Příspěvek na blogu Raspberry Pi představuje novou kompletně přepracovanou verzi 2.0 aplikace Raspberry Pi Imager (YouTube) pro stažení, nakonfigurování a zapsání obrazu operačního systému pro Raspberry Pi na SD kartu. Z novinek lze vypíchnout volitelnou konfiguraci Raspberry Pi Connect.
Memtest86+ (Wikipedie), svobodný nástroj pro kontrolu operační paměti, byl vydán ve verzi 8.00. Přináší podporu nejnovějších procesorů Intel a AMD nebo také tmavý režim.
Programovací jazyk Racket (Wikipedie), tj. jazyk z rodiny jazyků Lisp a potomek jazyka Scheme, byl vydán v nové major verzi 9.0. Hlavní novinku jsou paralelní vlákna (Parallel Threads).
Před šesti týdny bylo oznámeno, že Qualcomm kupuje Arduino. Minulý týden byly na stránkách Arduina aktualizovány podmínky používání a zásady ochrany osobních údajů. Objevily se obavy, že by otevřená povaha Arduina mohla být ohrožena. Arduino ubezpečuje, že se nic nemění a například omezení reverzního inženýrství v podmínkách používání se týká pouze SaaS cloudové aplikace.
Knihovna libpng, tj. oficiální referenční knihovna grafického formátu PNG (Portable Network Graphics), byla vydána ve verzi 1.6.51. Opraveny jsou 4 bezpečnostní chyby obsaženy ve verzích 1.6.0 (vydána 14. února 2013) až 1.6.50. Nejvážnější z chyb CVE-2025-65018 může vést ke spuštění libovolného kódu.
Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 159 (pdf).
Hru Warhammer: Vermintide 2 (ProtonDB) lze na Steamu získat zdarma napořád, když aktivaci provedete do pondělí 24. listopadu.
Virtualizační software Xen (Wikipedie) byl vydán v nové verzi 4.21. Podrobnosti v poznámkách k vydání a přehledu nových vlastností.
Evropská komise schválila český plán na poskytnutí státní pomoci v objemu 450 milionů eur (téměř 11 miliard Kč) na rozšíření výroby amerického producenta polovodičů onsemi v Rožnově pod Radhoštěm. Komise o tom informovala v dnešní tiskové zprávě. Společnost onsemi by podle ní do nového závodu v Rožnově pod Radhoštěm měla investovat 1,64 miliardy eur (téměř 40 miliard Kč).
Microsoft v příspěvku na svém blogu věnovaném open source oznámil, že textové adventury Zork I, Zork II a Zork III (Wikipedie) jsou oficiálně open source pod licencí MIT.
[martin@localhost ~]$ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC880 Analog [ALC880 Analog] Subdevices: 0/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC880 Digital [ALC880 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
[martin@localhost ~]$ aplay -L
default:CARD=Intel
HDA Intel, ALC880 Analog
Default Audio Device
front:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC880 Analog
Front speakers
surround40:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC880 Analog
4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC880 Analog
4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC880 Analog
5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC880 Analog
5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC880 Analog
7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
null
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
Trochu mě překvapuje, že v aplay -L není žádné digitální zařízení, ale nevím, jestli je to správně nebo špatně. Pokud máte někdo nějakou osobní zkušenost, tak prosím sem s tím.
Ještě snad podotknu, že mám i stolní PC, kde mám také digitální S/PDIF výstup, ale přes koaxiál a ten mi funguje v pořádku, tam je ale čip ALC850 a způsob, jakým dosáhnu digi výstupu je jen správné nastavení mixéru.
Na notebooku je v mixéru položka IEC958, která se k digitál výstupu vztahuje, ale je to jen přepínač a jeho přepnutí nic nedělá.
Ještě poslední poznámka - funkci výstupu kontroluji tak, že se koukám, jestli v konektrou bliká červené světlo, mělo by se to tak údajně dát zjistit. (Nemá cenu si kupovat drahý optický kabel, když nevím, jestli výstup rozchodím)
aplay -D iec958 /usr/share/sounds/ia_ora-startup.wav Playing WAVE '/usr/share/sounds/ia_ora-startup.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, StereoPodobného efektu se mi podařilo dosáhnout, když jsem vytvořil (resp. upravil z webu stažený) .asoundrc, který vypadal takhle:
pcm.digital {
type plug
slave.pcm "digital-hw"
}
ctl.digital {
type hw
card 0
}
pcm.digital-hw {
type hw
card 0
device 1
}
ctl.digital-hw {
type hw
card 0
}
Když jsem v nějakém přehrávači zvolil výstup "digital", tak přehrávač jakoby hrál, žádný problém nehlásil, ale prostě světýlko v optickém konektoru se nerozsvítí
V mixéru (alsamixer) mám jedinou položku, která se k tomuhle vztahuje - IEC958, lze ho zapnout a vypnout. Pak je tam ještě volba počtu kanálů. Když měním všechna možná nastavení, tak se mi stejně nepodaří ničeho dosáhnout
Kdyby se dal nějak otestovat přímo ten kus hardwaru
Asi budu muset nainstalovat widle jen proto, abych zkusil, jestli je ten výstup funkční nebo ne a jestli se tudíž s timhle nemořim zbytečně.
Nemáte ještě další nápad? Už si s tím hraji cca 10 hodin a pořád nic... Díky
Třeba je ten hardware rozbitý
[martin@localhost ~]$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.14 (Fri Jul 20 09:12:58 2007 UTC).hláška je stejná před i po instalaci. Pro jistotu sem si dal i reboot (přestože jsem moduly reloadnul). Kde by mohla být chyba? Může to být tím, že jsem předtím neodebral alsu, která je naistalovaná z balíčků (Mandriva 2008)? (Odinstalace by s sebou vzala půlku systému)
[martin@localhost src]$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.15. Compiled on Nov 14 2007 for kernel 2.6.22.9-laptop-1mdv (SMP).Tak tohle už vypadá správně. Chyba byla v tom, že mandriva změnila od verze 2008 systém pojmenování zdrojáků jádra, o čemž jsem nevěděl a nainstaloval špatné a pak to samozřejmě nedělalo co mělo. Bohužel se mi mezitím něco po..alo v systému (pravděpodobně kvůli nějaké mandriví aktualizaci
), takže mi nefunguje mercurial. Příkaz hg hází stupidní chyby a ani po kompilaci ze zdrojáků nefunguje a nevím proč. Tak jsem nainstaloval alsa stable 1.0.15.
Každopádně výsledek je ten, že pořád nic, digitální výstup nefunguje...
Tiskni
Sdílej: