Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pro moddery Minecraftu: Java edice Minecraftu bude bez obfuskace.
Národní identitní autorita, tedy NIA ID, MeG a eOP jsou nedostupné. Na nápravě se pracuje [𝕏].
Americký výrobce čipů Nvidia se stal první firmou na světě, jejíž tržní hodnota dosáhla pěti bilionů USD (104,5 bilionu Kč). Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii. Nvidia již byla první firmou, která překonala hranici čtyř bilionů USD, a to letos v červenci.
Po Canonicalu a SUSE oznámil také Red Hat, že bude podporovat a distribuovat toolkit NVIDIA CUDA (Wikipedie).

snazil jsem se opravit i chyby s neproporcionalnim pismem, ale docela s tim valcim. je tam toho moc a kde zmenim "
na " tam to pri pristi editaci zase je  . vypada to na bug
. vypada to na bug

Muj neoblibenejsi dotaz  

Lidi pouzivejte slovnik v kanalu, sice horsi, mene funkcni, vcelku na nic, ale muj:) kanal.ucw.cz/slovnik nebo slovnik.ma.cx
cau dracula
Takhle prehledne a vystizne (neboli perfektne) sepsane tipy po kupe jsem jeste nevidel.
Jeste jednou skvele a dekuji.
doporucuju shift+up nebo shift+down a jeste lepe prikaz less napr. ls -l | less

-redhat *.2
-redhat *.2Druhe co me trapi jsou "jednoduche navody" typu Jak zjistit ze (ne)mate zabezpeceny webovy server. Ja vim ze o tom pojednavaji tuny literatury - ale chtel bych k ruce nejake voditko stylem nezapomen na: 1) 2) 3) Vim ze LINUX uz neni zalezitosti nekolika fanatiku (nic ve zlem - opravdu) a dostava se do sfery, kde uz je to o penezich a ti co to opravdu umi jsou natolik vytizeni praci a priznejme si i unaveni kolotocem stejne stupidnich dotazu, ze se konferenci prilis nezucastnuji - mluvim o pochopitelne ztrate jejich motivace. Nechcete to treba nekdo vydat knizne (viz treba 1001 triků s vyndous) at to nedelate zadarmo. Vim o spouste lidi, kterym neco podobneho velmi chybi.
Problem linuxovych novicu je -soude podle sebe- ze nevite kudy do problemu. Vetsinou mate urcite konkretni zadani - napr. udelat novy system zalohovani dat protoze stavajici to nestiha nebo nepokryva vse. Rozhodnete se to resit solo serverem s linuxem. ALE PROBOHA JAK? I kdyz to u nekoho koupite jako reseni na miru tak po prvnim kolapsu kolabujete u klavesnice. LDP je cteni na hodne dlouhe zimni obdobi, man (xman) jsou silene podrobne - u poloviny parametru si neumim ani predstavit co se za nimi skryva - a navic dost casu u linuxu zabere pochopeni jeho vnitrni filozofie. Delam s linuxem uz rok (prominte chtel jsem napsat teprve) a porad se topim v zakladnim nepochopeni vnitrnich pochodu. Kdyz vidim diskuse na tema ...a nezapomel sis opatchovat jadro zaplatou 1.2.3.4.51? - jdu jinam. Tohle neni moje liga. Stejne jako mne v diskusi neuspokoji odpoved typu RFM. OK, beru, ale napis mi alespon ktery! Alespon klicove slovo! Proto si cenim clanku jako je tento - dobře 15% pro mne byly nove veci
Dekuji
CTRL + ALT + F1
Případně jinou fční klávesou.

Tiskni

Sdílej: