Vládní CERT (GovCERT.CZ) upozorňuje (𝕏) na kritickou zranitelnost v jsPDF, CVE-2025-68428. Tato zranitelnost umožňuje neautentizovaným vzdáleným útočníkům číst libovolné soubory z lokálního souborového systému serveru při použití jsPDF v prostředí Node.js. Problém vzniká kvůli nedostatečné validaci vstupu u cest k souborům předávaných několika metodám jsPDF. Útočník může zneužít tuto chybu k exfiltraci citlivých
… více »V úterý 13. ledna 2025 se v pražské kanceláři SUSE v Karlíně uskuteční 5. Mobile Hackday, komunitní setkání zaměřené na Linux na mobilních zařízeních, kernelový vývoj a související infrastrukturu. Akci pořádá David Heidelberg.
… více »Už je 14 dní zbývá do začátku osmého ročníku komunitního setkání nejen českých a slovenských správců sítí CSNOG 2026. Registrace na akci je stále otevřená, ale termín uzávěrky se blíží. I proto organizátoři doporučují, aby se zájemci přihlásili brzy, nejlépe ještě tento týden.
… více »Rok 2026 sotva začal, ale už v prvním týdnu se nashromáždilo nezvykle mnoho zajímavostí, událostí a zpráv. Jedno je ale jisté - už ve středu se koná Virtuální Bastlírna - online setkání techniků, bastlířů a ajťáků, kam rozhodně doražte, ideálně s mikrofonem a kamerou a zapojte se do diskuze o zajímavých technických tématech.
Dějí se i ne zcela šťastné věci – zdražování a nedostupnost RAM a SSD, nedostatek waferů, 3€ clo na každou položku z Číny … více »Vývojáři GNOME a Firefoxu zvažují ve výchozím nastavení vypnutí funkce vkládání prostředním tlačítkem myši. Zdůvodnění: "U většiny uživatelů tento X11ism způsobuje neočekávané chování".
Nástroj pro obnovu dat GNU ddrescue (Wikipedie) byl vydán v nové verzi 1.30. Vylepšena byla automatická obnova z disků s poškozenou čtecí hlavou.
Protokol IPv6 má již 30 let. První návrh specifikace RFC 1883 je z prosince 1995.
Byli vyhlášeni vítězové ocenění Steam Awards 2025. Hrou roku a současně nejlepší hrou, která vám nejde, je Hollow Knight: Silksong.
Byla vydána nová verze 26.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Anh-Linh. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.
Jednotný seznam blokovaných internetových stránek vedený Českým telekomunikační úřadem obsahoval také Český telekomunikační úřad.
Snad az se mi podari ho rozjet, budu moci po case Vase rady oplatit rade dalsich novacku v Linuxu.
jinak je to slabota, doporučil bych MDK ale vídím to asi fakt na ten Slack
i když to bude těžší na konfiguraci.
.
Pokud chces distribuci kde se vsechen hardware najde sam a vsechno bude fungovat uplne hned tak si nainstaluj Mandrake. Ovsem bude to absolutni slideshow.
MDK se da taky ocesat a nakonfigurovat a prekompilovat aby bezel slusne rychle, ale da to rozhodne vic prace nez nasledujici moznost.
Pokud chces distribuci ktera ti pobezi rozumne rychle tak slackware. Ze jsi zadnou dokumentaci nenasel na tomhle serveru uz radsi nikdy nepis, protoze hodne schopnych lidi co sem dobrovolne prispiva uz na to zacina byt dost hakliva. (no flame plz)
http://www.czslug.cz/index.php?content=documents
Akorat musim upozornit ze na takto slaby pocitac asi nebudes chtit KDE nebo GNOME. Doporucuju IceWM, ktery ale neni na distribucnich CD, musis ho stahnout a zkompilovat si sam. Delal jsem to, jde to bez problemu.
Zdenek
Takze kdyz tedy Slackware, tak jakou distribuci mam na Internetu hledat, aby mi na tom mem psacim stroji spolehlive chodila v x-ku? A stacil by me WindowMaker.Snad to uz bude posledni dotaz, pak uz Vas "kamaradi" nebudu dal trapit svymi (ne)znalostmi.Dekuji Vam
BTW: nemusíte nám lézt do zadku, stačí se normálně zeptat, samozřejmě před tím pohledat na síti. Nejsme kamarádi ani v uvozovkách. A sokolské oslovení mi nic neříká
--vo
Já jsem to nemyslel nijak ve zlém, je fajn, že se umíte slušně zeptat, ale těch 'pěkně prosím' je tam možná zbytečně moc — šetřte úhozy...
Jinak fpoho...
--vo
Tiskni
Sdílej: