abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 734 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Kylix - ahoj světe

    24.9.2003 19:47 Filip Hesse | skóre: 20
    Kylix - ahoj světe
    Přečteno: 327×

    Nevíte o nějaké diskuzi o Kylix? Nic nemohu najít.

    Udělal jsem si prográmek, zcompiloval a výsledkem je spustitelný soubor "Project1". Když ho spouštím z textové konzole v Gnome, vypíše se: "./Project1: relocation error: ./Project1: undefined symbol: initPAnsiStrings". Když ho spouštím z Kylix, vše O.K. Asi v mém postupu něco chybí.

    Používám:
    Kylix 3,
    Mandrake 9.0,
    Gnome.

    Díky za nápady.

    Odpovědi

    24.9.2003 22:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Kylix - ahoj světe
    chybi ti nejaka knihovna (mozna nechybi, jen neni tam, kde ji interpret hleda). doufam, ze nekecam, ale mam pocit, ze kylix pouziva qt (2.x). pokud nemas nainstalovane dane knihovny, nebude to jako samostatny program fungovat.
    25.9.2003 08:43 Ales
    Rozbalit Rozbalit vše Kylix - ahoj světe
    S Kylixem sem mel podobne problemy na Man 9.1, po e-mailech s Borlandem jsem preinstaloval podporovane distro RH 7.3 a vse v pohode. Nevim jestli ti tato rada pomuze, ja tento problem resil cca pred 4 mesici, je mozne ze uz Man 9.0 podporuji to fakt nevim.
    25.9.2003 21:43 Filip Hesse | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Kylix - ahoj světe

    Tu chybu musím dělat já. Na zkušební disk jsem si nainstaloval RedHat 8.0 (včerejší dotaz byl z Mandrake 9.0). A chyba zůstává stejná. Nevynechávám nějaký krok?

    1) Spustím Kylix,
    2) zvolím v menu "File" "Save all". Uložím vše do čistého adresáře.
    3) Ten prázdný Form spustím - v menu "Run" zvolím "Run". Spustí se aplikace, kterou mohu posouvat po obrazovce, zmenšovat... Ukončím ji.
    4) V menu "Project" zvolím "compile Project1". Ukončím Kylix.
    5) Přepnu se v terminálu Gnome do toho adresáře a spustím "./Project1". Opět se vypíše hláška "./Project1: relocation error: ./Project1: undefined symbol: initPAnsiStrings".

    Zajímavé je, že Kylix spustí vytvořenou aplikaci bez problémů. Nevynechávám něco? Postupuji jako v Delphi pod Windows (ta podoba se mi moc líbí).

    Ještě upřesním včerejší informace. Mám Kylix 3 Open Edition, instaloval jsem v obou případech jako uživatel (ne root), ale všechno vypadá krásně funkční. V systému mám i balíček libqt3-3.0.5-7mdk. Je to ta podstatná knihovna? Co s ní? Díky za všechny nápady.

    25.9.2003 21:51 David Řezáč | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Kylix - ahoj světe
    Na spouštění prg. "KySMS" mimo Kylix jsem si udělal skriptík:
    #!/bin/sh
    
    # leave this if you put the library in the same directory as KySMS
    export LD_LIBRARY_PATH=.
    #
    # OR
    # uncomment (and modify) the next line if you have Kylix 3 OE installed
    #export LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/kylix3/bin
    
    cd /home/dave/KySMS/
    /home/dave/KySMS/KySMS -ns
    
    Tak snad to (nebo něco v tomto duchu) pomůže...
    25.9.2003 22:13 Filip Hesse | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Kylix - ahoj světe

    To je přesně ono! Díky moc. Do příkazového řádku napíšu: "export LD_LIBRARY_PATH=/home/pripoj/kylix3/bin" (pripoj je jméno uživatele) a potom se progam dá spustit. Skriptík si udělám.

    Mohu nějak zjistit, co všechno je pro který můj výtvor z adresáře "kylix3/bin" potřeba? Nebo se dá někde zatrhnout "zkompilovat včetně všeho"? Když se s prográmkem budu chtít pochlubit u kamarádů, přece jim nebudu instalovat celý Kylix.

