Projekt systemd schválil kontroverzní pull request, který do JSON záznamů uživatelů přidává nové pole 'birthDate', datum narození, tedy údaj vyžadovaný zákony o ověřování věku v Kalifornii, Coloradu a Brazílii. Jiný pull request, který tuto změnu napravoval, byl správcem projektu Lennartem Poetteringem zamítnut s následujícím zdůvodněním:
… více »Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 163 (pdf).
Eric Lengyel dobrovolně uvolnil jako volné dílo svůj patentovaný algoritmus Slug. Algoritmus vykresluje text a vektorovou grafiku na GPU přímo z dat Bézierových křivek, aniž by využíval texturové mapy obsahující jakékoli předem vypočítané nebo uložené obrázky a počítá přesné pokrytí pro ostré a škálovatelné zobrazení písma, referenční ukázka implementace v HLSL shaderech je na GitHubu. Slug je volným dílem od 17. března letošního
… více »Sashiko (GitHub) je open source automatizovaný systém pro revizi kódu linuxového jádra. Monitoruje veřejné mailing listy a hodnotí navrhované změny pomocí umělé inteligence. Výpočetní zdroje a LLM tokeny poskytuje Google.
Cambalache, tj. RAD (rapid application development) nástroj pro GTK 4 a GTK 3, dospěl po pěti letech vývoje do verze 1.0. Instalovat jej lze i z Flathubu.
KiCad (Wikipedie), sada svobodných softwarových nástrojů pro počítačový návrh elektronických zařízení (EDA), byl vydán v nové major verzi 10.0.0 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Letošní Turingovou cenu (2025 ACM A.M. Turing Award, Nobelova cena informatiky) získali Charles H. Bennett a Gilles Brassard za základní přínosy do oboru kvantové informatiky, které převrátily pojetí bezpečné neprolomitelné komunikace a výpočetní techniky. Jejich protokol BB84 z roku 1984 umožnil fyzikálně zaručený bezpečný přenos šifrovacích klíčů, zatímco jejich práce o kvantové teleportaci položila teoretické základy pro budoucí kvantový internet. Jejich práce spojila fyziku s informatikou a ovlivnila celou generaci vědců.
Firefox 149 dostupný od 24. března přinese bezplatnou vestavěnou VPN s 50 GB přenesených dat měsíčně (s CZ a SK se zatím nepočítá) a zobrazení dvou webových stránek vedle sebe v jednom panelu (split view). Firefox Labs 149 umožní přidat poznámky k panelům (tab notes, videoukázka).
Byla vydána nová stabilní verze 7.9 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 146. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Dle plánu byla vydána Opera GX pro Linux. Ke stažení je .deb i .rpm. V plánu je flatpak. Opera GX je webový prohlížeč zaměřený na hráče počítačových her.
Zdravim vsechny, dostal jsem se do zajimave situace: zkompiloval jsem si do MDK 10.1 vlastni jadro (2.6.13-rc3 z kernel.org; kompilaci jsem provadel pod distribucnim jadrem 2.6.8), upravil jsem lilo.conf, spustil /sbin/lilo a do noveho jadra rebootoval. Start probehl bez problemu. Kdyz jsem ale pocitac na noc vypnul a rano znovu zapnul, start systemu narazil na jaderneho panice (Unable to mount root fs).
Root filesystem mam Ext3, jehoz podporu jsem kompiloval jen jako modul (Ext2 mam zakompilovane natvrdo), tzn. chybu pri konfiguraci jadra jsem udelal nejspis prave tady, nejde mi ale vubec do hlavy, jak je mozne, ze pri prvnim rebootu do noveho jadra tenhle problem nebyl.
To same se mi stalo, kdyz jsem kompiloval jadro 2.6.12.1 - jen s tim rozdilem, ze uspesnych bootu bylo vic, ne jen jeden; po nejake dobe (bohuzel nevim presne) se ale taky zacal objevovat Kernel panic. Za tu dobu jsem s lilo.conf nic neprovadel.
Jestli se nepletu, Ext2 a Ext3 se lisi jen tim, ze Ext3 ma navic zurnal, jinak jsou zamenitelne a je mozne Ext3 pripojit jako Ext2 (myslim tim pouzit na Ext3 partici ovladac pro Ext2 jen za cenu toho zurnalovani), takze tusim, ze neco takoveho probehlo pri tech uspesnych bootech. Nechapu ale, proc se to provadet prestalo (mym zasahem to urcite neni, po uspesnem zavedeni jsem uz nic nemenil). Nevedel by nekdo?
Ja jeste zkusim do lilo.conf natvrdo nastavit pouziti Ext2 ovladace (doufam, ze se mi to s nicim neplete, ze to v lilo.conf jde nastavit) a pri pristi kompilaci jadra si Ext3 zakomplikuju natvrdo. Kazdopadne kdyby nekdo vedel, proc to v me stavajici situaci jednou jde a jednou nejde, budu rad, kdyz se o tuhle vedomost podeli
Predem dik.
To je v zásadě pravda, ale pokud ext3 přimountujete jako ext2 a zapisujete na něj, přestane být korektním ext3, takže před jeho opětovným přimountováním jako ext3 musíte spustit e2fsck.
.
Tiskni
Sdílej: