abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    5.3.2004 08:46 Tomáš Vitha | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Správa softwaru na Gentoo
    Jedu na Gentoo už asi rok a osobně považuju systém instalací správy softwaru na Gentoo za asi to nejlepší, co jsem zatím viděl. Kam se na to hrabe rpm... :-)
    5.3.2004 12:06 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše OTAZKY
    Jak je to s místem? Když se to všechno zkompiluje, tak se to i někam pak nakopíruje, že? (/usr/local ?) No a ty vytvořené objekty a binárky se pak samy smažou nebo ne? Jestli jo, pak po záplatě se to bude muset kompilovat všechno od piky, ne? Pokud ne, tak pak to zase bude zabírat hrozně moc místa, ne?

    Jak se řeší ty záplaty? Když vyjde nová verze programu, stahuje se znova celý zdroják, nebo jen "rozdíl" mezi těmi verzemi? Jestli znova celý zdroják, tak potěž pámbůh.

    Kde probíhá kompilace, v tempu?

    Ty binárky jsou jen pro některé ebuildy nebo pro všechno? Jak jsou optimalizované? Dají se stahovat také pomocí toho instalačního skritpu?

    Jádro se taky samo zkompiluje, nebo to jen rozbalí zdroják a "udělej si sám"?
    5.3.2004 12:23 hynek
    Rozbalit Rozbalit vše OTAZKY
    S místem je to tak, že se zdrojáky rozbalí, překompilují, pak se provede instalace do pomocného adresáře a teprve potom do systému. Takže v jednu chvíli je toho docela dost, extrém jsou OpenOffice.org, když vám v jednu chvíli při instalaci vezmou ~ 2.5 GiB.

    Použití záplat je zcela na autorovi ebuildu, např. u kernelu se stahují patche na rc1 a podobně, ale verze se stahují celé. Což jistě není optimální.

    Obecně se dá říct, že celé verze se stahují znovu, patche mezi verzemi prakticky dle mých zkušeností neexistují. I když systém (portage) jako takový samozřejmě patchovat umí.

    Kompilace probíhá tam, kam se to v /etc/make.conf nastaví, default je /var/tmp.

    Na překlad jádra je nějaký skript genkernel (nebo podobně), nepoužívám, překládám ručně.
    5.3.2004 12:47 CandySan
    Rozbalit Rozbalit vše OTAZKY
    Ty binarky jsou jen pro nektere macate kousky. Co prijde pres portage je povazovano za soucasti distribuce.
    5.3.2004 13:55 bk
    Rozbalit Rozbalit vše OTAZKY
    > Jak je to s místem? Když se to všechno zkompiluje, tak se to i někam pak nakopíruje, že? (/usr/local ?)

    Ano, zkompilovana binarka nekam kopiruje (= instaluje).

    Vetsina veci se instaluje pod /usr (zakladni system pod /). Veci, ke kterym nejsou zdrojove kody nebo pouzivaji netypickou adresarovou strukturu se vetsinou instalujou do vlastniho adresare pod /opt.

    > No a ty vytvořené objekty a binárky se pak samy smažou nebo ne?

    Rozbalene zdrojove soubory a docasny instalacni adresar se po instalaci balicku smazou, pokud si to nenastavite jinak.

    > Jestli jo, pak po záplatě se to bude muset kompilovat všechno od piky, ne?

    Pokud vyjde zaplata pro balicek, tak se musi cely balicek zkompilovat znovu.

    > Jak se řeší ty záplaty? Když vyjde nová verze programu, stahuje se znova celý zdroják, nebo jen "rozdíl" mezi těmi verzemi? Jestli znova celý zdroják, tak potěž pámbůh.

    Nova upstream verze se stahuje cela. U zaplat v ramci systemu Gentoo se stahuji pouze tyto zaplaty behem procesu 'emerge sync'.
    Ondroid avatar 6.3.2004 19:39 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše OTAZKY
    Co se týká jádra jde to dělat ručně nebo je na to utilita genkernel, dost se poslední dobou rozvíjí. V podstatě vám nabídnne konfiguraci (make menuconfig) s .config -em z předhozí verze jádra a všechno ostatní zařídí.
    5.3.2004 12:13 Hynek
    Rozbalit Rozbalit vše Správa softwaru na Gentoo
    Přesně, po mnoha distribucích jsem také konečně pevně zakotvil. Jednoduchá správa a hlavně optimalizace překladu aplikací. Přeložil jsem si z ebuildu OpenOffice.org (9 hodin :-) na mém AthlonXP 1800+, 512 MB), čeština šlape (před buildem je třeba nastavit proměnnou prostředí na LANGUAGE="CZECH") - až na help, ale to by se asi dalo dotlačit . OO jsou teď snad o polovinu rychlejší než předkompilovaná verze, zejména načítání a export souborů... Nádhera. O jiných aplikacích ani nemluvě. A to ještě používám jen slabé optimalizace, aby byl systém co nejvíc stabilní.

    Jediný problém Gentoo je snad se stahování zdrojáků, chce to opravdu rychlou linku...
    5.3.2004 12:56 STEFi
    Rozbalit Rozbalit vše Správa softwaru na Gentoo
    Tak to je sila... 9 hodin!!! To je jak bezplatnej kurz asertivity :))
    5.3.2004 13:23 Viky
    Rozbalit Rozbalit vše Správa softwaru na Gentoo
    Ja jsem sice OpenOffice nekompiloval (pouzil jsem binarni verzi), zato jsem si doma Gentoo skladal na Duronu 700 pres Stage1 (kompletni kompilace). A viola, za tyden byl hotov :) Prechod z 1.4 na 2004.0 mi zabral jenom jedno odpoledne.
    5.3.2004 14:12 bk
    Rozbalit Rozbalit vše Správa softwaru na Gentoo
    BTW mam dojem, ze pouziti -O misto -O2 nebo -O3 v CFLAGS kompilaci velmi vyrazne urychli a pritom jsem nezaznamenal znatelny pokles ve vykonu takto nainstalovaneho systemu. IMHO je to velmi uzitecne, pokud chcete system nainstalovat co nejrychleji se zdrojovych kodu. Vsiml jsem si toho, kdyz jsem instaloval FreeBSD a zjistoval jsem, jak je mozne, ze umi tak rychle zkompilovat OpenOffice (myslim, ze to bylo cca 6 hodin na Athlon 1600+).

    Jinak od doby, co pouzivam jadro 2.6, se o dobu kompilace vubec nestaram. Vetsinou bez grafu vytizeni CPU ani nejsem schopny urcit jestli se nekde na pozadi neco kompiluje nebo ne .
    8.3.2004 14:10 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Správa softwaru na Gentoo
    Klid, vždyť to není DOS, není problém hodit kompilaci nižší prioritu, kompilovat "na pozadí" a současně si pracovat na svém. Já teď překládám komplet systém pro jiný počítač v chrootu a není problém mezitím dělat cokoli jiného, dokonce jsem ráno stihl zkompilovat i jeden prográmek pro můj vlastní systém ;-) Mimochodem, u pomalejších počítačů lze kompilovat i distribuovaně přes distcc, pak je gcc spouštěno na vzdálené (obvykle namakanější) mašině. Samozřejmě to se týká jen překladače, ostatní věci se stále spouští lokálně.
    6.3.2004 17:28 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Pomozte!
    Nainstaloval jsem Gentoo, všechno dobrý, jen musím rozchodit atypický USB modem. Tj nemám síť. Jak mám postupovat, abych si stáhnul dopředu balíčky a ty pak nainstaloval bez sítě? Konkrětně potřebuji PPP démona.

    Taky mám problém: asi jsem špatně nastavil doménu:

    v hostname mám:

    gentoo.home

    dnshostname píše "home", tj správně, ale hostname píše (none)

    Také jsem nainstaloval hotplug, ale nezdá se, že by to nějak zabíralo při startu, nic se neděje...

    Taky nerozumím tomuto kroku v instalaci:

    ??-update add (hostname) default

    Po startu mi to píše: home - nenalezeno...
    9.3.2004 16:18 Vasek | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Pomozte!
    # rc-update add domainname default
    zajisti, ze se po staru systemu nastavi pro stroj domenu, ktera je nastavena /etc/dnsdomainname

    ale myslim, ze v nekterych pripadech (treba v te welcome hlasce po startu systemu) to nema vliv, protoze (asi-myslim si) domenu hleda z dns pomoci gethostbyname(IP) nekdy to pise domena = "none", kdyz nejsem pripojen do netu
    Stanislav Brabec avatar 5.3.2004 10:42 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Ještě jedno proti
    Zapomněl jste na ještě jedno dosti vážné "proti" (alespoň v současném stavu):

    Portage neřeší zpětné závislosti balíků. Při aktualizaci knihovny po změně ABI zcela ignoruje fakt, že je třeba překompilovat balíky, které používají starou verzi.

    Skripty revdep-rebuild nebo libperl_rebuilder jsou jen polovičatým řešením, které nezabrání dočasnému porušení integrity systému.
    5.3.2004 12:57 Almad
    Rozbalit Rozbalit vše Ještě jedno proti --deep
    Hm?

