abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

včera 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    7.5. 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Bootovani Linuxu z Boot.ini

14.7.2005 16:35 LuboskoSis
    Bootovani Linuxu z Boot.ini
    Přečteno: 280×
    Dobrej den, potrebuju vedet jak se da (zdali se da,) prepsat zavadec boot.iny tak aby se primo z neho dalo bootovat do linuxu, mam linux madrake 10.2 a reinstaloval som si okna a tim mi tam nabyha jen tohle ten windoze zavadec. Tady je muj terejsi boot.ini, co tam mam napsat aby sem s toho mohl jit do linuxu? PS: linux mam na druhy particii

[boot loader] timeout=10 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Odpovědi

14.7.2005 16:50 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bootovani Linuxu z Boot.ini
    Je dobré k tomuto účelu použít LiLo, je k němu i návod. Akorát se nenainstaluje do MBR, ani na začátek nějakého oddílu, ale do malého souboru o velikosti 512 bytů, který může vzniknout třeba takto:
    dd if=/dev/zero of=bootsect.lnx bs=512 count=1

Tento soubor stačí nahrát na libovolné místo přístupné NT zavaděči. Pak stačí napsat do boot.ini něco na tento způsob do sekce [operating systems]:
    C:\BOOTSECT.LNX="Můj Linux"

Cestu si upravte podle potřeby.
    14.7.2005 16:56 LuboskoSis
    a neda se to udelat cez boot.ini? popropade nejak tak, aby sem to mohl udelat vo windoze...
    14.7.2005 17:11 #Tom
    Tohle JE řešení založené na boot.ini. Je ale nějak potřeba dodat "boot sector Linuxu". A dodá ho třeba LiLo. Jestli hledáte jednodušší cestu, použijte GRUB a z něj spustit zavaděč Woken.
    14.7.2005 16:55 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno

Né, že by se to nedalo najít na netu, ale ...

Já bych to dělal tak:

• Nabootuj z něčeho (instal. CD) Linux. Vytvoř si adresář, připoj do něj tu svou instalaci Linuxu a CHROOTni se do toho. Uprav lilo.conf (jestli máš GRUB, tak si najdi jak to udělat s GRUBem) tak, aby tam bylo: boot = /dev/hdaX , kde X je číslo partišny, na které máš Linux. Potom spusť příkaz: lilo.
    • Dál si udělej záznam prvních 512B té partišny. To uděláš příkazem:dd if=/dev/hdaX of=linsek.lin bs=512 count=1
    • Takto vzniklý soubor linsek.lin zkopíruj na disk, kde máš Windows. (nebo si ho nahrej na disketu, proste ho nějak dostaň na partišnu s Windows.
    • Rebootni se do Windows a do boot.ini připiš: C:\linsek.lin="Linux".
    • To je celé...
    Z.H.
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    14.7.2005 16:56 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Sakra..než sem to napsal, tak mě někdo předběhl... :o)

Z.H.
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    14.7.2005 16:58 LuboskoSis
    a neda se to udelat cez boot.ini? popripade nejak tak, aby sem to mohl udelat vo windoze... namam pristup do linuxu.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 14.7.2005 18:15 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    A tohle je přes co? Přes boot.ini...
    14.7.2005 17:04 LuboskoSis
    a jak nabootuju z instalacniho dvd manrake 10.2?
    14.7.2005 17:05 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    v biose zapnes bootovanie z cdrom/dvd.
    14.7.2005 17:08 LuboskoSis
    Proboha to vim, ale to se mi zacne jedine instalace linuxu.
    14.7.2005 17:43 SPM | skóre: 28
    Po nabootování nezmáčkneš enter, ale F1 a pak seš jako v konzoli.
    14.7.2005 17:58 Tomáš Linhart | Chotěboř
    Kdysi jsem k tomuto ucelu pouzival program BootPart. Uz si to presne nepamatuji, ale myslim, ze to fakt nebylo slozity :-)
    14.7.2005 18:37 LuboskoSis
    no ja som zaciatocnik co sa tyka linuxu a tak, cize mohol by si to prosim ta vysvetlit ako to funguje? ten Bootpart... presne to som hladal
    14.7.2005 19:29 LuboskoSis
    no tak uz som to rozbehal dik moc...

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.