Nejnovější X.Org X server 21.1.24 a Xwayland 24.1.13 řeší 2 bezpečnostní chyby.
Clement "Clem" Lefebvre publikoval souhrn dění v Linux Mintu za červen 2026. Vypíchnuta je vylepšená podpora Waylandu. Už není považována za experimentální. V příští verzi Linux Mintu, plánována je na Vánoce, bude běh Cinnamonu plně podporován na X11 i Waylandu. V květnu na vývoj Linux Mintu přispělo 611 dárců celkovou částkou 19 612 dolarů. Dalších 2 326 patronů přispělo na Patreonu celkovou částkou 5 334 dolarů.
V Linuxu v KVM byla nalezena a v upstreamu již byla opravena kritická zranitelnost Januscape aneb CVE-2026-53359. Root na hostovaném počítači (virtuální stroj) může obejít izolaci a získat plnou kontrolu nad hostitelským systémem (DoS útok nebo vzdálené spuštění kódu s právy roota). Na obou hlavních architekturách – Intel i AMD. Zranitelnost v Linuxu existovala téměř 16 let (od srpna 2010 do června 2026).
Tribunál Soudního dvora Evropské unie dnes zamítl několik žalob, v nichž se americká společnost Apple ohrazovala proti pravidlům fungování velkých technologických společností na unijním trhu. Applu se nelíbilo, že jeho obchod s aplikacemi a operační systém iOS mají podléhat přísnějším povinnostem jen proto, že Brusel firmu považuje za takzvaného gatekeepera, tedy strážce přístupu.
Na WhatsAppu budou postupně v průběhu následujících měsíců zavedena uživatelská jména. Telefonní čísla tak mohou zůstat soukromá. Aktuálně si lze uživatelské jméno rezervovat.
Byl aktualizován TIOBE Index (Wikipedie). Programovací jazyk Rust se poprvé dostal do první desítky tohoto žebříčku popularity programovacích jazyků. Vede Python následovaný C, C++, Java, C#, …
Proton (Wikipedie), tj. fork Wine integrovaný ve Steamu umožňující na Linuxu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 11.0-1. Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled všech podporovaných her na stránkách ProtonDB
Byly publikovány zdrojové kódy počítačové hry Unturned. Pro nekomerční účely. V plánu je přelicencování pod MIT. Hra Unturned je postavena nad multiplatformním herním enginem Unity.
První česká družice navržená a sestavená výhradně studenty se dostala na oběžnou dráhu Země. Družice KOSTKA, kterou vyvinul studentský tým YSpace z Vysokého učení technického v Brně (VUT), dnes odstartovala na palubě rakety Falcon 9 společnosti SpaceX v rámci mise Transporter-17 z kalifornské základny Vandenberg Space Force Base.
Po nákresech ovladače Steam Controller a puku společnost Valve na svém GitLabu publikovala projekt Inkterface, tj. podrobný návod (PDF, video v mp4) na sestavení předního panelu s e-papírovým displejem pro Steam Machine pro zobrazování systémových informací. Použity jsou součástky od společnosti Adafruit.
Zdravim vsechny, dostal jsem se do zajimave situace: zkompiloval jsem si do MDK 10.1 vlastni jadro (2.6.13-rc3 z kernel.org; kompilaci jsem provadel pod distribucnim jadrem 2.6.8), upravil jsem lilo.conf, spustil /sbin/lilo a do noveho jadra rebootoval. Start probehl bez problemu. Kdyz jsem ale pocitac na noc vypnul a rano znovu zapnul, start systemu narazil na jaderneho panice (Unable to mount root fs).
Root filesystem mam Ext3, jehoz podporu jsem kompiloval jen jako modul (Ext2 mam zakompilovane natvrdo), tzn. chybu pri konfiguraci jadra jsem udelal nejspis prave tady, nejde mi ale vubec do hlavy, jak je mozne, ze pri prvnim rebootu do noveho jadra tenhle problem nebyl.
To same se mi stalo, kdyz jsem kompiloval jadro 2.6.12.1 - jen s tim rozdilem, ze uspesnych bootu bylo vic, ne jen jeden; po nejake dobe (bohuzel nevim presne) se ale taky zacal objevovat Kernel panic. Za tu dobu jsem s lilo.conf nic neprovadel.
Jestli se nepletu, Ext2 a Ext3 se lisi jen tim, ze Ext3 ma navic zurnal, jinak jsou zamenitelne a je mozne Ext3 pripojit jako Ext2 (myslim tim pouzit na Ext3 partici ovladac pro Ext2 jen za cenu toho zurnalovani), takze tusim, ze neco takoveho probehlo pri tech uspesnych bootech. Nechapu ale, proc se to provadet prestalo (mym zasahem to urcite neni, po uspesnem zavedeni jsem uz nic nemenil). Nevedel by nekdo?
Ja jeste zkusim do lilo.conf natvrdo nastavit pouziti Ext2 ovladace (doufam, ze se mi to s nicim neplete, ze to v lilo.conf jde nastavit) a pri pristi kompilaci jadra si Ext3 zakomplikuju natvrdo. Kazdopadne kdyby nekdo vedel, proc to v me stavajici situaci jednou jde a jednou nejde, budu rad, kdyz se o tuhle vedomost podeli
Predem dik.
To je v zásadě pravda, ale pokud ext3 přimountujete jako ext2 a zapisujete na něj, přestane být korektním ext3, takže před jeho opětovným přimountováním jako ext3 musíte spustit e2fsck.
.
Tiskni
Sdílej: