskončilo takhle a měl bych na výstupu něco jako "missing X"? Ty core.1233 (třeba) mají až 20MB. Podrobnosti doplním později, teď nejsem u noťase.

Zkoušel jsem ho i kompilovat, skončil jsem zatím na nesplněných závislostech. Pokud stáhnu balíček (třeba z Cookeru), taky mu něo chybí.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.

Odpovědi

22.7.2006 22:50 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 1.5x crash
    Zkus balíček určený přímo pro tvojí distribuci.
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.7.2006 23:00 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Chtělo by to použít gdb a zkusit to odladit.

Ale nic si z toho nedělejte - mě zase prostě nefungují binárky OpenOffice.org, také se zmohou jen na SIGSEGV. Zkompilovaná verze funguje.
    22.7.2006 23:13 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Dobrý večer,

pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete použít distribuční balíček, tak zkuste to .tgz převést do rpm pomocí nějakého programu, např. alien. Ale i to je dost nejisté. Přikláněl bych se k ditribučnímu balíčku.

Pokud jde o poslední část Vašeho dotazu, tak píšete, že pokud stáhnete balíček třeba z Cookeru, tak mu teky něco chybí.

Musím položit hloupý dotaz, používáte k instalaci balíčkovací systém distribuce, nebo jste je instaloval "ručně"? Neprováděl jste nějakou jinou operaci, která mohla balíčkovací systém rozhodit?

S pozdravem Jack Hokus
    http://www.jackhokus.cz/
    22.7.2006 23:13 xy
    Re: Firefox Moze pomoct vymazat/presunut profil.

Re: OpenOffice.org Mne OO nefungoval ked QT alebo KDE boli skompilovane pomocou gcc 4.1. Ked som ich skompiloval pomocou 3.4.6 tak OO funguje.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2006 01:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Aha, tak to GCC 4.1 je můj případ...
    23.7.2006 17:34 Milo Kmeť | skóre: 9
    Aj môj prípad a s OO.org nemám žiadne problémy.
    vencour avatar 23.7.2006 09:46 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy

Ony slíbené podrobnosti.

Stáh jsem tyto verze firefoxu (+ Bon echo)a postupně je zkoušel:

$ ls firefox-* -l
    -rw-rw-r--  1 colin colin  9348842 čec 22 19:06 firefox-1.5cz-6mjk.i586.rpm
    -rw-rw-r--  1 colin colin  8463940 čec 22 09:54 firefox-1.5.0.4EN.tar.gz
    -rw-rw-r--  1 colin colin  8477743 čec 22 09:51 firefox-1.5.0.4.tar.gz
    -rw-rw-r--  1 colin colin 35521247 čec 22 18:56 firefox-1.5.0.5-source.tar.bz2
    -rw-rw-r--  1 colin colin  8465137 čec 22 18:52 firefox-1.5.0.5.zh-TW.linux-i686.tar.gz
    -rw-rw-r--  1 colin colin  9272248 čec 22 19:30 bonecho-alpha3.tar.gz

• Při pokusu o instalování firefox-1.5cz-6mjk.i586.rpm chybí liblinc.so.1. Stáh jsem liblinc-1.0.1-alt1.i586.rpm. Tomu chybí libcrypto.so.0. Našel jsem libcrypto++-5.2.1-alt1.i586.rpm. Další potíž - "nesplněné /sbin/postun_ldconfig[*]". K tomu se budu muset vrátit, abych zjistil, co to je.

• Rozbaluji firefox-1.5.0.4.tar.gz. Spouštím firefoxe (./firefox). Odpověď je
    *** glibc detected *** double free or corruption (out): 0x08cca918 ***

Adresář ~/.mozilla/firefox jsem smazal. Dělá to stejně.

• Rozbaluji firefox-1.5.0.4EN.tar.gz. Odpověď spuštěného firefoxe:
    $ ./firefox
    ./run-mozilla.sh: line 131:  4988 Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)     (core dumped) "$prog" ${1+"$@"}
    Ahááá, pokud existuje adresář s konfigurací, tak vypíše jen
    *** glibc detected *** free(): invalid pointer: 0x08bfc7a0 ***

a když neexistuje, tak dostanu SIGSEGV???

