abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 583 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Asus WL-159G

19.7.2007 16:58 heetly | skóre: 9 | Plzeň
    Asus WL-159G
    Přečteno: 1653×
    Zdravim, podarilo se nekomu zprovoznit tuto kartu?

Mam ji v notebooku Asus A9RP s Ubuntu 7.04.

Jiz jsem toho dost precetl, ale zadny z postupu se mi nepodaril.

Ndiswrapper, zd1211, zadny uspech.

Odpovědi

19.7.2007 18:08 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus WL-159G
    Proc ndiswrapper, kdyz existuje nativni ovladac pro linux ????? A dokonce funguje i s tim Asusem.
    19.7.2007 18:47 heetly | skóre: 9 | Plzeň

No, uz 2 se mi to pomoci zd 1211 snazili rozchodit a nic.

Tak jsem tedy myslel, ze to nejde.

Ja bych potreboval navod step by step, abych to udelal :(

19.7.2007 22:08 kuna
    Dobrý den

Mám Asus 4800 a s touto (nebo spíše podobnou) kartou se potýkám již dva roky. V Ubuntu 7.04 je v jádře (od 2.6.18) ovladač již jako modul obsažen (zd1211rw) a systém si ho sám natáhne po startu. U starších jader jsem si ho musel kompilovat, ale spojení se při delším vytížení přerušovalo a jediným řešením bylo modul vytáhnou a hned zase nahodit.

Možný problém u vašeho NTB je typ karty: dle zd1211rw máte mít ovladač typu zd1211b, to "b" na konci je důležité.

Typ karty zjistíte po zadání lsusb, u mě:

lsusb Bus 003 Device 003: ID 0b05:170c ASUSTek Computer, Inc.

kde 0b05:170c odkazuje na ovladač zd1211 (Asus WL-159g zd1211 0b05 170c AL2230)

Bohužel nevím, zda by fungovala Vaše karta se zd1211rw, možná je nutná jeho kompilace, tuším, že v Makefile je nutné udělat nějakou malou úpravu, aby se zkompiloval modul zd1211b a ne pouze zd1211.
    20.7.2007 00:29 heetly | skóre: 9 | Plzeň
    Děkuji za Vaší odpověď.

Po zadání lsusb se mi objevilo toto:

Bus 003 Device 003: ID 0b05:171b ASUSTek Computer, Inc.

Bohužel moje znalosti ohledně Linuxu nejsou nejlepší,

takže to bude muset počkat.

Hledal jsemu na internetu nějaký rozumný návod, ale zatím marně.

20.7.2007 00:38 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    No, ovladač máte přímo v jádru, což je nejlepší, karta je v seznamu, nezbývá nic jiného, než nahrát firmware (který je nutný, bez něj karta nefunguje) a pres příkaz modprobe zd1211rw nahrát nezbytné moduly a příkazem iwconfig něco se připojit k síti.
    20.7.2007 00:41 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    pokud se chcete zeptat jak nahrát FW, tak stahnou soubor a rozbalit (jako root) do /lib/firmware/zd1211 ;-)
    26.9.2007 09:29 sam12
    Dobrý deň.

skúšal som na A9RP zprovoznit wifi podľa návodu na tejto stránke:

navod

keďže sa mi to nepodarilo tak som sa snažil nájsť riešenie na linuxos.sk, ale nevedeli mi žial poradiť:

Takze, tak ako to pan na francuzkej stranke pisal som sa predral cez jeho rady takto:

1.) stiahol som si zdrojaky pre zd1211 (nasiel som ich na sourceforge.net)

2.) stiahol som si linux-headers-xxx (xxx- je cislo ktore mi vypise prikaz uname -r)

2.) rozbalil som ten archiv a zeditoval zdusb.c

3.) pridal som chybajuci riadok {USB_DEVICE (0x0b05, 0x171b)} (ano, je to naozaj zariadenie ktore mi vypisuje prikaz lsusb)

4.) zeditoval som Makefile

5.) v uvedenom riadku som nahradil uvedene hodnoty

6.) v dalsom riadku som tiez nahradil uvedene udaje

7.) ulozil som a potrebnymi, uvedenymi parametrami som skompiloval zdrojak (pekne postupne :))

8.) restartoval som a cakal som divy.... ale tuto to seklo, nic sa neudialo :(((((((((((((((((((((((((((((((

co som pokazil? po zadani prikazu ifconfig stale nemam ziadne wlan0... namiesto toho tu mam eth0 a lo

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.