    A co emerge balicek --deep ?
    Stanislav Brabec avatar 8.3.2004 12:00 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Ještě jedno proti --deep
    To je závislost přesně obráceným směrem. Tedy aby se před kompilací balíčku X updatovala i knihovna Y. Obráceně (reverzní závislost) to rozhodně nechodí (aby se při změně ABI knihovny Y automaticky překompiloval i balíček X), ba naopak to problém ještě zhorší.

    V praxi to znamená, že vám při pravidelné aktualizaci (a to zvlášť pomocí --deep) občas rozpadnou programy, které předtím chodily.

    Jediné řešení je zatím revdep-rebuild, ale je značně polovičaté.
    Ondroid avatar 6.3.2004 19:00 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Ještě jedno proti
    Nic na světě není dokonalé na čistých 100%. Ale zatím jsem nenarazil na problém s kterým by se emerge nevyrovnalo. Pokud chcete při kopilaci mít širší záběr v závislostech jde použít -D (--deep) parametr. Nebo úplně maximální záběr bude potom mít -e (--emptytree).
    6.3.2004 20:06 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Ještě jedno proti
    V prohledavani smerem ke koreni stromu zavislosti neni problem. Horsi je to s prohledavanim opacnym smerem - k listum.

    Priklad1: kde je zavisle na qt. Ale pokud upgraduju qt pak je (nekdy) treba znova prelozit kde (nebo aspon kdelibs)

    Priklad2: Velmi vhodne je prelozit glibc po upgradu kernel headers. Tuto situaci za mne opet emerge nijak nevyresi ani mne nijak neupozorni.

    Popravde si ani nedokazu predstavit jak by se to dalo dobre udelat. V naproste vetsine pripadu neni nutne po upgrade knihovny prekladat vsechny programy na teto knihovne zavisle. Jak ale definovat kdy to nutne (nebo vhodne) je?

    Myslim, ze bez poradneho "prekopani" portage to nepujde :(
    Ondroid avatar 6.3.2004 23:11 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Ještě jedno proti
    Rozumím, domníval jsem se že od toho je --deep.
    5.3.2004 10:48 Hermelin
    Rozbalit Rozbalit vše Gentoo je skvely
    Ja uz pouzivam gentoo na svoji pracovni stanici. Ted sem se pustil do tvorby cd s gentoo a uz zkompilovanymi balicky - tzn. ze i na pomalejsich stojich budu potom moct gentoo nainstalovat rovnou z balicku ktere si emerge vytvori. Je to takova moje mala minidistubucicka (ale vlastne upravene instalacni cd gentoo) abych si mohl dat gentoo i na pomalejsi pc. De mi hlavne o instalaci firewallu a routeru. Obrovskou vyhodou oproti Mandrake, RedHat apod je v tom ze muzu udrzovat system stale aktualni (hlavne opravy bezpecnostnich der) po jak dlouhou dobu budu chtit - a nebudu zavislej na tom kdy rekne nekterej z distributoru "tuto verzi uz nepodporujem". I Gentoo se necha uz stahnout s predkompilovanymi balicky pro urcite architektury ale ja se pro sebe snazim udelat maximalne bezpecnou verzi takze si pomoci USE nastavim parametry, ktere tomu napomahaji. Samozrejme pak jeste zalezi na konfiguraci admina :-).
    5.3.2004 11:31 Kapo
    Rozbalit Rozbalit vše dodatek k priorite
    pekne, jen bych jeste dodal: pro snizeni priority pri kazdem spusteni emerge staci pridat do souboru /etc/make.conf radek PORTAGE_NICENESS=15, kde ta 15 je nice level.
    5.3.2004 12:17 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše 2004.0
    Chtěl bych nainstalovat verzi 2004.0, ale nemůžu najít pro tuto verzi ty GRP CD (dvě CD, které obsahují mnoho binárních balíčků pro offline instalaci). Může mi někdo ukázat, kde to najdu? Jsou tam jen pro verzi 1.4...
    5.3.2004 13:17 Viky
    Rozbalit Rozbalit vše 2004.0
    Verze 2004.0 vysla pred nekolika dny a meli problem to dostat na mirrory. Skus se podivat na hlavni jako je ibiblio.com nebo gentoo.oregonstate.edu, tam uz by mely byt.
    5.3.2004 13:56 Ales Vojacek
    Rozbalit Rozbalit vše 2004.0
    Tak stahl sem si, packages-athlon-xp-2004.0.iso ale neni bootovaci, jsem uplny zacatecnik muzete mi prosim nekdo poradit, co delam spatne? Ales Vojacek
    5.3.2004 15:12 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše 2004.0
    Já už na to přišel :))))

    install-x86-universal-2004.0.iso

    zaváděcí -- budete potřebovat

    stage3-athlon-xp-20040218.tar.bz2

    doporučuji si také stáhnout a vypálit pro případ, že byste nechtěl kompilovat kompilátor a spol :)))

    také si stáhněte jádro, pokud nemáte doma net

    no a konečně

    packages-athlon-xp-2004.0.iso

    tam je mozilla, xfree a spol.

    takže to máme suma sumárum 2CD + ještě ten stage3 pro athlon (teda 3 CD, ale to zabírá jen asi 100MB)
    5.3.2004 12:30 vol0da | skóre: 2 | Topoľčany
    Rozbalit Rozbalit vše Dodatok k stahovaniu
    Len by som chcel dodat, ze na stahovanie sa standardne sice pouziva wget ale nic nikomu nebrani pouzivat iny program, napriklad prozillu. Nastavuje sa to v /etc/make.conf sekcia "Fetching files". Inak skvely clanok, som zvedavy na pokracovanie.
    5.3.2004 13:02 nawara
    Rozbalit Rozbalit vše problem
    mam problem s gentoo a nevim jak na to a google mlčí

    potrebuji mít na systemu apache 1,3 ale standartne je 2,0 ok tedy dam unmerge apache odinstaluji 2,0 apache a chci pridat 1,3 takhle : emerge net-www/apache-1.3.29-r1 tohle ovsem skonci s touto hlaskou !!! Problem in net-www/apache-1.3.29-r1 dependencies. !!! "Specific key requires an operator (net-www/apache-1.3.29-r1) (try adding an '=')"

    a sem nahranej nevite co stim ? a jak gento reknu aby nechal tuhle verzi napokoji a neupgradoval to pri kazdem emerge -u world?
    5.3.2004 13:20 Viky
    Rozbalit Rozbalit vše problem
    Pokud chces nainstalovat verzi nejakeho balicku, ktera neni oznacena za doporucovanou (standardni), musis (nebo alespon ja to tak delal) zadat celou cestu: emerge /usr/portage/net-www/apache/apache-1.3.29-r1.ebuild Urcite ale existuje nejaka jednoduzsi cesta.
    5.3.2004 13:54 Yenda | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše problem
    existuje: emerge =apache-1.3.29-r1
    5.3.2004 15:09 nawara
    Rozbalit Rozbalit vše problem
    jak jednoduche :) diky uz mi to funkuje psali tam v chybove hlasce at zkusim = :) no aspon uz to mam z krku jinam s gentoo jenom dobry zkusenosti, mam to i na rouretu se shorewallem a spokojenost. hrozne se mi libilo pouziti distcc, na tom routeru je celer na 400 takze kompilace je snesitelna ale neni to athlon-xp :) pouzil sem distcc a kompilace aktualizaci je vyrazne sviznejsi kdyz si posila cast zdrojaku skompilovat na server...

    jedu na serveru soft mirroring i s mirorem swapu (ano vim vykon je lehce degradovany) ale primarnim ucelem bylo zajistit funkcionalitu i pri vypadku jednoho disku a toho jsem dosahl
    5.3.2004 15:14 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše problem
    No nevim, kompilátor na serveru (jestli to je ten s tím firewallem) -- bezpečnost vám asi nic moc nežíká, co? :)))
    5.3.2004 16:13 pupala | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše problem
    No a preco nie? Aplikacny server je vytazeny po beznom pracovnom case na cca 30%, db tak na 15%, tak preco nechat 4 Xeony odpocivat ze ? A preco by nemal kompilovat pre kazdy stroj balicky optimalizovane na procesor ? A to dokonca aj cross platformne. Ved si ich nekupil na to aby odpocivali ? A co s bezpecnostou ? Nejako mi nedochadza..
    5.3.2004 16:33 nawara
    Rozbalit Rozbalit vše problem
    co presne mate ohledne bezpecnosti na mysli? ze na routeru je firewall a kompiler mi neprijde jako nejaka hole, obvzlaste kdyz je to pro vsechno okolo cerna dira bez sluzeb jenom s ssh do localni site, jestli jste pod pojmem server namyslel nejaky verejny na netu tak ja sem tim myslel intranet se sambou nt domenou mhp mysgl apache ntp dhcp a dalsich ktery je nepristupny z netu. nevidim u ptoblem ... jake advenced znalosti mate kdz se vam to zda nebezpecne
    15.3.2004 01:20 Honza Houštěk | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše problem
    Dosahl jste houby, misto toho jste si do systemu pridal nadherny deadlock. Muze se totiz stat, ze v okamziku, kdy dojde fyzicka pamet a system bude chtit neco odswapovat na ten sw mirrorovany raid, tak si na tu operaci sw-raid bude chtit naalokovat dalsi pamet, coz se mu pochopitelne nepodari.
    5.3.2004 15:22 Zdenek Sl.
    Rozbalit Rozbalit vše Par postrehu zacatecnika
    Gentoo je prvni distro,ve kterem se mi podarilo zkompilovat jadro! Ten portage system je fakt dobry,zvlaste v kombinaci s dobrym manualem :-) Dokonce jsem nainstaloval KDE a ono to proste funguje :-O ! Ten rozdil v rychlosti je znatelny a to i na Athlon-XP 1600,500MB. Uzasna je taky moznost presneho nastaveni,co chci pomoci USE :-). Priklad: Suse mi nechce dovolit odinstalovat GTK,prestoze Gnome neni nainstalovano a to je jen jeden priklad..

