Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Snažím se rozchodit na Debian Etch (xorg) Multi-Seat. Mám dva monitory, dvě klávesnice, dvě myši, dvě grafické karty Radeon 9250 na PCI. Používám OpenSource ovladač (vše funguje tak jak má Xinerama, akcelerace atp.). Rozhodl jsem se vytvořit pomocí těchto karet dvě nezávislá pracoviště na jednom PC. Udělal jsem tedy dva layouty pro xorg. Nejprve spustím pouze první, funguje. Spustím pouze druhý, funguje. Definuji tedy jejich spuštění v gdm po nabootování PC. Naběhne první layout a ve chvíli co začne nabíhat druhý layout, tak přestane blikat kurzor na tom prvním. Naloguju se na druhém layoutu a vše funguje tak jak má. Sednu si k prvnímu, kde přestal blikat kurzor, což signalizuje, že je něco v nepořádku. A po stisknutí klávesnice se nic neděje, ani myš se nepohybuje, jen najednou začne tento layout vytěžovat procesor na 99% a do logu začne sypat:
(EE) RADEON(0): Idle timed out, resetting engine...
$ cat /etc/gdm/gdm.conf
[daemon] VTAllocation=false [servers] 0=Standard0 1=Standard1 [server-Standard0] name=Standard0 command=/usr/X11R6/bin/X -br -audit 0 -nolisten tcp -novtswitch -sharevts -layout seat0 handled=true flexible=false [server-Standard1] name=Standard1 command=/usr/X11R6/bin/X -br -audit 0 -nolisten tcp -novtswitch -sharevts -layout seat1 handled=true flexible=false
Část xorg.conf
:
Section "InputDevice" Identifier "keyboard0" Driver "evdev" Option "CoreKeyboard" Option "Protocol" "evdev" #Option "Device" "/dev/input/event4" Option "Phys" "usb-0000:00:10.3-1/input0" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "us" EndSection Section "InputDevice" Identifier "mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "ExplorerPS/2" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mouse1" #Option "Phys" "usb-0000:00:10.2-1/input0" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "Device" Identifier "device0" Driver "ati" BusID "PCI:0:08:0" EndSection Section "Monitor" Identifier "monitor0" HorizSync 31.5 - 48.5 VertRefresh 40.0 - 70.0 #HorizSync 30.0 - 100.0 #VertRefresh 50.0 - 160.0 EndSection Section "Screen" Identifier "screen0" Device "device0" Monitor "monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480" Depth 24 EndSubSection EndSection Section "ServerLayout" Identifier "seat0" Screen "screen0" InputDevice "mouse0" InputDevice "keyboard0" EndSection
Nevíte někdo v čem by mohl být problém? Vycházel jsem z např. z a, b, c.
Řešení dotazu:
Problém jsem nakonec vyřešil použitím XEphyr, navíc mi ušetřil jednu grafiku, protože díky tomu, že běží až nad klasickým xservrem můžu využít oba výstupy grafické karty. Balík v Etchi neobsahuje podporu pro definici klávesnice a použití evdev, ale stačí stáhnout zdrojový balík, aplikovat patch, zkompilovat a máme podporu.
Postupoval jsem dle Multiterminal with Xephyr.
Postup ve zkratce:
# apt-get source xserver-xephyr
# apt-get build-dep xserver-xephyr
# wget http://www.c3sl.ufpr.br/multiterminal/howtos/xephyr-patches.tgz
# mv xephyr-patches/kdrive-evdev.patch xorg-server-1.1.1/debian/patches/46_kdrive-evdev.patch
# mv xephyr-patches/kdrive-ephyr-evdev.patch xorg-server-1.1.1/debian/patches/47_kdrive-ephyr-evdev.patch
# echo 46_kdrive-evdev.patch >> xorg-server-1.1.1/debian/patches/series
# echo 47_kdrive-ephyr-evdev.patch >> xorg-server-1.1.1/debian/patches/series
# cd xorg-server-1.1.1/
# fakeroot dpkg-buildpackage
# cd ..
# dpkg -i *.deb
# cd /usr/share/X11/xkb/keycodes
# cp evdev xfree86
Download:
/etc/gdm/gdm.conf
/etc/X11/xorg.conf
Balíčky vytvořené kompilací xorg-server-1.1.1