• Rozbaluji firefox-1.5.0.4.tar.gz. (Předcházející celý adresář firefox je už před tím smazaný). Odpověď na spuštění při neexistujícím konf. adresáři firefoxe:
    $ ./firefox
    ./run-mozilla.sh: line 131:  5111 Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)     (core dumped) "$prog" ${1+"$@"}
    a odpověď při druhém spuštění, konf. adresář již byl vytvořen při tom SIGSEGVu:
    $ ./firefox
    *** glibc detected *** free(): invalid pointer: 0x08bfc730 ***
    Tak jsem se konečně dokopal ke strace -o log ./firefox a výsledky jsem uložil na webu. První log je zachycen při žádném konfiguračním adresáři. Další jsou zachyceny po vytvoření adresáře ~/.mozilla/firefox/init.d, souboru ~/.mozilla/firefox/init.d/S a adresáře ./init.d.

• S kompilací si začínám teď hrát, výsledek dopíšu.

• Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    vencour avatar 23.7.2006 10:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy

Doplnění: ještě tu mám stažený mozilla-firefox-1.5.0.4-6mdv2007.0.i586.rpm<, na urpmi mam odpověď nesplněné libnss3[>= 2:1.5.0.4] - a zatim jsem se z toho nevymotal. Rpm -qa mi tvrdí, že už mam libnss3-1.0.6-16.4.20060mdk nainstalovaný. Stáhnu libnss3-1.5-161rl.i586.rpm, to chce ještě libnspr4-devel-1.0.2-10.1.102mdk.i586.rpm a to nenainstaluju ... hláška

nesplněné libnspr4[== 2:1.0.2-10.1.102mdk]
    Tak se vracím krok zpět, hledán jinde libnspr4-devel. Nejde ani libnspr4-devel-1.4-1mdk.i586.rpm - odpověď
    nesplněné libnspr4[== 1.4-1mdk]
    .

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    23.7.2006 19:57 billgates | skóre: 27
    urpmi.removemedia -a
    urpmi.addmedia mdk ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/Dist/Mandrake/mandrake/official/current/i586/media/main  with media_info
    /synthesis.hdlist.cz
    urpmi.addmedia --update upd ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/Dist/Mandrake/mandrake/official/updates/current/main_updates
    urpmi.addmedia --update cooker ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/Dist/Mandrake/mandrake/devel/cooker/i586/media/main
    urpmi.addmedia --update contrib ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/Dist/Mandrake/mandrake/devel/cooker/cooker/media/contrib
    a skuste to opat (za predpokaldu, ze mate 32 bit system).
    23.7.2006 20:48 JardaK | skóre: 12 | blog: Linuxovy_obcasnik
    Konečně odpověď správným směrem - ale proč mu do těch zdrojů strkáte cooker? To nemusí dopadnout dobře, proto také existují projekty jako SoS - což jsou rebuildnuté balíčky z cookeru pro MDV 2006.
    Teď k původnímu problému: z toho co tazatel napsal jednoznačně vyplývá, že nesprávně či vůbec nepoužívá balíčkovací systém! Problém s liblinc? Neuvěřitelné, od MDK 10.0 je součástí Mainu. Už se dostanu ke konkrétním radám, po jejichž aplikování si budete chrochtat blahem, jak správa softu je v Mandrivě pohodová a jak je to úplně jiná liga v porovnání se správou software známou z Windows.
    1. Ještě jednou si přečtěte "bibli začátečníka", jejímž autorem je bibri
    2. easyurpmi: zde si naklikejte zdroje pro main, contrib, updates a třeba i plf free a non free.
    3. Jestliže používáte neoficiální balíčky pro svoji ditribuci, stahujte je do jednoho adresáře a pak např. pomocí správce software v Ovládacím centru MDV si přidejte tento adresář jako vlastní lokální zdroj
    4. A teď už jste v pohodě. Jestli chcete, můžete si přidat SoS, pokud chcete mít nejaktuálnější soft pro svoji verzi Mandrivy. Nikdy nekombinujte zdroje pro různé verze či dokonce pro různé distribuce.
    vencour avatar 23.7.2006 23:18 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy

Jo, máte pravdu, rpm jsem řešil tak, že jsem používal rpmseek, rbm.pbone.net a jinak sourceforge. Tak půjdu studovat.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.