    Abych nepel jen samou chvalu

    Mam potize se stahovanim balicku! Takze jsem byl nucen instalovat system az od stage 3. Servery zadane pomoci mirrorselect jsou bud "not responding...time out!" nebo potrebne balicky neexistuji!Samozrejme to neplati pro vsechny. Mate nekdo zkusenost,jak nato ? PS: jsem v Irsku,takze bych uvital obecne reseni aplikovatelne v miste a mam DSL pripojeni.

    Taky by mne zajimalo,co se deje s balicky,ktere nejsou nainstalovany uplne.

    Jinak...spoustu veci jsem se naucil a to i pres to,ze jsem uzivatelem Linuxu vic nez dva roky. Jen vice takovych clanku :-)
    5.3.2004 17:14 Jiří VERUNĚK | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Par postrehu zacatecnika
    > Taky by mne zajimalo,co se deje s balicky, ktere nejsou nainstalovany uplne.

    Pokud instalace balíčku selže, zůstanou vám jeho rozbalené zdrojové kódy v adresáři /var/tmp/portage/. Je nutné je smazat ručně, resp. budou odstraněny až úspěšnou instalací ebuildu stejné verze.

    Pokud vám dochází místo na disku zkontrolujte adresář /var/tmp/portage a také /usr/portage/distfiles, do kterého se ukládají všechny zdrojové kódy stažené z Internetu pro případ, že budou ještě někdy potřeba.
    5.3.2004 18:28 Zdenek Sl.
    Rozbalit Rozbalit vše Par postrehu zacatecnika
    Diky. Bohuzel,nektere balicky jsem proste nestahnul a to je pri stage1 asi docela podstatne :-)
    7.3.2004 16:03 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Par postrehu zacatecnika
    Mirrorselect neni nutne pri stage1 pouzivat, staci si precist dokumentaci k instalaci na webu Gentoo. ;)
    8.3.2004 19:32 Zdenek Sl.
    Rozbalit Rozbalit vše Par postrehu zacatecnika
    Jo kazdy zacatek je tezky.

    Proste jsem to musel prehlednout :-) a to jsem ten navod precetl dvakrat a jeste jednou pri instalaci. Stejne se mi nedari instalovat a aktualizovat software. Vetsinou koncim hlaskou "soubor neexistuje error 404,nebo can't download" :-( .
    5.3.2004 15:27 Psilo
    Rozbalit Rozbalit vše x86 vs. hardened
    Jaky je rozdil mezi temito dvema verzemi?

    Diky za strucnou odpoved, prip. URL, kde bych se to mohl docist.
    5.3.2004 16:00 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše x86 vs. hardened
    Hádám, že to bude nedobytná verze -- tedy vhodná pro firewally a routery. Prostě rock-solid, stable...
    5.3.2004 19:18 Jacobs
    Rozbalit Rozbalit vše x86 vs. hardened
    hardened je nazev pro cely projekt http://www.gentoo.org/proj/en/hardened/index.xml

    ten projekt se zameruje na bezpecnost a sestava ze sub-projektu jak jsou PaX, SELinux, Prelude-IDS, ...

    V soucasne dobe je dost aktivni vetev kolem SELinuxu - Chris PeBenito nedavno oznamil vydani testovaciho LiveCD pro SELinux a spolecne s 2004.0 snad mela vyjit finalni verze.

    Jinak dost dobra vychytavka jsou hardened-gcc - mj. se ti pridaji 3 CFLAGy (2 pro address space randomization a jeden pro smash stack protection) - pak pres emerge -e world rekompilujes system a muzes zas spat trochu klidnejc. Celkem pekna vecicka pro ruzne servery a firewally :)
    5.3.2004 19:37 David | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Předlinkování knihoven
    Poměrně zajímavá věc je také předlinkování knihoven. což Gentoo umí. Viz zde
    6.3.2004 14:46 sova
    Rozbalit Rozbalit vše gentoo a pomala masina
    Mam celeron 333 a pouzivam gentoo, som s tym maximalne spokojny. Je pravda , ze stroj stravi vela casu kompilovanim, ale rychlost je potom velmi dobra. Bez problemov pouzivam kde. S mozillou a OO je to trosku horsie, ale to je uz hw....

    Co si myslite o nasadeni gentoo na produkcom serveri (web,db,mail)?
    6.3.2004 15:17 Tomáš Oberhuber | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše intelovsky prekladac
    Je mozne prelozit Gentoo s intelovskym prekladacem? Jelikoz produkuje kod i nekolikanasobne rychlejsi nez gcc, mohlo by to byt zajimave. Jak moc se projevi pouziti jiz zmineneho programu prelink?
    6.3.2004 20:35 Radek Podgorny
    Rozbalit Rozbalit vše intelovsky prekladac
    icc: Jde to, ale rozhodne se nepovede prelozit celej system. Nektery balicky (a je jich pomerne dost) ale fungujou...

    Jinak, informace o tomhle i o prelinku (a milionu dalsich veci) najdes na Gentoo Forums...
    6.3.2004 15:41 lampa
    Rozbalit Rozbalit vše Jednoduchy prechod
    Zdravim

    jde nejak jednoduse za chodu serveru updatovat z gentoo 1.4 na 2004.0 ?

    Dekuji
    6.3.2004 16:32 lampa
    Rozbalit Rozbalit vše Jednoduchy prechod
    njn jsem fakt lampa :)

    If you already have a working installation of Gentoo Linux (Version 1.4) there is no need to reinstall. You will automatically get Gentoo 2004.0 if you sync your Portage tree and run emerge --update world.
    Jiří Němec avatar 7.3.2004 02:35 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Jednoduchy prechod
    A nezhrouti se to pri upgradu glibc? Ja mam s upgradem zakladu systemu dost spatny zkusenosti, kdysi jsem to upgradoval(najety v knoppixu). Sice vse jelo, ale nedarilo se mi pozdeji preinstalovat mod_php(killer aplikace), bylo to prave kvuli upgradu glibc/gcc. Nasledovalo preinstalovani celeho systemu.
    Nebo uz je to nejak osetrene?
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    7.3.2004 10:18 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Jednoduchy prechod
    Kvuli experimentum s NPTL jsem mnohokrat upgradoval glibc i gcc (vcetne portu z http://breakmygentoo.net/ ) a nikdy s tim nebyl zadny problem. Ostatne ani s upgradem binutils, modutils atd. Myslim, ze do doby nez se bude menit druhe cislo verze glibc (2.3 -> 2.4) neni treba se znepokojovat. ABI v gcc se po zmatcich kolem 3.2 taktez stabilizovalo a snad se zase delsi dobu menit nebude.

    Vim ale, ze downgrade glibc muze zpusobit velke problemy. Na to je treba davat velky pozor zejmena pokud se clovek rozhodne prejit z unstable vetve na stable.
    Ondroid avatar 6.3.2004 19:08 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Jednoduchy prechod
    Ty verze 1.2, 1.4 nebo 20004 jsou pouze to vychozí pomocí čeho se instaluje - rozjede systém. Je úplně jedno čím z toho začnete když všechno zaktualiujete mělo by to dospět do stejného stavu.
    8.3.2004 15:47 Wop | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Jak aktualizovat bez pristupu na net
    Chtel jsem se zeptat co mam vsecno udelat, abych mohl PC aktualizovat bez pristupu na net(na pocitaci s Gentoo). Na net se dostanu ve skole a tam muzu tahat jak chci. Stahl jsem aktualni portagetree, ale nestaci ho pouze rozbalit do /usr. Diky za informace.
    9.3.2004 16:05 field
    Rozbalit Rozbalit vše Jak aktualizovat bez pristupu na net
    Stahni si distribucni tarbally a strc je do /usr/portage/distfiles/.
    10.3.2004 07:53 Wop | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Jak aktualizovat bez pristupu na net
    Dik,tarbally jsem jeste neslysel(ale zas toho tolik nevim), tak to snad nekde najdu a uz to pak pomaze. Je to na stejnych strankach jak portagetree?
    6.3.2004 20:19 Vít Heřman | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Nic novýho
    Něříkám, že by portage vypadalo špatně, ale podle toho co tak na to koukám tak to nejni nic převratnýho. Podobný systémy už maj různý mutace BSD hodně dlouho - ports tree pod FreeBSD a nebo pkgsrc pod NetBSD. Liší se kvalitou, pkgsrc si instalujou i některý uživatelé FreeBSD. A dá se nacpat i na Linux, zvažuju ho dát na můj starší Slackware :)))
    Ondroid avatar 6.3.2004 23:21 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Nic novýho
    Samozřejmě přesně tak, poratge není vynález Linuxu ale je to převzatý princip z BSD pokud vím.
    7.3.2004 14:07 Tomáš Oberhuber | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše offline
    Uz jsem to tu jednou rozebiral v clanku o urpm. V Debianu lze celkem snadno vytvorit skript na stazeni vsech potrebnych balicku napr. pri update. Tento skript pak mohu spustit na pocitaci s rychlym pripojenim a stahnout tam. Je to vec, kterou vyuzivam dost casto. Lze to udelat i s Gentoo?
    7.3.2004 14:27 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše offline
    Aktualizace se v Gentoo týká dvou věcí: aktualizace ebuildů a stažení zdrojáků pro samotný upgrade jednotlivých programů. Obojí lze stáhnout na rychlejším stroji a použít jinde.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    Ondroid avatar 7.3.2004 14:28 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše offline
    Samozřejmě tohle třeba vypíše URL na potřebné soubory při aktualizaci.

    #emerge -pf wolrd 2>&1 | cut -f1 -d " " | grep [ftp,http]

    Udělat z toho dál skript který je stáhne pomocí wgetu nebo html stránku s klikacíma odkazama už není problém.
    15.3.2004 22:45 randolf
    Rozbalit Rozbalit vše offline
    emerge -UDvf world tohle ti proste vse jen stahne :)
    7.3.2004 14:34 Fanta Jetel
    Rozbalit Rozbalit vše Český instalační manuál
    Zdravím,
    pro ty co mají problémy s angličtinou, a/nebo jsou líní, je k dispozici česká verze instalačního manuálu: http://www.fuzzy.cz/gentoo/gentoo.htm.

    FJ
    7.3.2004 18:46 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Český instalační manuál
    No to je teda dobry, a proč to jako už není oficiální přímo na Gentoo??? Díky, skvělá práce! :)
    7.3.2004 19:05 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše dost dobre distro
    ja instalujem Gentoo druhy krat v mojom zivote, a to vsetko pocas jedneho tyzdna (ext3 ma nadobro sklamala [odp. jfs]) a mozem povedat, ze ak sa clovek pri prvej instalacii stotozni so systemom Portage, bude sa mu tazko menit Gentoo za inu distr.

    no predsa len som si nevedel poradit s mrznutim XFree (stab.verz.) ani neviem ako som tomu pomohol ale asi po piatich hodinach mrznutie ustalo...teda predtym som musel natvrdo restartovat par krat (pripustam - ext3 dostalo zabrat)

    zvolil som nove jadro od gentoo (2.6.3) (preto rozmyslam o vanilla-sources)

    (config pre xfree som pouzil vygenerovany od gentoo, aj od mdk-xfdrake)

    Mate niekto podobnu skusenost z mrznutim?

    p.s. prosim kde mam hladat fonty pre xterm
    Polívčička byla..
    8.3.2004 14:37 vmk
    Rozbalit Rozbalit vše dost dobre distro
    no, myslim, ze mas problem v kerneli. gentoo-dev-sources je podla mna dost nestabilne, pretoze vychadza z este nestabilnej 2.6 rady - moje skusenosti na jednej masine su z 2.6 pozitivne, no dalsich dvoch negativne, podla mna to chce este trochu odladit, tak pol roka este na 2.6. pockam na serveroch. Tak isto nemam na jednej masine nejleposie skusenosti s gentoo-sources, odporucam dat si vanilla-sources a uvidis, ci sa problemy budu opakovat.
    8.3.2004 16:18 Martin Siman
    Rozbalit Rozbalit vše tuhne instalace
    zdravim vsechny uspesnejsi gentoo positive people a rad bych se zaradil mezi vas,ale nedari se mi uspesne zacit instalaci mam stazeny live CD pro p4 i pro i386 ale pri detekci posledniho disku vytuhne celej system a posledni co se ukaze na monitoru je hlaska ze nemam spravnou velikost bloku, ale to mi pise i mdk a problem s tim nema a navic gentoo pred tim se stejnou hlaskou detekuje i ostatni hdd. Zkousel sem i bootovat s gentoo doataraid (ten disk je 200GB WD2000JD SATA/150) a koncim pokazde na stejnym miste. :( jen bych jeste dodal ze zakladni deska je ASUS P4C800 Deluxe, i875P, FSB800, SATA, 1GB LAN . Prosim poradte...
    8.3.2004 21:11 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Emerge --search ...
    Tak nevim, ale kdyz jsem dal v Debianu

    apt-cache search cd console

    tak mi to vyhodilo rozumnejsi vysledek nez v Gentoo pri

    emerge --search cd console

    No, mozna je to mou demenci, ale zda se me, ze to vyhleda bud cd a pak pouze console... Tak nevim, ja chtel cd a console...

    P.S: A taky kdyz jsem v ciste instalaci po Stage1 hodil

    emerge -p gnupg

    tak jsem byl dost hotovej z toho, ze to vypsalo, ze je to zavisly na necem/resp. necem z xfree - ? Bohuzel nemuzu ukazat log pac jsem si ho neulozil :(

    P.S.S: Ac byl tenkrat na Root.cz publikovan script na ulozeni url pro stazeni potrebnych baliku na jinem PC a pak kompilaci doma, tak z fore na forum.gentoo.org jsem pochopil, ze nyni staci

    emerge -p -f balik > urlkestazeni.log

    a bude to... No trochu cucim, ze nektery url jsou tam vicekrat, tak jsem to ani nezkousel, abych nestahoval neco xkrat - ?? Jak to presne je?

    Dik Jiri
    Ondroid avatar 8.3.2004 23:05 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Emerge --search ...
    Když si přečteš průběh tady toho fora tak zjistíš jak na to abys získal odkazy na potřebné soubory. emerge -pf balik vypíše všechny možný mirory musíš to trochu profiltrovat aby to bylo použitelné..
    8.3.2004 23:31 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Emerge --search ...
    K tomu gnupg - stacilo USE="-X" emerge -p gnupg

    vzdycky je vhodne podivat jake USE flagy dany balicek umi a pak si to nastavit dle svych potreb.

    emerge -pv balicek

    K tomu hledani: Debian ma rozhodne bohatsi popisy balicku. Nicmene takhle byste ale stejne v gentoo nemohl postupovat. Takovy prikaz najde nejdrive vsechny balicky obsahujici cd a pak vsechny balicky obsahujici console (zcela logicke- ocekava reg. vyraz a vy jste mu dal dva regularni vyrazy tudiz aplikuje prikaz search zvlast na kazdy reg. vyraz). Coz asi nechcete. Spravne by bylo emerge -S "cd console" pokud chcete aby se vyskytovaly oba slova (ovsem nenajde to v tomto pripade nic :-( ) pripadne emerge -S "cd|console" pokud vas zajima vyskyt alespon jednoho z techto dvou slov.

    (priznejte se ze jste necetl man emerge ;-) )
    9.3.2004 00:04 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Emerge --search ...
    necetl... jo vim ale komu se to chce zrovna toto louskat... ty popisky by ale mohly byt delsi... :) jinak nevim proc by melo gnupg byt zavisly na X - k cemu to jako potrebuje? Jinak mi Gentoo prijde fajn
    9.3.2004 00:17 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Emerge --search ...
    Pokud mate nastaveno v USE X pak je gnupg zavisle na xloadimage a skriptu configure se preda parametr --enable-photo-viewers . Do vetsi hloubky jsem uz nesel :-)

    Pokud nastavite -X tak se te zavislosti samozrejme zbavite.
    9.3.2004 00:54 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Emerge --search ...
    Aha tak to je... Ted u toho nesedim... Diky! V Debianu je totiz gnupg v zakladni instalaci i bez X.

    Dik
    9.3.2004 16:51 rADOn
    Rozbalit Rozbalit vše Emerge --search ...
    tohle je prave IMHO daleko vetsi vyhoda gentoo nez optimalizace pri kompilaci. dalsi priklad ze zivota : midnight commander ma taky mezi zavislostma X, nevim proc ale nechal jsem to tak a pri spusteni v xtermu ktere mu nepatri mc hlasi : Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified takze ten ebuild asi neni uplne blbej :-) , nemam paru k cemu to je ale asi to MC umi vyuzit. a funguje to - konecne se mi povedlo treba rozchodit system bez gnome knihoven (a GTK mam jen kvuli gimpovi - jinak se vsechno kompiluje bez podpory GTK) /etc sice neni tak cisty jako ve slacku ale k mandrakovsky hruze to ma taky daleko. parada. zkusil jsem gentoo kdyz o nem vysel prvni nadseny clanek na rootovi, a opravdu jsem si ho zamiloval. portage je natolik vymakany ze s vecma ktery nejsou moc dulezity se nemusim stvat, nainstalujou se samy, pritom porad je to dost pruhlednej system aby se na nej i lamka jako ja nebala vztahnout ruce.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.