Od úterý 28. dubna musí nově uváděné notebooky v Evropské unii podporovat nabíjení přes USB-C. Jednotná nabíječka byla schválena Evropským parlamentem v říjnu 2022.
Byly publikovány informace o kritické zranitelnosti CVE-2026-31431 pojmenované Copy Fail v Linuxu, konkrétně v kryptografii (AF_ALG). Běžný uživatel může získat práva roota (lokální eskalaci práv). Na všech distribucích Linuxu vydaných od roku 2017. Pomocí 732bajtového skriptu. V upstreamu je již opraveno. Zranitelnost byla nalezena pomocí AI Xint Code.
Textový editor Zed dospěl do verze 1.0. Představení v příspěvku na blogu.
Vývojáři svobodného 3D softwaru Blender představili (𝕏, Mastodon, Bluesky) nejnovějšího firemního sponzora Blenderu. Je ním společnost Anthropic stojící za AI Claude a úroveň sponzoringu je Patron, tj. minimálně 240 tisíc eur ročně. Anthropic oznámil sponzorství v tiskové zprávě Claude for Creative Work.
VNC server wayvnc pro Wayland kompozitory postavené nad wlroots - ne GNOME, KDE nebo Weston - byl vydán ve verzi 0.10.0. Vydána byla také verze 1.0.0 související knihovny neatvnc.
Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 44. Ve finální verzi vychází šest oficiálních edic: Fedora Workstation a Fedora KDE Plasma Desktop pro desktopové, Fedora Server pro serverové, Fedora IoT pro internet věcí, Fedora Cloud pro cloudové nasazení a Fedora CoreOS pro ty, kteří preferují neměnné systémy. Vedle nich jsou k dispozici také další atomické desktopy, spiny a laby. Podrobný přehled novinek v samostatných článcích na stránkách
… více »David Malcolm se na blogu vývojářů Red Hatu rozepsal o vybraných novinkách v GCC 16, jež by mělo vyjít v nejbližších dnech. Vypíchnuta jsou vylepšení čitelnosti chybových zpráv v C++, aktualizovaný SARIF (Static Analysis Results Interchange Format) výstup a nová volba experimental-html v HTML výstupu.
Byla vydána verze R14.1.6 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.
Jon Seager z Canonicalu včera na Ubuntu Community Hubu popsal budoucnost AI v Ubuntu. Dnes upřesnil: AI nástroje budou k dispozici jako Snap balíčky, vždy je může uživatel odinstalovat. Ve výchozím nastavení budou všechny AI nástroje používat lokální AI modely.
Nový ovladač Steam Controller jde do prodeje 4. května. Cena je 99 eur.
$ obexftp -t /dev/rfcomm0 -p hello.txt Custom transport set to 'Siemens/Ericsson' Connecting...failed: connect Still trying to connect Connecting...failed: connect Still trying to connect Connecting...failed: connect Still trying to connectpri prvnim "Connecting" se mobil zepta na pin, zadam stejny jako je v /etc/bluetooth/pin a pak se chvili nic nedeje, ikonka na displeji mobilu ukazuje ze je BT spojeni aktivni ale pak pocitac napise ono failed a pak uz to jde rychle. Mobil se pritom tvari jakoby nic. Uz opravdu netusim cim by to mohlo byt... prohledal jsem co se dalo ale nikde o tomhle problemu nic nepisou... uz jsem z toho modrozubyho nesmyslu docela dost zmatenej
co jsem nasel tak akorat http://www.fuschlberger.net/bluetooth/ a nejake tomu podobne, ale neco mi tam nekde chybi...
Distro: Debian Unstable
/etc/bluetooth/rfcomm.conf:
rfcomm0 {
bind yes;
device 00:01:E3:39:FD:DF;
# OBEX File Transfer, OBEX Synchronisation
channel 5;
# OBEX Object Push
#channel 4;
comment "jk-mobil device";
}
/etc/bluetooth/hcid.conf:
# HCId options
options {
autoinit yes;
security none;
pairing multi;
pin_helper /usr/bin/bluez-pin;
}
# Default settings for HCI devices (promazal jsem komentare)
device {
name "%h-%d";
class 0x100;
iscan enable; pscan enable;
lm accept;
lp rswitch,hold,sniff,park;
}
lsmod (zkráceno)
$ lsmod Module Size Used by rfcomm 41304 2 l2cap 28032 5 rfcomm hci_usb 15360 1 bluetooth 52580 5 rfcomm,l2cap,hci_usbpredem diky
$ obexftp -b $M -B 5 -x No custom transport Connecting...bt: -1 failed: connect Still trying to connect Connecting...bt: -1 failed: connect Still trying to connect Connecting...bt: -1 failed: connect Still trying to connectMobil (Sie S55) se zepta na pin, natukam tam to co je v /etc/bluetooth/pin, chvili nic a pak ono failed... zkusil jsem vycistit konfiguraky (preinstalovat bluez-utils), pak jsem zkousel povypinat veskere zabezpeceni, a porat totez... ach jo. kernel mam 2.6.6 (vanila) a bluez-utils 2.7-4
$ rfcomm connect rfcomm0 $M Can't connect RFCOMM socket: Resource temporarily unavailable
http://triq.net/obexftp/obexftp-0.10.4-rc3.tar.gz
Tiskni
Sdílej: