abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 03:55 | Bezpečnostní upozornění

Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.

včera 03:44 | Nová verze

Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).

včera 02:11 | Komunita

Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.

včera 00:44 | Nová verze

Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

včera 00:22 | Nová verze

D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.

11.3. 23:22 | Nová verze

Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    11.3. 10:22 | Upozornění

Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.

Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    11.3. 10:11 | IT novinky

Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.

Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    11.3. 09:33 | IT novinky

Meta převezme sociální síť pro umělou inteligenci (AI) Moltbook. Tvůrci Moltbooku – Matt Schlicht a Ben Parr – se díky dohodě stanou součástí Meta Superintelligence Labs (MSL). Meta MSL založila s cílem sjednotit své aktivity na poli AI a vyvinout takovou umělou inteligenci, která překoná lidské schopnosti v mnoha oblastech. Fungovat by měla ne jako centralizovaný nástroj, ale jako osobní asistent pro každého uživatele.

Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (16%)
     (7%)
     (0%)
     (11%)
     (29%)
     (2%)
     (5%)
     (2%)
     (13%)
     (25%)
    Celkem 1059 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 08:56
    Rozcestník

Dotaz: Obnova souborů po milionté třetí (ext2)

7.2.2008 09:58 kavol | skóre: 28
    Obnova souborů po milionté třetí (ext2)
    Přečteno: 884×
    Zdravím,

dělal jsem o víkendu menší reorganizaci disku, a při přesouvání jednoho souboru v MC jsem omylem vyťukal sekvenci "F8 . . Enter" - a už jsem nestačil zírat, jak mi mizí 60 GB zálohy ...

Otázka undelete na ext2 se mnohokrát řešila, oblíbená odpověď je použít undelete featuru MC, ale bohužel, ten mi hned ze začátku chroupání vypíše nějaké dvě chyby, a po půl hodině snažení zobrazí seznam asi tří set tisíc očíslovaných souborů, nicméně po seřazení dle velikosti tam ten kýžený není (největší soubory mají přesně 1 GiB, žádný 60 GB).

Dále doporučovaný skript unrm zjevně počítá s trošku jinou systémovou konfigurací, po odstranění zjevných problémů se sice rozběhne, ale nic neudělá - a nerozumím tomu natolik, abych si ho opravil úplně.

Největší úspěch jsem měl se Sleuthkitem, resp. jeho nadstavbou Autopsy - ta mi smazané soubory krásně zobrazí, přímo v adresářové struktuře, jak tam byly, požadovaný soubor je krásně světle červený, čímž se značí, že není přepsán (bodejť taky, disk jsem hned odpojil) ... jenže to je asi tak všechno. Nejsem schopen tento soft donutit, aby mi to obnovil. Online manuál popisuje prvky, které v rozhraní Autopsy vůbec nejsou. Z návodů na webu, např. z case studies vůbec moudrý nejsem. Popis jednotlivých příkazů je na můj vkus proklatě strohý, musel bych toho o ext2 vědět mnohonásobně víc než vím nyní, abych je dokázal úspěšně použít.

Dokázal by mi někdo poradit, jak mám ten soubor obnovit? - Nejlépe přímo v jeho původním umístění, aniž bych jej musel kopírovat na jiný disk, protože aktuálně prostě 60 GB volného prostoru nemám (musel bych sehnat externí disk, leč kupovat nový disk se mi teď fakt nechce, a připojit ho, akorát postižený počítač je o 50 km jinde než já ...)

Odpovědi

7.2.2008 10:19 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova souborů po milionté třetí (ext2)
    Možná pomůže PhotoRec.
    7.2.2008 10:38 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova souborů po milionté třetí (ext2)
    děkuju, ale to není to, co hledám - PhotoRec (podobně jako třeba foremost) obchází filesystém a snaží se vytáhnout soubory na základě známé struktury dat; já bych potřeboval něco na úrovni práce s filesystémem

... nicméně dobrý tip, přidám to do FAQ

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.