O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025. Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
díky moc za odpovědi.
p. s.: nemám tam cd-romku, takže bych potřeboval něco bootovacího na pár disket
Maik
, ale na shell je někdy to BSD fakt lepší, už jen proto že u 486 člověk nepotřebuje ty nejnovější fíčurky co nabízí linux pro multimédia a spol. a zace ocení minimalistický (obejmem) maximalismus (výkonem) BSD. Jediné co je mírně odlišné je poněkud jiná syntaxe "staromódních" příkazů jako route nebo ifconfig, ale není to nic hrozného, navíc např. FreeBSD lze celkem snadno nakonfigurovat pomocí /stand/sysinstall apod., instalace pomocí ports tree je v současné době přebírána i např. Gentoo linuxem..
No flame pls
tím míním systém na takovejch pět disket maximálně
. rád bych tam nějakej linux nebo unix like systém, protože s tim vůbec nemám zkušenosti (mám rh 9 od poloviny června a to jsem doma jenom o víkendech, takže si s nim moc nevyhraju) a tohle by měl bejt, dejme tomu, studijní počítač. jde mi o to, abych se naučil základy v shellu a mohl si v naprostý pohodě něco vyzkoušet, aniž bych se bál, že mi spadne systém (i když to je mi v podstatě jedno..., já nevim, už jsem linux přeinstalovával 4x, ale jenom kvůli nekompatibilitě s widláckym zavaděčem). hlavně asi teda kvůli tý mobilitě
Minimální HW konfigurace
* PC s procesorem alespoň 386SX nebo kompatibilním (486, Pentium, AMD, Cyrix, IBM, ...)
* 4 MB RAM
* 20MB HDD + 10MB na swap, pouze IDE (velikost platí pro 4kB bloky ve FAT32) na nekomprimovaném disku
HW podporovaný přímo v distribuci Monkey
* VGA a SVGA pro X Window (Cirrus, Trident, Oak, ...)
* IDE HDD i vět�í ne� 500MB
* ATAPI a Mitsumi CD-ROM
* Ethernetové karty (3C5x9, 3C59x, 3c90x, NE2000/NE1000, WD80x3)
* matematický kooprocesor (emulace v případě jeho nepřítomnosti)
* sběrnice ISA, VLB, PCI
* APM (Advanced Power Managment)
* disketové jednotky 3.5' a 5.25'
* tiskárna, my� (sériová i PS/2)
* paralelní a sériové porty (mo�no pou�ít i pro propojení dvou počítačů)
HW podporovaný pomocí instalačních balíčků
* SVGA s akcelerovaným čipem S3
* SVGA s akcelerovaným čipem Mach 64
A je pro 4M ram
. jestli to někdo pozoruje kvůli archivaci, tak už jí může šoupnout do archívu. díky moc za všechny příspěvky
Tiskni
Sdílej: