V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
lspci 00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP67 Memory Controller (rev a2) 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP67 ISA Bridge (rev a2) 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP67 SMBus (rev a2) 00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation Unknown device 0541 (rev a2) 00:01.3 Co-processor: nVidia Corporation Unknown device 0543 (rev a2) 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 OHCI USB 1.1 Controller (rev a2) 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) 00:04.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 OHCI USB 1.1 Controller (rev a2) 00:04.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) 00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP67 IDE Controller (rev a1) 00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP67 High Definition Audio (rev a1) 00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation Unknown device 0561 (rev a2) 00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP67 AHCI Controller (rev a2) 00:0a.0 Ethernet controller: nVidia Corporation MCP67 Ethernet (rev a2) 00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:0d.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:12.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 7000M (rev a2) (rev a2) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5006EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter (rev 01)Pokoušel jsem se nastavit model pro modul
snd-hda-intel
pomocí souboru /etc/modprobe.d/sound
. Výpis tohoto souboru
alias snd-card-0 snd-hda-intel options snd-hda-intel model=3stack
modinfo -p snd-hda-intel power_save_controller:Reset controller in power save mode. enable_msi:Enable Message Signaled Interrupt (MSI) single_cmd:Use single command to communicate with codecs (for debugging only). probe_mask:Bitmask to probe codecs (default = -1). position_fix:Fix DMA pointer (0 = auto, 1 = none, 2 = POSBUF, 3 = FIFO size). model:Use the given board model. id:ID string for Intel HD audio interface. index:Index value for Intel HD audio interface. power_save:Automatic power-saving timeout (in second, 0 = disable).Verze alsy: 1.0.15-4
**** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: ALC861VD Analog [ALC861VD Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: NVidia [HDA NVidia], device 6: Si3054 Modem [Si3054 Modem] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0Pro ALC861VD jsou možnosti pro volbu model
ALC861VD/660VD 3stack 3-jack 3stack-dig 3-jack with SPDIF OUT 6stack-dig 6-jack with SPDIF OUT 3stack-660 3-jack (for ALC660VD) 3stack-660-digout 3-jack with SPDIF OUT (for ALC660VD) lenovo Lenovo 3000 C200 dallas Dallas laptops hp HP TX1000 auto auto-config reading BIOS (default)V logu není o zvukovce nic vidět (nebo aspon nevim co mám hledat-snd,alsa,... něco takového jsem zkoušel a nic) Takže, kdyby jste někdo věděl jaký mám nastavit typ nb nebo jinou radu tak rychle sem s ní...
/etc/modprobe.d/
vytvořím jakýkoli soubor (sound
) a napíšu tam to co víše (alias snd- ...), tak se to určitě provede?
Neco jsem psal zde. Vyzkousejte namatkou vsechny typy modelu (mne to chodi s lenovo ackoliv je to asus, vizte odkaz).
Jakou ma parametr hodnotu zjistite v /sys/module/nazev_modulu/parameters/nazev_parametru
, takze konkretne v nasem pripade to bude /sys/module/snd_hda_intel/parameters/model
. Nestaci jenom pridat soubor do /etc/modprobe.d
, musite ten modul take reloadnout. Pro rychlejsi testovani muzete parametry zadavat pri volani modprobe:
# modprobe snd-hda-intel model=3stack
Jestli je ze sluchatek slyset alespon neco, jeste bych si pohral si alsamixerem. Uz jsem zazil, ze musela byt zapnuta/vypnuta dost zvlastni kombinace kanalu, aby zvuk fungoval jak ma.
snd_hda_intel
, tak jsem jen odstranil moduly pomocí modprobe -r modul
a pak jsem ho zase pomocí modprobe snd_hda_intel model=něco
zavedl. Asi to nebylo to pravé, ale já si myslel, že to bude fungovat (asi blbě) ALC861VD
) s restartem. No a světě div se, fungoval tolikrát v diskuzích probíraný model lenovo
. No nic chybama se člověk učí... Teda podle mě je tento dotaz vyřešený. Co vy na to?
Tiskni
Sdílej: