Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.8.
Herní studio Hangar 13 vydalo novou Mafii. Mafia: Domovina je zasazena do krutého sicilského podsvětí na začátku 20. století. Na ProtonDB je zatím bez záznamu.
Operátor O2 má opět problémy. Jako omluvu za pondělní zhoršenou dostupnost služeb dal všem zákazníkům poukaz v hodnotě 300 Kč na nákup telefonu nebo příslušenství.
Společnost OpenAI představila GPT-5 (YouTube).
Byla vydána (𝕏) červencová aktualizace aneb nová verze 1.103 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.103 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Americký prezident Donald Trump vyzval nového generálního ředitele firmy na výrobu čipů Intel, aby odstoupil. Prezident to zdůvodnil vazbami nového šéfa Lip-Bu Tana na čínské firmy.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.3 LTS, tj. třetí opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
Byla vydána verze 1.89.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Americká technologická společnost Apple uskuteční v USA další investice ve výši sta miliard dolarů (2,1 bilionu korun). Oznámil to ve středu šéf firmy Tim Cook při setkání v Bílém domě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Trump zároveň oznámil záměr zavést stoprocentní clo na polovodiče z dovozu.
Zálohovací server Proxmox Backup Server byl vydán v nové stabilní verzi 4.0. Založen je na Debianu 13 Trixie.
/media/disk
a vyskočí okno s nabídkou, jestli ho chci otevřít v konqueroru. Povedlo se mi na něj na první pokus nahrát několik mp3 souborů, ale nejdou smazat a teď už nejde na disk ani zapisovat (kapacita má být 512 a kopíroval jsem na něj asi 40). Konqueror i krusader mi řeknou, že "není možné smazat" a když to zkusím v konzoli, výsledkem je
[root@r5g186 disk]# rm Asonance
rm: cannot lstat `Asonance': Chyba vstupu/výstupu
/etc/fstab
jsem přidal co jsi mi poradil a teď tam mám...
/dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1
LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
/dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0
/dev/sdb1 /media/disk auto umask=0,user,iocharset=iso8859-2,sync,kudzu,codepage=852,noauto,exec,users 0 0
ovšem žádnou změnu to nepřivodilo.
Nemáte v distru něco jako mkfs
? Bývá jich víc, třeba mkfs.vfat
by mělo dělat fatku.
Usage: mkfs [-V] [-t fstype] [fs-options] device [size]
čili nejspíš mám...mkfs.vfat
nebo ještě musím zadat cestu k tomu disku? Trochu se bojím se, abych si nezformátoval hard disk...
[root@r5g186 disk]# mkfs.vfat /dev/sdc1
mkfs.vfat 2.11 (12 Mar 2005)
mkfs.vfat: /dev/sdc1 contains a mounted file system.
tomhle nerozumím, že je "přimountovaný" je přece v pořádku, ne?
# umount /media/disk
a pak
# mkfs.vfat /dev/sdX1
to s tim /etc/fstab je zbytečné, když tu flešku rychle vyškubneš a pak ji zase vratis, nebudeš už mít /dev/sdb1 ale /dev/sdc1 a ten řádek v /etc/fstab bude na prd..
Pro flešdisky je opravdu nejlepší volba HAL.. ve fedoře je defaultně zaplý, takže nic nemusíš řešit... jenom zasouvat zařízení :) a klikat na připojit :)
[root@r5g186 disk]# umount /media/disk
umount: /media/disk: device is busy
umount: /media/disk: device is busy
Kolego, zkuste se trochu snažit sám a třeba hledat.
P.S. už jsme kdysi diskutovali u jedné desky a dodnes se mne lidi ptají, jak mi chodí ...
Potěšení na mé straně, dopsal jsem do HW sekce poznámku.
Tiskni
Sdílej: