abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 968 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Dotaz: trolling

    Fluttershy, yay! avatar 18.7.2021 10:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    trolling
    Přečteno: 68×

    Diskuse vznikla z vlákna této diskuse.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Odpovědi

    18.7.2021 10:05 Wallace
    Rozbalit Rozbalit vše trolling
    Použití výrazu "svobodného softwaru" a "GNU" v jedné větě jest velice svérázné bohužel však úplně nesprávné.
    15.7.2021 11:08 Hadeusz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    The text of the GPL is itself copyrighted
    HAHAHAHAHAHA
    15.7.2021 12:44 biolog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Můžete vysvětlit, proč by to tak mělo být? Protože jinak jen trollíte.
    15.7.2021 13:47 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Uz to tu viackrat vysvetloval a vzdy to bol vrchol retardacie. Neocakavam, ze by tomu tentokrat bolo inak.
    15.7.2021 16:52 Wallace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Protože výraz "free software" nemůžeme přeložit jako "svobodný" když GNU GPL licence nezaručuje svobodu všem. Poloviční svoboda není svoboda. Takže doporučuji překládat primárně jako "volný software" příp. otevřený atd.
    15.7.2021 18:43 ldiot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    To jste nejak popletl.

    GNU licence prave zarucuje stejnou svobodu vsem. Co vam drive vadilo bylo, ze nedava svobodu jen jednotlivci, tedy "diktatorskou svobodu".
    16.7.2021 00:08 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Vy jste tu nový? Troll Wallace tady s tím nesmyslem spamuje léta, přestože mu to bylo tisíckrát vysvětleno a vyvráceno. Bohužel se i po tísící prvé najde někdo, kdo mu na jeho trolling naletí a odstartuje tu samou zbytečnou debatu, která tady byla už tisíckrát. Trollové se mají mazat nebo blokovat, ale když to tady nejde, tak aspoň ignorovat.
    16.7.2021 06:29 Wallace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    No dovolte? K vyvrácení nedošlo ani jednou, proč bych to pořád připomínal ne? Pokaždé to skončí tím, že se někdo snaží vysvětlit co to svoboda je a jak si ji někdo někde zadefinoval. S tím samozřejmě nesouhlasím, svoboda je univerzální a nikdo si její svatý význam nemůže ohýbat podle svých záměrů. Když jednou GPL přikazuje vývojáři co musí s kódem odvozeného díla dělat tak se nemůžeme bavit o svobodné licenci a tedy ani o svobodném software.
    16.7.2021 13:05 sid1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Myslim,ze ked hasek pisal scenu ako sa do hospody host stale vracia napriek opakovanemu vyhadzovaniu musel mat pred ocami teba. Co tak si tie svoje bludy dat do blogu a nezasierat tym kazdu diskuziu. Pripadne kedze je to v tvojom pripade zjavne nutkanie navstivit lekara. Sice sa to tazko lieci ale zmiernit sa to da
    16.7.2021 19:38 Meh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Vsak jste si pojem "svoboda" sam zadefinoval, a ted se to snazite ostatnim vnucovat, i kdyz jste ani nerekl, co si pod tim predstavujete.

    Pokud jste svobodny, tak se vas zadne licence netykaji, a vsechny jsou pro vas svobodne, tedy i GPL. A tedy je to svobodna licence, pokud jste svobodny...

    A pokud nejste svobodny, to muze byt duvod proc vas rozciluje pouziti slova "svoboda" jinak nez po ni touzite.
    16.7.2021 20:06 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    On si asi holt nechce připustit, že přívlastek "svobodný" je primárně vlastnost software, nikoli jeho potencionálního uživatele. Autor zvolivší tuto licenci vybavil software právy(svobodou) jež mu ani on sám následně nemůže vzít. Pokud někdo jeho svobodu(právo) poruší může být hnán k odpovědnosti. Je to stejné jako v lidské společnosti kde svoboda(práva) jednoho končí druhého začínají a naopak.
    17.7.2021 00:46 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Ale tady ani nejde o to, co si (ne)chce připustit. Je to normální lhář, troll a spammer. To, že mu to nikdo nevyvrátil, je samozřejmě lež. Pokaždé mu všechny jeho argumenty byly jasně vyvráceny, a pokaždé se znovu vrátí a předstírá, že je nikdy nečetl. Například argumentoval tím, že GPL není svobodná licence, protože přikazuje, co vývojář musí nebo nesmí, což podle něj porušuje jeho svobodu. Když mu bylo vysvětleno, že i licence, které on považuje za svobodné (jako BSD) dělají totéž a rovněž v textu licence vývojářům přikazují a zakazují, tak se potichu vytratí a pak se znovu pod další zprávičkou vynoří s tím samým nesmyslem a předstírá, že mu ho nikdo nikdy nevyvrátil. Celé roky pořád dokola. Opravdu se divím redakci, že ho tady pořád toleruje.
    17.7.2021 07:11 Wallace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Kdo tu trolí, lže a spamuje jste akorát vy. Není mi známo, že bych tady propagoval BSD jako svobodnou. Možná tak méně svazující než GPL. Svobodná může být jedině ta licence, která nic nenařizuje a nezakazuje. Celá tahle nebata není ani tak o licencích a jejich použíti jako spíše o opakovaném nesprávném překládání výrazu "free" v kontextu software.
    Fluttershy, yay! avatar 17.7.2021 13:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    První problém je už vůbec legislativní: autorský zákon a kopírovací monopol
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.7.2021 01:21 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Ale to je pořád dokola vaše nekonečné lhaní a trollení a naprosto invalidní a slaboduché argumenty ignorující znalosti absolventa základní školy. Pořád předstíráte, že jste přišel s něčím, co vám tady nebylo tisíckrát vyvráceno (bylo, a jednoznačně), a že autor zprávičky je vinen tím, že si vymýšlí nějaký svůj „svérázný“ překlad slova free.

    Ne, autor zprávičky si nic nevymýšlí, nýbrž překládá slovo správně, tak, jak je i jeho autory výslovně v originále zamýšleno (a jak to velmi jasně a jednoznačně dali najevo), a hlavně používá oficiální český název a překlad, který je standardem v oboru. Je úplně irelevantní, jestli se zrovna vám líbí nebo ne, protože to je správný a oficiální překlad. Je to přesně totéž, jako kdybyste tady pod každou zprávičkou o Linuxu buzeroval redakci, že píše o Linuxu jako o Linuxu, protože se vám název Linux nelíbí, a tudíž si redakce vymýšlí nějaký „svérázný název“. Ten software se třeba může oficiálně jmenovat „bukanýrský software“ a na věci by to vůbec nic neměnilo. Je to oficiální název, který se v praxi všeobecně přijal, a je úplně jedno, že se nějakému prolhanému trollovi na ábíčku nelíbí. Svobodný software je terminus technicus, a je úplně jedno, jaký v něm má význam slovo svobodný, protože jde o terminus technicus, ne o popis vlastnosti softwaru. Technický termín je de facto jen posloupnost znaků, nemající jiný význam než identifikaci nějakého technického pojmu. Argumentace významem slov v něm obsažených je tedy z principu naprosto vadná. Leckdy mají technické termíny velmi legrační doslovné významy.

    Nicméně v tomto případě i ten název jako popis sedí, protože, jak vám bylo tisíckrát vysvětleno (přestože lžete, že nebylo), chybí vám znalosti (respektive předstíráte, že chybí, protože cíleně trollíte a lžete) významu toho slova, která by měla být samozřejmostí pro žáka základní školy. Svoboda neznamená anarchii, to že si kdo chce může dělat co chce. Ve svobodné společnosti nemůžete beztrestně vraždit, krást, loupit a podobně. Ve svobodné společnosti nemůžete svobodně omezovat svobodu druhých. Ke svobodě nutně patří omezení, svoboda bez omezení neexistuje, není a z principu nemůže být svoboda. Stejně tak prakticky každá svobodná licence má větší či menší nařízení, omezení, příkazy a zákazy. To není zdaleka jen BSD. To jsou prakticky všechny. Navíc, jak vám bylo tisíckrát vysvětleno (přestože lžete, že nebylo), a to i tady v této diskusi, pojem svobodný software používá přívlastek „svobodný“ pro software. O ten jde. Vaše argumentace i v tomto směru tedy rovněž postrádá smysl.
    18.7.2021 09:11 Wallace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Vidím, že argumenty došly a tak se uchylujete k invektivám a shazování mojí osoby. Sám připouštíte, že název "svobodný software" nemusí být správný protože o to nejde a je to terminus technicus a bla bla. 1000x opakovaná lež se stala pravdou a už s tím nic nenaděláme?! Tůdle! Naděláme. Přestaneme lež používat. Když jde změnit master/slave; black/white-list tak není problém změnit i tohle. Lék jak ukončit moje nekonečné volání jest úplně jednoduchý - přestaňte psát v zprávičkách výraz "svobodný software", obzvlášť až jde o GNU/GPL.
    18.7.2021 14:26 hem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Zajimave. On pise ze je to "terminus technicus" a zaroven spravne oznaceni. Na coz reagujete tim, ze podsouvate ze pise "nemusí být správný".

    Zaroven pise ze redakce jen pouziva oficialni termin, na coz reagujete ze staci kdyz se to prestane pouzivat jen tady. Pripadne nam napiste kde vsude bojujete proti tomuto terminu.
    15.7.2021 14:49 BoneFlute | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Nikoliv.
    16.7.2021 21:33 gnu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Pouziti uplne spravne. Je to "svobodny software", ne "svobodny uzivatel".
    Fluttershy, yay! avatar 17.7.2021 13:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Což je paradoxní s ohledem na motivace k zavedení svobodného softwaru FSF – uživatelské svobody.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.7.2021 21:35 gun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Octave 6.3.0
    Na tom neni nic paradoxniho. "svobodny software" je svobodny pro "vsechny uzivatele", ale tomu uplne nahore se nelibi, ze on jako jednotlivec nemuze svobodne vzit svobodu ostatnim a delat si s tim co chce.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.