abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 21:44 | Komunita

Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

Před 25 lety zaplavil celý svět virus ILOVEYOU. Virus se šířil e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.

Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    3.5. 22:33 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 22:22 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).

2.5. 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

2.5. 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

1.5. 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 19:22 | IT novinky

Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).

30.4. 22:33 | Nová verze

Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.

Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (21%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 522 hlasů
     Komentářů: 20, poslední dnes 00:19
    Rozcestník

Dotaz: mandrake, user a zvuk VIA VT8235

6.1.2004 21:06 satori | skóre: 15
    mandrake, user a zvuk VIA VT8235
    Přečteno: 249×
    ahoj, nevim, jestli to sem patří, snad jo. mám mandrake 9.2 a když se přihlásim jako root, jde mi zvuk úplně normálně a čistě. když se přihlásim jako user, nejde mi. jenom šumí. já vim, že to neni moc dobrej popis, ale jestli chcete napsat něco víc, klidně mi to napište a já to sem hodim, když budu vědět, kde to najdu. díky moc za odpovědi
    všechno, co říkám, je IMHO

Odpovědi

6.1.2004 21:57 Petr D
    Rozbalit Rozbalit vše mandrake, user a zvuk VIA VT8235
    od pasu: chmod 777 /dev/dsp /dev/mixer
    6.1.2004 22:22 satori | skóre: 15
    díky, ale tenhle celej příkaz nepomůže a s chmod jsem ještě nic nedělal a z man nejsem moc moudrej. jestli můžu poprosit o podrobnější popis. pomohlo by to. díky
    wil-m avatar 7.1.2004 08:56 wil-m | skóre: 17
    tenhle prikaz by mel pomoct, aspon podle popisu problemu. napsat to pod rootem presne tak, jak je to uvedeno v prispevku vyse a melo by to jet. jde o to, priradit vsem uzivatelum prava na cteni, zapis a "spusteni" to je ono 777
    7.1.2004 09:18 satori | skóre: 15
    jo, tak dobrý to už chápu:), ale pořád to nefunguje. nebo spíš ten příkaz nefunguje. ve složce dev mám dsp s @ na konci. je to taky jinak barevný, než složka - z čehož usuzuju, že to je buď zástupce nebo tim, že nemám ty práva. když spustim příkaz chmod 777 /dev/dsp a to druhý, nic se neděje, jenom mi v bashi skočí nová řádka. zkoušel jsem to nastavit i ručně v konqueroru a to taky nefunguje...
    wil-m avatar 7.1.2004 09:49 wil-m | skóre: 17
    pokud tam skoci jen nova radka, je vse v poradku, v linuxu se moc casto nestava (na rozdil od widli), ze se prikaz potvrdi nejakou hlaskou o uspesnem dokonceni prikazu...neco jako "congratulations! you've got chmod for /dev/dsp!" tam proste neni. /dev/dsp je vetsinou jen symlink na /dev/dsp0, to same s mixerem, takze mozna jeste zkusit chmod 666 /dev/dsp0 /dev/mixer0 . pokud to nepujde ani tohle, tak bych zkusil pustit xmms z konzole a divat se, co to do pri pokusu o spusteni audio souboru pise. pokud to bude psat u neceho permision denied, je treba u tohoto zarizeni nastavit to same co s predchozimi /dev/dsp /dev/mixer
    7.1.2004 10:25 satori | skóre: 15
    díky moc, tohle pomohlo - bylo to sice v /dev/sound/dsp a /dev/sound/mixer,ale hlavně, že to funguje. díky. jinak, jestli má někdo čas - mohl by mi říct, co je chmod 666? díky
    Stanislav Brabec avatar 7.1.2004 12:15 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    man mount, odstavec začínající "A numeric mode". V UNIXu se práva přidělují pro vlastníka, jeho skupinu a ostatní, a to na čtení, zápis a spuštění (plus pár navíc). Toto je numerická podoba "u+rw,g+rw,o+rw". Více o právech najdete v každé dokumentaci pro začátečníky.
    wil-m avatar 7.1.2004 12:44 wil-m | skóre: 17
    chmod 666 je nastaveni prav rw pro vsechny uzivatele. prvni cislo je majitel, druhe skupina, treti pro ostatni uzivatele. doporucuji precist clanky a diskuze na tomhle serveru, je tady materialu vic nez dost :)
    7.1.2004 14:09 satori | skóre: 15
    děkuju, to je určitě víc než vyčerpávající:) to mi bude stačit. já bych si to i našel, ale v man chmod jsem to vážně nenašel a man mount mě nenapadl. díky
    15.1.2004 13:07 monty
    No vyskusal som vsetko, co je tu popisane a nic. Zvuk stale nic. Pri XMMs sa to tvari, ze by to aj chcelo prehravat, aj to prehrava, len zvuk jaksi nic. Podabne aj v mplayeri. Mam MDK 9.2 a zvuk je VIA 82Cxxx na MSI KT6. Za akukolvek radu co pomoze uplnemu zaciatocnikovi vopred dakujem.
    16.1.2004 11:38 Zaphod | skóre: 37 | blog: zaphod_blog
    Tento problem som riesil na tej istej doske - MSI kt6 delta fisr.
    Skusal som menit parametre alsa modulu - neprineslo to vysledok. Preto som vyradil alsu a pridal oss modul ktory funguje.
    v /etc/modules.conf treba
    vymazat riadok
    above snd-via82xx snd-pcm-oss
    zmenit
    alias sound-slot-0 snd-via82xx
    na
    alias sound-slot-0 via82cxxx_audio
    a vypnut start alsy prikazom
    chkconfig alsa off

Pre zaciatocnika je lepie urobit restart pocitaca a zvuk bude fungovat.
    22.1.2004 11:36 monty
    No sice som zvuk rozchodil, ale ma to jednu chybicku krasy. Nemozem regulovat hlasitost. Vedel by niekto pomoct.
    22.1.2004 13:58 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    mixer nefunguje? napriklad program aumix
    22.1.2004 15:17 monty
    Presne tak. Ci ¨potichu¨ ci ¨nahlas¨ vzdy to hraje rovnako.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.