Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Richard Stallman přednáší ve středu 7. května od 16:30 na Technické univerzitě v Liberci o vlivu technologií na svobodu. Přednáška je určená jak odborné tak laické veřejnosti.
Jean-Baptiste Mardelle se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.04.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.
TmuxAI (GitHub) je AI asistent pro práci v terminálu. Vyžaduje účet na OpenRouter.
Byla vydána nová verze R14.1.4 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5, Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání. Podrobný přehled v Changelogu.
Bylo vydáno OpenBSD 7.7. Opět bez písničky.
V Tiraně proběhl letošní Linux App Summit (LAS) (Mastodon). Zatím nesestříhané videozáznamy přednášek jsou k dispozici na YouTube.
/opt/kde/bin/kmag
/opt/kde/bin/kttsd
/opt/kde/bin/kmousetool
/opt/kde/bin/kttsmgr
/opt/kde/bin/kmouth
/opt/kde/bin/ksayit
Skús priebežne písať, ako to funguje, či nefunguje. Resp. aký soft by bol potrebný.
Díky oba. Ty nástroje pro Kde jsem už vyzkoušel a na mém fungují. I hlasový výstup, ale ten zatím jen v angličtině. Epos se mi nějak nedaří instalovat (že je chyba hlavně u mne je mi vcelku jasné) v install je: "This script is broken, not understood and temporary. Try "make install". A make install vypíše seznam chyb.
Xgl asi ten její noťas neutáhne (?) to teprve dneska zjistím.
Zatím jsem připsal jen ten odkaz na češtinu, co mi jeden dobrý místní poradil.Jestli by nebylo dobré založit na toto téma FAQ a doplňovat to tam
Zatím jsem připsal jen ten odkaz na češtinu, co mi jeden dobrý místní poradil.Jestli by nebylo dobré založit na toto téma FAQ a doplňovat to tam
Nějak se mi nezdá, že by to bylo téma "častých dotazů". Nevím, možná bych spíš nějaký článek, až ale budu mít o čem. Momentálně si lámu hlavu jak dál a lépe. Možná si na to založím blog (?)No vidíte, vhodnější místo než FAQ není, právě protože se to dá průběžně doplňovat a upravovat. Ještě je tu učebnice, ale tam se to jako speciální téma nehodí. Na slovník je to zase moc rozsáhlé a vůbec mimo. FAQ není myslím třeba brát úplně doslovně, já to chápu jako příručku k určitým konkrétním problémům či otázkám seřazenou podle témat a právě těch otázek (jakési HOWTO). Na rozdíl od učebnice, kde jsou systematicky podávány obecné znalosti. A vůbec, často kladená otázka je relativní... když se FAQ skládají z opravdu těch nejčastěji kladených, tak jsou plné nicneříkajících stupidních keců. Protože opravdu nejčastěji se lidi ptají na nezajímavé stupidity. Chápejme FAQ třeba jako Fair Asked Questions - někdo má problém, který může mít X lidí taky a na jehož řešení se můžou postupně podílet. Článek je taky dobrý nápad, až toho bude víc pohromadě, tj. postupy + zkušenosti.
Tiskni
Sdílej: