abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 20:22 | Zajímavý software

Navigace se soukromím CoMaps postavena nad OpenStreetMap je nově k dispozici v Google Play, App Store i F-Droid. Jedná se o komunitní fork aplikace Organic Maps.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    4.7. 19:33 | Nová verze

Vývojáři OpenMW (Wikipedie) oznámili vydání verze 0.49.0 této svobodné implementace enginu pro hru The Elder Scrolls III: Morrowind. Přehled novinek i s náhledy obrazovek v oznámení o vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    4.7. 15:22 | IT novinky

Masivní výpadek elektrického proudu zasáhl velkou část České republiky. Hasiči vyjížděli k většímu počtu lidí uvězněných ve výtazích. Výpadek se týkal zejména severozápadu republiky, dotkl se také Prahy, Středočeského nebo Královéhradeckého kraje. Ochromen byl provoz pražské MHD, linky metra se už podařilo obnovit. Výpadek proudu postihl osm rozvoden přenosové soustavy, pět z nich je nyní opět v provozu. Příčina problémů je však stále neznámá. Po 16. hodině zasedne Ústřední krizový štáb.

Ladislav Hagara | Komentářů: 46
    4.7. 02:33 | Nová verze

Po více než roce vývoje od vydání verze 5.40 byla vydána nová stabilní verze 5.42 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 64 vývojářů. Změněno bylo přibližně 280 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    4.7. 01:33 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 7.5 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 138. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.7. 16:33 | Zajímavý software

Sniffnet je multiplatformní aplikace pro sledování internetového provozu. Ke stažení pro Windows, macOS i Linux. Jedná se o open source software. Zdrojové kódy v programovacím jazyce Rust jsou k dispozici na GitHubu. Vývoj je finančně podporován NLnet Foundation.

3.7. 12:33 | Nová verze

Byl vydán Debian Installer Trixie RC 2, tj. druhá RC verze instalátoru Debianu 13 s kódovým názvem Trixie.

3.7. 03:33 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za červen (YouTube).

3.7. 02:33 | Nová verze

Libreboot (Wikipedie) – svobodný firmware nahrazující proprietární BIOSy, distribuce Corebootu s pravidly pro proprietární bloby – byl vydán ve verzi 25.06 "Luminous Lemon". Přidána byla podpora desek Acer Q45T-AM a Dell Precision T1700 SFF a MT. Současně byl ve verzi 25.06 "Onerous Olive" vydán také Canoeboot, tj. fork Librebootu s ještě přísnějšími pravidly.

3.7. 01:33 | Komunita

Licence GNU GPLv3 o víkendu oslavila 18 let. Oficiálně vyšla 29. června 2007. Při té příležitosti Richard E. Fontana a Bradley M. Kuhn restartovali, oživili a znovu spustili projekt Copyleft-Next s cílem prodiskutovat a navrhnout novou licenci.

Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (60%)
     (27%)
     (7%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 357 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 8.6. 21:05
    Rozcestník

Dotaz: instalace debian

2.1.2007 15:30 Helium
    instalace debian
    Přečteno: 332×
    Linuxu zdar, mám docela problém nainstaloval jsem Debian, poprvé ho spustil a začal ho konfigurovat. Při konfiguraci appt - balíčkovacího programu jsem zvolil cdrom ! napsalo to že CD nelze načíst, ať vyberu zařízení a je tam jako předvolba

dev/cdrom

když potvrdím nic se nestane.

prosím o radu

PS: instaluju z DVD

Odpovědi

rudiik avatar 2.1.2007 16:25 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace debian
    Trosku to nechapu. System jste nasinatloval a pak vam nejde pridavat nove balicky pomoci apt-get nebo nejde system vubec nainstalovat z onoho DVD? V druhem pripade nehlasil instalator problem s najitim CDROM mechaniky? Jakou verzi Debianu instalujete (stable/testing/unstable)? Na jaky PC (x86/x86-64/jiny)? Chtelo by to vice rozepsat, jinak tezko nekdo neco vymysli. S podanymi udaji je to prace pro kristalovou kouli...
    KDE 2.0 .. KDE 3.5.10 -> KDE 4.1 .. KDE 4.4.5 -> E17 Alpha/Beta -> Trinity 3.5.12 -> GNOME 2.30 -> KDE 4.6.5
    2.1.2007 17:07 Helium
    Základní systém jsem nainstaloval na x86 a byl to stable{je nainstalován základní systém bez BALÍČKŮ asi jenom 300MB). Poté naběhne konfigurace systému kde mohu např. doinstalovat ostatní balíčky, ale při konfiguraci apt nejde nastavit jako zdroj cdrom a instalace balíčlů nepokračuje. Tak jsem dokončil konfiguraci spustil cca 300 MB systém samozřejmě pouze v textovém režimu ! Zkusil jsem načíst mechaniku pomocí mount -t iso9660 /dev/cdrom /media/cdrom0 nebo pomocí /dev/cdrom a vždy to napsalo : unknown file system 'iso9660'

Myslím že to neumí načíst mechaniku !
    rudiik avatar 2.1.2007 17:25 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    No prvni veci je, ze DVD nepouziva pokud vim iso9660, ale UDF. Zacal bych tim, ze bych zkusil zadat "dmesg | grep hd" coz by melo vypsat vsechny HDD a CD/DVD-ROM mechaniky pripojene a rozpoznane na IDE radici. CD mechaniku bych ocekaval na hdc nebo na hdd. Az zjistite jaky device ja vase mechanika, zkusil bych rucne pripojit ji pomoci "mount /dev/hdX /media/cdrom0" - ano zkuste to bez urceni filesystemu, linux si ho v drtive vetsine pripadu umi rozpoznat sam. Pokud se tohle povede zkontroloval bych nastaveni ve /etc/fstab jestli je v nem mechanika mapovana na spravny device. Pokud ne, opravit, pokud ano prohlednout /etc/apt/sources.list co se nachazi v nem. Btw, mozna by bylo nejjednoduzsi nastavit zdroje na internet a balicky doinstalovat z nej, ale to zavisi na rychlosti linky...
    KDE 2.0 .. KDE 3.5.10 -> KDE 4.1 .. KDE 4.4.5 -> E17 Alpha/Beta -> Trinity 3.5.12 -> GNOME 2.30 -> KDE 4.6.5
    2.1.2007 18:04 Helium
    Zjistil sem že mechanika se načetla pod /dev/hdc. Tak jsem zkusil mount /dev/hdc /media/cdrom0 a napsalo to mount: you must specify the filesystem type.

Pak jsem zkusil mount -t iso9660 /dev/hdc /media/cdrom0 a napsalo to mount: unknown filesystem type 'iso9660'

Obsah mého fstab pro cd :

/dev/hdc /media/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto,unhide 0 0

Když napíšu mount /dev/hdc tak napíše také mount: unknown filesystem type 'iso9660'

už jsem bezradný
    2.1.2007 19:38 Sinuhet | skóre: 31
    Mno a co se stane, kdyz date modprobe isofs?
    2.1.2007 21:31 Helium
    napíše to : modprobe: Cannot open depedencies file /lib/modules/2.6.12-12mdksmp/modules.dep (No such files or directory)
    michich avatar 2.1.2007 21:44 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Kde se v Debianu vzalo jadro z Mandragory?
    3.1.2007 14:44 Helium
    co je mandragora ?
    Dalibor Smolík avatar 3.1.2007 14:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Hodinky jako holinky, obojí se natahuje :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    rudiik avatar 2.1.2007 23:46 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    Probuh co a jak to instalujete? Nepovedlo se vam ciste nahodou nejakym zahadnym zpusobem prekrizit 2 distribuce? 2.6.12-12mdksmp je zcela ocividne cesta k jadernym modulum Mandrake/Mandriva Linuxu. Jste si jisty, ze jste vubec nainstaloval Debian, ze je na puvodne cistem oddile a ze startujete zpravne jadro atd? Co vypise "cat /etc/debian_version"? A co "uname -r" pripadne "uname -a"? A co na to Jan Tleskac?
    2.1.2007 17:27 Sinuhet
    No to spis vypada, ze mount/jadro nezna iso9660 filesystem.
    nooneanymore avatar 2.1.2007 17:30 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Co máte za mechaniku? Co vypíše o ní dmesg? Není nutné načíst nějaké moduly?

To, že to hlásí, že nezná souborový systém iso9660 je podezřelé. Jaký kernel je nainstalován? Je zkompilován s podporou pro zmíněný souborový systém?

Debian jsem instaloval mnohokrát, ale takový problém jsem nikdy neměl. Ze kdy je to instalační CD?
    2.1.2007 18:10 Helium
    mám mechaniku LG - tu hodně prodávanou podle dmesg : HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B, ATAPI CD/DVD-ROM drive

Instalační DVD je 3.1r4 to nejnovější s jádrem 2.6.12. Co myslíte ?
    rudiik avatar 2.1.2007 23:51 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    A mohu se zeptat, kde jste sehnal DVD Debianu 3.1r4 s jadrem 2.6.12? Pokud vim, tak ve stable verzi je jadro 2.6.8 a jadro 2.6.12 neni ani v backports repozitari. Mate nejaky specialni duvod pro pouziti zrovna tohoto jadra? Nebylo by praktictejsi nainstalovat oficialni system a pak pripadne experimentovat s jinymi, oficialne nepodporovanymi jadry?
    3.1.2007 14:52 Helium
    aaa sakra, tento disk se jmenuje hda3 a mandrivu mám na hda5, ale používám LILO z mandrivy a asi jsem špatně konfiguroval LILO.conf takto jsem zapsal debian do LILO.conf(v mandrivě) : image=/boot/vmlinu
    label="debian"
    root=/dev/hda3
    a takto je zapsána mandriva : image=/boot/vmlinuz
    label="linux"
    root=/dev/hda5
    initrd=/boot/initrd.img
    vga=788
    asi startuju mandrivácký jádro !
    3.1.2007 16:28 Helium
    Děkuji všem za rady už jsem to rozchodil !!!

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.