    9.8.2004 02:51 mrazman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    Pocuj keby si nahodou vyriesil ten problem ako rozbehat aplikaciu vytvorenu v Kylixe aj na PC kde neni Kylix mozes mi helfnut? Moja adresa je mraz_man@hotmail.com Je to surne. Aj ked to bude za rok. Dik moc
    9.8.2004 08:02 hank | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    ldd mujprogram

    Vypise na kterych knihovnach je program zavisly.
    10.8.2004 07:56 Dano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    Celkom znamy problem, na spustanie programu musis pouzit spustaci script, ktory spristupni Tvojmu programu runtime kniznice Kylixu, pri spustani priamo z vyvojoveho prostredia kniznice spristupnuje IDE prostredie. Je to jedna z velmi neprijemnych vlastnosti Kylixu a tiez je dost kritizovana. Spustenie programu bez nainstalovaneho Kylixu: 1, Nutnost mat spustaci script
    2, Z hlavy neviem, ale ak pohladas na sourceforge.net, niekde som tam videl projekt, ktory zostavuje potrebne runtime kniznice pre chod programov pre jednotlive verzie Kylixu.
    3, V kazdom pripade si over ( Borland ...), ktore kniznice su redistribuovatelne a s akymi licencnymi podmienkami.
    4, V spominanom scripte atribut programu -ns sposobi nevypisanie tzv. "vodoznaku" pri spusteni programu vytvoreneho v OE verzii Kylixu... ( pozor na licencne podmienky).
    11.8.2004 12:08 mrazman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    No kniznice mam vsetky overene len neviem vytvarat scripty a ani pouzivat ich. Skusim pozriet tu stranku diky moc
    11.8.2004 14:00 r0b0t
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    Loni jsem resil presne stejny problem a myslim, ze stacilo pribalit tuhle knihovnu: qtintf70.dll (bohuzel je to 4MB prisera)

    Jinak viz ldd a uprava toho skriptiku je taky jednoducha.
    11.8.2004 22:28 mrazman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    Pocuj a tu kniznicu staci len nakopirovat do rovnakeho priecinku ako je aj spustaci subor a pustit? Chapem dobre?
    12.8.2004 01:13 r0b0t
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    V pripade, ze program budes spoustet skriptem napsanym vyse ano.
    9.8.2004 23:37 mrazman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    Hej pocuj skripty mi nic moc nehovoria. Mozes mi poslat presnejsi navod (pro debila) jak takyto skript funguje a a jak ho zostavit? Diky moc moje adresa je mraz_man@hotmail.com
    12.8.2004 09:22 Jiří Blahovský
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    Pro spouštění grafických aplikací vytvořených v kylixu potřebujete knihovnu libborqt-6.9.0-qt2.3.so, která je v umístěna v adresáři .../kylix3/bin. Aby šlo spouštět vytvořený program mimo prostředí kylixu, je nutné, aby program knihovnu našel. Jsou dvě možnosti jak toho docílit:

    1. Nakopírovat knihovnu libborqt-6.9.0-qt2.3.so do adresáře /usr/local/lib a vytvořit na ní symbolický link s názvem libborqt-6.9-qt2.3.so. Potom do souboru /etc/ld.so.conf dopsat řádek /usr/local/lib (pokud tam není) a pod rootem spustit příkaz /sbin/ldconfig. Pak by měla jít spustit jakákoliv aplikace, kterou vytvoříte (./Project1).

    2. Pokud nepoužijete postup podle bodu 1, tak budete muset tuto knihovnu nejprve exportovat a pak teprve spustit program. Nejlépe pomocí skriptu o kterém se tady už psalo.

    blaza
    16.8.2004 17:08 mrazman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kylix - ahoj světe
    Ahoj tu diakritiku hotmail trosicku nevie takze ak sa ti da tak ju nabuduce vypusti. Dik No ja som to spravil tak, ze som si subor "Project1.elf" nakopiroval do adresara "/opt/skuska". Potom som vytvoril nad nim este jeden adresar "/opt/skuska/lib", kde som nahadzal vsetky jeho kniznice. Aby som ho pustil musel som nastavit premenne LD_LIBRARY_PATH a PATH. Ta prva patri knizniciam a ta druha spustaciemu suboru (v mojom pripade "Project1.elf"). Cele som to vyriesil davkovym suborom (skriptom) Vytvoril som subor "skuska.sh" a v textovom editore som napisal nasledovny kod:

    #!/bin/sh export LD_LIBRARY_PATH=/opt/skuska/lib export PATH=/opt/skuska

    /opt/skuska/Project1.elf

    Celu aplikaciu potom spustim tymto davkovym suborom.

    Este je jedna moznost menej profesionalnejsia, ze tvoje kniznice skopirujes do systemoveho adresara /lib.

    Vela stastia. Ja som ho nemal moc, ale som rad, ze to konecne funguje.Teraz sa pohram s RPM-kom

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.