Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Viz tyto dva obrázky: tenké, normální. Dělal jsem je kvůli jakési diskuzi, která tu kdysi proběhla. Tenkých fontů jsem docílil kompilací knihovny freetype _s_ bytecode interpreterem. Tlusté (či normální, jak bych řekl já, i když mnoha lidem připadají "normální" ty hubené) vznikly při úplně stejném nastavení, ale po kompilaci freetype _bez_ bytecode interpreteru. Viz také Ne-AA fonty. Takže bych tipoval, že ten Iceweasel má něco takového zakompilováno natvrdo přímo v sobě.Po čase jsem se vrátil k té instalaci Debianu a zkusil KDE - teď jsou ty "tenké fonty" všude ... takže je to prostě přístup Debianu, kompilovat freetype s bytecode interpreterem, následkem čehož systémové fonty DejaVu vypadají děsně (tence)... Potřeboval bych na jeden počítač nainstalovat distribuci, na kterou bych pak už nemusel výrazněji sáhnout pár let (max. nějaké ty aktualizace a backporty), proto mi vyšel jako nejlepší varianta Debian. Protože to není žádné dělo (PII 400 MHz), tak počítám, že KDE 4 a podobné už nebudou to pravé ořechové, tak bych potřeboval tohle PC nějak zakonzervovat do doby, než odejde HW. ArchLinux vyžaduje stálou aktualizaci a je riskantní nechat to dělat automaticky, SUSE má zase na takovém železe nechutně pomalého správce balíčků, Mandriva je nechutně pomalá celá (nezkoušel jsem poslední verzi 2007). Ubuntu se bude často upgradovat na nejnovější SW (možná počkat na příští LTS)... tak kruciš, co tam dát?
Po dlouhé době strávené u Fedory začínám s Debianem a na tento problém s písmy u Iceweaselu jsem také narazil. Jeho řešení jsem nalezl na několika místech (celkem po několika hodinách), takže pokud to někomu pomůže, rád bych se podělil s uceleným postupem právě zde.
awk '/fontconfig/,/^$/{if (/^(Na|Va)/) print}' /var/cache/debconf/config.datVýsledek, jehož chceme dosáhnout vypadá takto:
Name: fontconfig/enable_bitmaps Value: false Name: fontconfig/hinting_type Value: Autohinter Name: fontconfig/subpixel_rendering Value: AutomaticToho docílíme, pokud jako root zadáme následující:
dpkg-reconfigure fontconfig-configNecháme se vést průvodcem a odpovíme na požadované dotazy.
xrdb -query | grep XftCílený výpis je zobrazen níže:
Xft.antialias: 1 Xft.dpi: 96.000000 Xft.hinting: 1 Xft.hintstyle: hintmedium Xft.rgba: noneAby náš výpis odpovídal zobrazenému zadáme:
echo -e "Xft.hinting: 1\nXft.hintstyle: hintmedium" | xrdb -mergeV Iceweaselu zadáme do adresní řádky:
about:configNajdeme tuto položku:
layout.css.dpiNásledně ji změníme z -1 na 0. Iceweasel tím použije systémové nastavení.
Tiskni
Sdílej: