abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 21:44 | Komunita

Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

Před 25 lety zaplavil celý svět virus ILOVEYOU. Virus se šířil e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.

Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    3.5. 22:33 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 22:22 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).

2.5. 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

2.5. 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

1.5. 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 19:22 | IT novinky

Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).

30.4. 22:33 | Nová verze

Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.

Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (21%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 522 hlasů
     Komentářů: 20, poslední dnes 00:19
    Rozcestník

Dotaz: FC3 Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)

22.11.2004 23:17 Milan
    FC3 Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)
    Přečteno: 361×
    Zdravim. Nainstaloval jsem FC3 a při pokusu zprovoznit nektere aplikace, ktere jsem drive bezne pouzival mi to v konzoli hlasi Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV). Stává se to při pokusu MPlayeru přehrát WMV formát ale třeba i při spuštění skritpu Checkinstall a ještě některých dalších.

Zde je výpis checkinstallu:

Copying documentation directory... /var/tmp/VSdoqRUbhCmQMXqLPaUY/installscript.sh: line 13: 6571 Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV) mkdir -p "/usr/doc/checkinstall-1.5.3" make -C installwatch-0.6.3 make[1]: Entering directory `/home/milan/checkinstall-1.5.3/installwatch-0.6.3' make[1]: Nothing to be done for `all'. make[1]: Leaving directory `/home/milan/checkinstall-1.5.3/installwatch-0.6.3' cp checkinstall makepak /usr/local/sbin make: *** [install] Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)

**** Installation failed. Aborting package creation.

Restoring overwritten files from backup...OK

Cleaning up...OK

Bye.

Dříve jsem používal Mandrake a Debian, kde vše (u MPlayeru i stejná verze) fungovalo. S FC3 se, pokud vím, instaluje SELinux, což by mohlo zapříčinit tento problém. Bohužel nikde na internetu jsem se nic nedozvěděl, ani na webu FC ani na NSA/selinux a ani google mi nic smysluplného nevrátí, jakoby se tento problém týkal pouze mne. Nesetkal se někdo s podobným problémem, popř. podařilo se ho někomu vyřešit?? Moje jádro je 2.9.6_FC3, zkousel jsem to i na zkompilovaném vanilla 2.9.6 ale stejný problém. Předem díky za odpověď

Odpovědi

22.11.2004 23:50 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC3 Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)
    Pokud jde o SELinux, tak si ti asi podařilo minout odkaz SELinux FAQ přímo na fedora.redhat.com. A nejspíš za to nemůže, protože defaultní policy je targeted, nikoli strict (zdravím MSSM), a mplayer ani checkinstall nepatří mezi programy, které by byly omezovány. Ostatně, podezříváš-li z něčeho SELinux, tak se (a) podívej do logu po ,avc` chybách (b) si ho vypni (viz FAQ).

K segfaultům by pomohlo, kdybys nechal programy vyhodit core (ulimit -c unlimited) a nechal si v gdb vypsat backtrace, takhle těžko říci, může to zdechnout z tisíce důvodů. Nejspíš předpokládají něco, co na FC3 neplatí. Byly kompilovány na FC3? Mplayer mi funguje normálně (kompilovaný na FC2), i wmv přehrává, checkinstall nepoužívám.
    23.11.2004 06:59 Milan
    Omlouvám se, tuto sekci jsem v RH prehledl. SElinux uz je vypnuty, chyba zustava. Vse bylo kompilovano na FC3. Muzete, prosim, popsat jak presne nechat vyhodit core? Tolik se v linuxu neorientuju.
    23.11.2004 09:29 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Core to při segfaultu vyhodí, když to povolíš ulimitem, což jsem popsal.

O gdb vyšel (pokěkd excentrický) seriál na rootu.

I kdyby z toho nic nebylo, tak s backtrace by z toho nakonec měl být alespoň dobrý bugreport.
    Jiří Svoboda avatar 23.11.2004 09:00 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    checkinstall nefungoval uz na FC2. Po duvodech jsem nepatral, narazil jsem na to nahodou u kamarada.
    23.11.2004 11:18 Ondra
    me pomohlo s jinymi SW tohle:

echo 1 > /proc/sys/vm/legacy_va_layout
    echo 0 > /proc/sys/kernel/exec-shield
    23.11.2004 11:38 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    To by na mplayer s windowsími kodeky mohlo mít vliv (třeba nemám správné wma soubory, když mi jedou i bez toho), ale dělal bych to setarch -L -X binárka. Na checkinstall nevím, proč by to mělo mít vliv.
    23.11.2004 12:05 Ondra
    checkinstall na FC>=2, aspon co vim, nerozjedete (bohuzel). kazdopadne na "normalni" aplikace to vetsinou pomuze, treba DBDesigner tohle potreboval s jadrem 2.6.8-1 ale s 2.6.9 to uz potreba zase neni.
    23.11.2004 12:13 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Co se týče checkinstallu, tak doufám, že je to naschvál, a že budou nefunkčnost udržovat, aby lidi vytvářeli balíčky normálním způsobem :o)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.