abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 15:00 | Komunita

Canonical Launchpad vypíná systém správy verzí Bazaar. Vývojáři mohou své repozitáře do 1. září přemigrovat na Git.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 2.53.21 svobodného multiplatformního balíku internetových aplikací SeaMonkey (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:33 | Komunita Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    dnes 11:22 | Komunita

Na Indiegogo byla spuštěna kampaň na podporu linuxového telefonu Liberux NEXX s osmijádrovým procesorem Rockchip RK3588S, 32 GB LPDDR4x RAM a 6.34″ 2400×1080 OLED displejem. Cena telefonu je 1 310 eur.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 11:11 | Komunita

Miro Hrončok vyhrál volby do Fedora Council. Mezi sedmi kandidáty, kteří se ucházeli o dvě křesla, nakonec získal nejvíce hlasů - 1089. Česká komunita má tak po delší době opět zástupce v nejvyšším orgánu Fedory.

dnes 04:33 | Zajímavý software

Redox OS (Wikipedie), tj. mikrokernelový unixový operační systém naprogramovaný v programovacím jazyce Rust, nově podporuje X11 a GTK 3.

dnes 02:55 | IT novinky

Dnes po celém světě startuje prodej herní konzole Nintendo Switch 2.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:33 | Zajímavý článek

Stovky Indů předstíraly, že jsou neuronová síť. Vzestup a pád Builder.ai.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:33 | Komunita

Při operaci Pavučina, tj. rozsáhlé diverzní akci ukrajinských bezpečnostních sil, provedené 1. června 2025, při které byly bezpilotními kvadrokoptérami napadeny ruské strategické letecké základny hluboko na území Ruské federace, byl použít [𝕏] svobodný software ArduPilot (Wikipedie). Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GNU GPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 10:44 | Zajímavý článek

V polovině května uplynul jeden rok od spuštění aukcí CZ domén, které provozuje sdružení CZ.NIC. Hlavním cílem bylo zpřístupnit uvolňované domény z registru (po expiraci nebo smazání) většímu okruhu zájemců. Před spuštěním aukcí se totiž k takovým doménám dostávalo jen několik málo subjektů, které uvolňované domény „odchytávaly“ s velkou úspěšností díky automatizovaným systémům k tomu připraveným. Běžný zájemce neměl reálnou šanci

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (55%)
     (33%)
     (7%)
     (2%)
     (0%)
     (0%)
     (3%)
    Celkem 209 hlasů
     Komentářů: 14, poslední 2.6. 08:30
    Rozcestník

Dotaz: instalace debian

2.1.2007 15:30 Helium
    instalace debian
    Přečteno: 332×
    Linuxu zdar, mám docela problém nainstaloval jsem Debian, poprvé ho spustil a začal ho konfigurovat. Při konfiguraci appt - balíčkovacího programu jsem zvolil cdrom ! napsalo to že CD nelze načíst, ať vyberu zařízení a je tam jako předvolba

dev/cdrom

když potvrdím nic se nestane.

prosím o radu

PS: instaluju z DVD

Odpovědi

rudiik avatar 2.1.2007 16:25 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace debian
    Trosku to nechapu. System jste nasinatloval a pak vam nejde pridavat nove balicky pomoci apt-get nebo nejde system vubec nainstalovat z onoho DVD? V druhem pripade nehlasil instalator problem s najitim CDROM mechaniky? Jakou verzi Debianu instalujete (stable/testing/unstable)? Na jaky PC (x86/x86-64/jiny)? Chtelo by to vice rozepsat, jinak tezko nekdo neco vymysli. S podanymi udaji je to prace pro kristalovou kouli...
    KDE 2.0 .. KDE 3.5.10 -> KDE 4.1 .. KDE 4.4.5 -> E17 Alpha/Beta -> Trinity 3.5.12 -> GNOME 2.30 -> KDE 4.6.5
    2.1.2007 17:07 Helium
    Základní systém jsem nainstaloval na x86 a byl to stable{je nainstalován základní systém bez BALÍČKŮ asi jenom 300MB). Poté naběhne konfigurace systému kde mohu např. doinstalovat ostatní balíčky, ale při konfiguraci apt nejde nastavit jako zdroj cdrom a instalace balíčlů nepokračuje. Tak jsem dokončil konfiguraci spustil cca 300 MB systém samozřejmě pouze v textovém režimu ! Zkusil jsem načíst mechaniku pomocí mount -t iso9660 /dev/cdrom /media/cdrom0 nebo pomocí /dev/cdrom a vždy to napsalo : unknown file system 'iso9660'

Myslím že to neumí načíst mechaniku !
    rudiik avatar 2.1.2007 17:25 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    No prvni veci je, ze DVD nepouziva pokud vim iso9660, ale UDF. Zacal bych tim, ze bych zkusil zadat "dmesg | grep hd" coz by melo vypsat vsechny HDD a CD/DVD-ROM mechaniky pripojene a rozpoznane na IDE radici. CD mechaniku bych ocekaval na hdc nebo na hdd. Az zjistite jaky device ja vase mechanika, zkusil bych rucne pripojit ji pomoci "mount /dev/hdX /media/cdrom0" - ano zkuste to bez urceni filesystemu, linux si ho v drtive vetsine pripadu umi rozpoznat sam. Pokud se tohle povede zkontroloval bych nastaveni ve /etc/fstab jestli je v nem mechanika mapovana na spravny device. Pokud ne, opravit, pokud ano prohlednout /etc/apt/sources.list co se nachazi v nem. Btw, mozna by bylo nejjednoduzsi nastavit zdroje na internet a balicky doinstalovat z nej, ale to zavisi na rychlosti linky...
    KDE 2.0 .. KDE 3.5.10 -> KDE 4.1 .. KDE 4.4.5 -> E17 Alpha/Beta -> Trinity 3.5.12 -> GNOME 2.30 -> KDE 4.6.5
    2.1.2007 18:04 Helium
    Zjistil sem že mechanika se načetla pod /dev/hdc. Tak jsem zkusil mount /dev/hdc /media/cdrom0 a napsalo to mount: you must specify the filesystem type.

Pak jsem zkusil mount -t iso9660 /dev/hdc /media/cdrom0 a napsalo to mount: unknown filesystem type 'iso9660'

Obsah mého fstab pro cd :

/dev/hdc /media/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto,unhide 0 0

Když napíšu mount /dev/hdc tak napíše také mount: unknown filesystem type 'iso9660'

už jsem bezradný
    2.1.2007 19:38 Sinuhet | skóre: 31
    Mno a co se stane, kdyz date modprobe isofs?
    2.1.2007 21:31 Helium
    napíše to : modprobe: Cannot open depedencies file /lib/modules/2.6.12-12mdksmp/modules.dep (No such files or directory)
    michich avatar 2.1.2007 21:44 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Kde se v Debianu vzalo jadro z Mandragory?
    3.1.2007 14:44 Helium
    co je mandragora ?
    Dalibor Smolík avatar 3.1.2007 14:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Hodinky jako holinky, obojí se natahuje :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    rudiik avatar 2.1.2007 23:46 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    Probuh co a jak to instalujete? Nepovedlo se vam ciste nahodou nejakym zahadnym zpusobem prekrizit 2 distribuce? 2.6.12-12mdksmp je zcela ocividne cesta k jadernym modulum Mandrake/Mandriva Linuxu. Jste si jisty, ze jste vubec nainstaloval Debian, ze je na puvodne cistem oddile a ze startujete zpravne jadro atd? Co vypise "cat /etc/debian_version"? A co "uname -r" pripadne "uname -a"? A co na to Jan Tleskac?
    2.1.2007 17:27 Sinuhet
    No to spis vypada, ze mount/jadro nezna iso9660 filesystem.
    nooneanymore avatar 2.1.2007 17:30 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Co máte za mechaniku? Co vypíše o ní dmesg? Není nutné načíst nějaké moduly?

To, že to hlásí, že nezná souborový systém iso9660 je podezřelé. Jaký kernel je nainstalován? Je zkompilován s podporou pro zmíněný souborový systém?

Debian jsem instaloval mnohokrát, ale takový problém jsem nikdy neměl. Ze kdy je to instalační CD?
    2.1.2007 18:10 Helium
    mám mechaniku LG - tu hodně prodávanou podle dmesg : HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B, ATAPI CD/DVD-ROM drive

Instalační DVD je 3.1r4 to nejnovější s jádrem 2.6.12. Co myslíte ?
    rudiik avatar 2.1.2007 23:51 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    A mohu se zeptat, kde jste sehnal DVD Debianu 3.1r4 s jadrem 2.6.12? Pokud vim, tak ve stable verzi je jadro 2.6.8 a jadro 2.6.12 neni ani v backports repozitari. Mate nejaky specialni duvod pro pouziti zrovna tohoto jadra? Nebylo by praktictejsi nainstalovat oficialni system a pak pripadne experimentovat s jinymi, oficialne nepodporovanymi jadry?
    3.1.2007 14:52 Helium
    aaa sakra, tento disk se jmenuje hda3 a mandrivu mám na hda5, ale používám LILO z mandrivy a asi jsem špatně konfiguroval LILO.conf takto jsem zapsal debian do LILO.conf(v mandrivě) : image=/boot/vmlinu
    label="debian"
    root=/dev/hda3
    a takto je zapsána mandriva : image=/boot/vmlinuz
    label="linux"
    root=/dev/hda5
    initrd=/boot/initrd.img
    vga=788
    asi startuju mandrivácký jádro !
    3.1.2007 16:28 Helium
    Děkuji všem za rady už jsem to rozchodil !!!

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.