abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

včera 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

včera 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    7.5. 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 565 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Editace webu pres vim a curlftpfs

17.4.2007 16:29 Dejvik
    Editace webu pres vim a curlftpfs
    Přečteno: 403×
    Ahojte pratele, nejde mi editovat vimem namountovane soubory na webu. Vim se zapne a hle cerna obrazovka. Na nic nereaguje. Chtel bych si pohodlne spravovat web namountovanim ftp do meho adresare. Pouzil jsem navod z: http://oshima.woc.cz/namountovani-ftp-file-systemu/ Nastavil jsem par veci jako root:
    modprobe fuse
    adduser myusername fuse
    chown root:fuse /dev/fuse
    chmod +x /dev/fuse
    chmod o+rw /dev/fuse
    Vsecko slo. Uspesne jsem web mountnul(jako uzivatel) prikazem:
    curlftpfs ftp.server.cz ~/adresar/ Krasne si muzu vypsat obsah, prochazet web jako by byl na mem disku. Jenze kdyz dam vim index.php, objevi se mi cerna obrazovka. Dival jsem se, ze vlastnik a skupina souboru namountovaneho webu jsou root. Jak to mam spravit? Jestli vas napada pohodlnejsi editace webu(javu neberu) tak piste:) Mam pomalejsi stroj(700MHz). Mozna by stacilo MC, jenze tam musim porad vypisovat login a heslo. Kdezto curlftpfs se podiva do ~/.netrc. Diky moc

Odpovědi

17.4.2007 16:42 maleprase | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Editace webu pres vim a curlftpfs
    vim od jiste verze by mel snad podporovat nektere protokoly "primo"

u me napriklad funguje tohle:

:e ftp://login@stroj/cesta/soubor

nebo

:e scp://login@stroj/cesta/soubor
    17.4.2007 17:01 Dejvik
    Tak jsem to delal taky a funguje to bajecne pro prilezitostnou editaci. Bohuzel opakovat to pro vice souboru je fakt sado maso. Ale diky za radu:)
    18.4.2007 23:12 fwfewfwafewafewa
    Zamněnil jis správně myusername za svého uživatele?

adduser oshima fuse

V tom návodu jsem to asi pozapoměl upozornit...
    19.4.2007 11:34 Dejvik
    Zdravim,
    Jsem myslel, ze jsem to zamenil za uzivatele david. Az dorazim na kolej, podivam se, koho jsem pridal:)
    Zatim delam upravy pres vim na localu a mceckem to kopiruju na remote.

PS: dik za snad jedinou ceskou zminku o pouzivani curlftpfs na internetu;)
    19.4.2007 14:51 Dejvik
    Ve skupine jsem
    /etc/group
    fuse:x:104:david
    19.4.2007 21:27 fwfewfwafewafewa
    Používám při synchronizaci s tím co edituju na lokale na web pomocí cronu... (proto jsem hledal způsob jak to namountovat a pak primitivními příkazy v shellu jen kopirovat adresáře/soubory) a ten mi běží pod rootem, takže se přiznám, že načítání přes VIM odzkoušené nemám...

PS: Ted možná plácnu, ale nemusí být povolená práva i nějak pro VIM? nebo se předpokládá skupina uživatele pod kterým běží? Zkoušel jsi jiný program, třeba bežící pod GTK knihovnou?
    19.4.2007 23:38 Dejvik
    Zkousel jsem F3 v mc - view. Zobrazilo to obsah souboru bez problemu. Takze VIM dela neco podivneho. Stejne mi to prijde divne, protoze by se mel ten remote filesystem chovat jako lokalni a programy by ten rozdil nemely vnimat. Je pravda, ze prava u souboru a jsou:
    -rw-r--r-- 1 root root
    VIM asi prava bere v potaz a zamrzne, kdezto MC to ma nejak vychytane.
    19.4.2007 23:55 Marble | skóre: 27 | blog: marble
    Jediný rozdíl mezi VIMkem a mceditem, co mě napadá je, že VIM si v aktuálním adresáři vytváří soubor .*.swp, do kterého ukládá prováděné úpravy pro obnovení změn po násilném shození.

Takže pokud z nějakého důvodu snaha o vytvoření souboru, jehož jméno začíná tečkou (nebo obecně jakéhokoliv souboru v tom adresáři) skončí usnutím někde v příslušném driveru, mohlo by to lecos vysvětlovat. :)

Radikální řešení je úplně zakázát swapfile (parametr -n, nebo :set noswp), případně nasměrovat swapfile na nějaké bezpečné místo (:set dir=~/tmp/ftp-vim, buďto do .vimrc, nebo jako parametr VIMka "+set dir=~/tmp/ftp-vim").

24.4.2007 19:44 Dejvik
    Presmerovani swapu jsem nezkousel. Parametr noswp muj VIM nezna. Nicmene jsem pouzil noswapfile, tzn do ~/.vimrc jsem prodal radek:
    set noswapfile
    Bohuzel se to zase hryzne. zkousim killnout a VIM nezmizi. kdyz killnu bash-jeho rodic, tak uz se ho zbavim.
    Prepnu se do X.
    Chci to odpojit pres fusermount -u ftp_adresar, ale nejde. fuser adresar , mi ukaze, ze tam vim soubor stale je. Navic to ani nemuzu killnout pres
    killall vim
    kill -9 PID
    kill -SIGKILL PID
    killall
    jak jsem zkousel pred tim. Navic, kdyz vstoupim do adresare, ktery obsahuje namountovane ftp, dam cd ftp_adres a stisknu TAB, aby se mi doplnilo jmeno, hryzne se mi i Xterm.
    Dela to jenom me? NEbo to nikdo nezkousel?

PS: Nejvic me stve, ze i pitomy cat soubor funguje.
    30.4.2007 16:57 Ash
    To [tab] doplňování bashcompletion mi také tuhlo, když se ztratilo spojení s počítačem přes CIFS. Když se vzdálený stroj zase nabootoval tak to zas šlo (nečekaně:) Asi bude nějaký problém s vyslistováním souborů v tom adresáři, nesouvisející s vimem.

Ten vim zkuste spusit i bez konfiguráků vi -n -u NONE.
    1.5.2007 11:01 Dejvik
    Zkusel jsem vim -n -u NONE index.php a dela to to same.
    30.4.2007 12:37 Dejvik
    Jelikoz jsem tu nebyl pres vikend a tyden nikdo neodepsal, moje vlakno zapadlo. Dovolil jsem si pripsat tenhle bezvyznamny prispevek k memu stale nevyresenemu problemu, doufaje, ze si ho nekdo vsimne:)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.