O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025. Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Nevíte o nějaké diskuzi o Kylix? Nic nemohu najít.
Udělal jsem si prográmek, zcompiloval a výsledkem je spustitelný soubor "Project1". Když ho spouštím z textové konzole v Gnome, vypíše se: "./Project1: relocation error: ./Project1: undefined symbol: initPAnsiStrings". Když ho spouštím z Kylix, vše O.K. Asi v mém postupu něco chybí.
Používám:
Kylix 3,
Mandrake 9.0,
Gnome.
Díky za nápady.
Tu chybu musím dělat já. Na zkušební disk jsem si nainstaloval RedHat 8.0 (včerejší dotaz byl z Mandrake 9.0). A chyba zůstává stejná. Nevynechávám nějaký krok?
1) Spustím Kylix,
2) zvolím v menu "File" "Save all". Uložím vše do čistého adresáře.
3) Ten prázdný Form spustím - v menu "Run" zvolím "Run". Spustí se aplikace, kterou mohu posouvat po obrazovce, zmenšovat... Ukončím ji.
4) V menu "Project" zvolím "compile Project1". Ukončím Kylix.
5) Přepnu se v terminálu Gnome do toho adresáře a spustím "./Project1". Opět se vypíše hláška "./Project1: relocation error: ./Project1: undefined symbol: initPAnsiStrings".
Zajímavé je, že Kylix spustí vytvořenou aplikaci bez problémů. Nevynechávám něco? Postupuji jako v Delphi pod Windows (ta podoba se mi moc líbí).
Ještě upřesním včerejší informace. Mám Kylix 3 Open Edition, instaloval jsem v obou případech jako uživatel (ne root), ale všechno vypadá krásně funkční. V systému mám i balíček libqt3-3.0.5-7mdk. Je to ta podstatná knihovna? Co s ní? Díky za všechny nápady.
#!/bin/sh
# leave this if you put the library in the same directory as KySMS
export LD_LIBRARY_PATH=.
#
# OR
# uncomment (and modify) the next line if you have Kylix 3 OE installed
#export LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/kylix3/bin
cd /home/dave/KySMS/
/home/dave/KySMS/KySMS -ns
Tak snad to (nebo něco v tomto duchu) pomůže...
To je přesně ono! Díky moc. Do příkazového řádku napíšu: "export LD_LIBRARY_PATH=/home/pripoj/kylix3/bin" (pripoj je jméno uživatele) a potom se progam dá spustit. Skriptík si udělám.
Mohu nějak zjistit, co všechno je pro který můj výtvor z adresáře "kylix3/bin" potřeba? Nebo se dá někde zatrhnout "zkompilovat včetně všeho"? Když se s prográmkem budu chtít pochlubit u kamarádů, přece jim nebudu instalovat celý Kylix.
Tiskni
Sdílej: