abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 21:44 | Komunita

Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

Před 25 lety zaplavil celý svět virus ILOVEYOU. Virus se šířil e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.

Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    3.5. 22:33 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 22:22 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).

2.5. 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

2.5. 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

1.5. 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 19:22 | IT novinky

Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).

30.4. 22:33 | Nová verze

Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.

Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (21%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 522 hlasů
     Komentářů: 20, poslední dnes 00:19
    Rozcestník

Dotaz: Neexistuje soubor dev/dsp

Dalibor Smolík avatar 1.11.2004 08:59 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Neexistuje soubor dev/dsp
    Přečteno: 176×
    Na nový stroj jsem nainstaloval MDK 10.0 Community. (Jádro 2.6-3) Mám zvukovku "Sound Blaster Live! LS, bulk", ohlásilo mi to však can´t open dev/dsp. Při zadání lspci -v se karta vypíše, avšak při sndconfig to hlásí "unknown vendor" a karta není podporována. Soubor dev/dsp vůbec neexistuje, problém je stejný i pokud se přihlásím jako root. Neuspěl jsem ani při snaze o zprovoznění zvukovky na základní desce (v BIOSu je tato povolena). Je možné, že by zvukovna nebyla vůbec podporována?
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.

Odpovědi

1.11.2004 09:43 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neexistuje soubor dev/dsp
    No, hlavne bych nejdriv vypnul tu integrovanou. Dve zapnute zvukovky to nemusi delat zrovna dobrotu.
    Dalibor Smolík avatar 1.11.2004 09:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Ano - zkoušel jsem střídavě kartu vypnout a zapnout. Nechávám ji teď však vypnutou.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    1.11.2004 09:59 jm
    Nejake aktualnejsi jadro by nebylo? I kdyz ten SB Live snad umi kazda normalni distribuce, to to nejde naklikat v tom jejich ovladacim centru?
    Dalibor Smolík avatar 1.11.2004 10:26 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    V ovládacím centru - hardware je tato karta uvedena, naklikal jsem si i příslušný ovladač. Avšak vždy se objeví hlášení, že nelze otevřít /dev/dsp. Pokud bude problém trvat dále, mohu zkusit jinou (novější) distribuci - resp. jádro, ale toto je stroj pro domácí použití a nemám v současné době přístup na internet. Proto jsem použil MDK 10.0 community. Jde mi jen o to, zda tato karta vůbec je kompatibilní.
    1.11.2004 10:44 jm
    Aha, to je verze LS, tak to je v tom MDK vyjimecne nevinne. Tato karta pouziva modul snd-audigyls. V ALSA 1.0.6a je podporovana, s jadrem 2.6.3 to urcite nepujde. Tady je navod.
    Dalibor Smolík avatar 1.11.2004 11:13 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    díky, vyzkouším.
    Dalibor Smolík avatar 9.11.2004 07:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Nyní mám již MDK 10.1 Community, jádro 2.6.8. Podle návodu jsem kompiloval alsu
    ./configure --with-cards=audigyls --with-sequencer=yes;make;make install
    avšak stejný problém. Soubor dev/dsp vůbec neexistuje, není tudíž možné provést změnu práv a+rw /dev/dsp, jak se radí v návodu. Zvukovku mám Sound Blaster Live! LS, bulk, pod Windows funguje. V čem by mohl být ještě problém?
    9.11.2004 08:13 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    a bol ten modul (ovladac) nahrany?
    root@localhost# /sbin/modprobe -v snd-audigyls
    tu zvukovu kartu nemam ale vo vseobecnosti treba aj nahrat modul ak nie je priamo v jadre a distribucia ho nezavedie sama ;-)
    Stanislav Brabec avatar 9.11.2004 12:04 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    A adresář /dev/snd existuje a aplay vám hraje a alsamixer mixuje? Pokud ano, chybí vám emulace OSS (snd-pcm-oss).
    Dalibor Smolík avatar 9.11.2004 12:37 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    ne, adresář /dev/snd neexistuje. Navíc: vzal jsem stroj do práce a snažil se připojit k síti (statická IP) nefunguje ani síťová karta. Pokusil jsem tam nainstalovat Debian, který mám na ostatních strojích (Debian installer beta 4), instalace byla přerušena nerozpoznáním síťové karty. Jde o nový počítač, síťová LAN karta 10/100, integrována na základní desce. Problém je tedy širší, než jen zvuková karta.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.