O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025. Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Snad az se mi podari ho rozjet, budu moci po case Vase rady oplatit rade dalsich novacku v Linuxu.
jinak je to slabota, doporučil bych MDK ale vídím to asi fakt na ten Slack
i když to bude těžší na konfiguraci.
.
Pokud chces distribuci kde se vsechen hardware najde sam a vsechno bude fungovat uplne hned tak si nainstaluj Mandrake. Ovsem bude to absolutni slideshow.
MDK se da taky ocesat a nakonfigurovat a prekompilovat aby bezel slusne rychle, ale da to rozhodne vic prace nez nasledujici moznost.
Pokud chces distribuci ktera ti pobezi rozumne rychle tak slackware. Ze jsi zadnou dokumentaci nenasel na tomhle serveru uz radsi nikdy nepis, protoze hodne schopnych lidi co sem dobrovolne prispiva uz na to zacina byt dost hakliva. (no flame plz)
http://www.czslug.cz/index.php?content=documents
Akorat musim upozornit ze na takto slaby pocitac asi nebudes chtit KDE nebo GNOME. Doporucuju IceWM, ktery ale neni na distribucnich CD, musis ho stahnout a zkompilovat si sam. Delal jsem to, jde to bez problemu.
Zdenek
Takze kdyz tedy Slackware, tak jakou distribuci mam na Internetu hledat, aby mi na tom mem psacim stroji spolehlive chodila v x-ku? A stacil by me WindowMaker.Snad to uz bude posledni dotaz, pak uz Vas "kamaradi" nebudu dal trapit svymi (ne)znalostmi.Dekuji Vam
BTW: nemusíte nám lézt do zadku, stačí se normálně zeptat, samozřejmě před tím pohledat na síti. Nejsme kamarádi ani v uvozovkách. A sokolské oslovení mi nic neříká
--vo
Já jsem to nemyslel nijak ve zlém, je fajn, že se umíte slušně zeptat, ale těch 'pěkně prosím' je tam možná zbytečně moc — šetřte úhozy...
Jinak fpoho...
--vo
Tiskni
Sdílej: