abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 15:22 | IT novinky

Masivní výpadek elektrického proudu zasáhl velkou část České republiky. Hasiči vyjížděli k většímu počtu lidí uvězněných ve výtazích. Výpadek se týkal zejména severozápadu republiky, dotkl se také Prahy, Středočeského nebo Královéhradeckého kraje. Ochromen byl provoz pražské MHD, linky metra se už podařilo obnovit. Výpadek proudu postihl osm rozvoden přenosové soustavy, pět z nich je nyní opět v provozu. Příčina problémů je však stále neznámá. Po 16. hodině zasedne Ústřední krizový štáb.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 02:33 | Nová verze

Po více než roce vývoje od vydání verze 5.40 byla vydána nová stabilní verze 5.42 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 64 vývojářů. Změněno bylo přibližně 280 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 01:33 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 7.5 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 138. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Zajímavý software

Sniffnet je multiplatformní aplikace pro sledování internetového provozu. Ke stažení pro Windows, macOS i Linux. Jedná se o open source software. Zdrojové kódy v programovacím jazyce Rust jsou k dispozici na GitHubu. Vývoj je finančně podporován NLnet Foundation.

včera 12:33 | Nová verze

Byl vydán Debian Installer Trixie RC 2, tj. druhá RC verze instalátoru Debianu 13 s kódovým názvem Trixie.

včera 03:33 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za červen (YouTube).

včera 02:33 | Nová verze

Libreboot (Wikipedie) – svobodný firmware nahrazující proprietární BIOSy, distribuce Corebootu s pravidly pro proprietární bloby – byl vydán ve verzi 25.06 "Luminous Lemon". Přidána byla podpora desek Acer Q45T-AM a Dell Precision T1700 SFF a MT. Současně byl ve verzi 25.06 "Onerous Olive" vydán také Canoeboot, tj. fork Librebootu s ještě přísnějšími pravidly.

včera 01:33 | Komunita

Licence GNU GPLv3 o víkendu oslavila 18 let. Oficiálně vyšla 29. června 2007. Při té příležitosti Richard E. Fontana a Bradley M. Kuhn restartovali, oživili a znovu spustili projekt Copyleft-Next s cílem prodiskutovat a navrhnout novou licenci.

2.7. 16:55 | Nová verze

Svobodný nemocniční informační systém GNU Health Hospital Information System (HIS) (Wikipedie) byl vydán ve verzi 5.0 (Mastodon).

2.7. 16:22 | Komunita

Open source mapová a navigační aplikace OsmAnd (OpenStreetMap Automated Navigation Directions, Wikipedie, GitHub) oslavila 15 let.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (59%)
     (28%)
     (7%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 352 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 8.6. 21:05
    Rozcestník

Dotaz: Problem s Nvidia driver - Gentoo

8.8.2005 08:36 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    Problem s Nvidia driver - Gentoo
    Přečteno: 240×
    Zdravím, včera som skúšal nainštalovať(ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge nvidia-glx) Nvidia driver, driver sa nainštaloval OK, ale nejdu mi spustiť Xka. Vyhodia mi chybu: (EE) NVIDIA(0): The NVIDIA kernel module does not appear to be receiving (EE) NVIDIA(0): interrupts generated by the NVIDIA graphics device. (EE) NVIDIA(0): Please see the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS section in (EE) NVIDIA(0): the README for additional information. Gooooogloval som, hladal som aj v README.txt kde som nasiel, ze by som mal skusit pridat parameter k jadru: pci=noacpi, pci=biosirq, noapic, acpi=off, lenze ani kobinacia tych moznosti mi nepomohla :-(. Jadro: 2.6.12-suspend2-r3 (robi mi to v kazdom jadre) Dakujem za kazdu radu ako to rozbehat :).

Odpovědi

Ku8aZ avatar 8.8.2005 08:48 Ku8aZ | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s Nvidia driver - Gentoo
    A zkousel jste prepsat v xorg.conf v sekci grafickych adapteru option driver z nvidia na nv podle toho souboru README.txt?
    Čeho se vlastně člověk bojí, když se bojí tmy...? jabber: ku8az AT jabbim.cz
    8.8.2005 08:50 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    s ovladacom nv to chodi OK (len mi nejde 3D akceleracia :-( )
    Ku8aZ avatar 8.8.2005 09:51 Ku8aZ | skóre: 17
    Když jsem kdysi dávno zprovozňoval nVidia ovladače, stačilo to udělat přesně podle toho README.txt a hned se objevilo logo nVidia a akcelerace, TV-out a všechno ostatní šlo OK. To ale byla verze něco 41xx :-D
    8.8.2005 09:19 dumi | skóre: 13
    Zdravim, nejdrive bych zkontroloval jestli je modul dobre zaveden (dmesg) a jestli je vubec zaveden (lsmod). Osobne jsem mel s urcitou verzi driveru problem (Xka nebezeli nebo bezeli spatne). Zkuste verzi

media-video/nvidia-kernel-1.0.7174 *
    media-video/nvidia-glx-1.0.7174-r4 *

ta mi funguje dobre.
    8.8.2005 09:22 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    dmesg: NVRM: RmInitAdapter failed! (0x12:0x3a:1167) NVRM: rm_init_adapter(0) failed lsmod: nvidia 3715172 0

Tu verzia mam aj ja nainstalovanu a toto mi robi :-(.
    Ku8aZ avatar 8.8.2005 09:50 Ku8aZ | skóre: 17
    A není problém třeba ještě ve framebufferu nebo v něčem takovém? Doufám, že se to vyřeší, protože plánuju koupit notebook s nVidia kartou, tak bych s ní nerad měl nějaké problémy (právě lepší ovladače mě zviklaly oproti ATi :-)).
    8.8.2005 09:54 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    framebuffer mam(640x480@60) menu.lst(snad to na nieco bude):
    default 0
    timeout 2
    splashimage= (hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
    title=Gentoo Linux (2.6.12-suspend2-r3)
    root (hd0,0)
    kernel /kernel-genkernel-x86-2.6.12-suspend2-r3 root=/dev/hda3 real_root=/dev/hda3 udev quiet
    initrd /initramfs-genkernel-x86-2.6.12-suspend2-r3
    Ku8aZ avatar 8.8.2005 10:01 Ku8aZ | skóre: 17
    Aha, takže to vypadá na generické jádro s pomocí genkernel předpokládám... a co je to za grafiku?
    8.8.2005 10:05 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    Manli GeForce FX 5500
    6.9.2005 12:01 Tomáš Veselý
    Mám notebook se stejnou kartou a gentoo a žádný problém(s žádným ovladačem od nvidie), je fakt, že nepoužívám framebuffer v konzoli a že instaluji vždy stabilní řady, nikoliv ~x86. Není v jádře zkompilován riva ovladač? Ten prý dělá problémy.
    Ku8aZ avatar 8.8.2005 10:05 Ku8aZ | skóre: 17
    Chtělo by to někde dát výpis z dmesg, logu Xek a pořádně pročíst ten README, jestli tam náhodou není něco, co se musí vložit do jádra nebo z něj naopak odebrat. Bohužel sedím u Win only počítače, takže s tímto jen tak z hlavy neporadím...jsou to skoro 2 roky, co jsem to rozcházel naposledy :-(
    8.8.2005 10:07 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    log:
    (EE) NVIDIA(0): The NVIDIA kernel module does not appear to be receiving
    (EE) NVIDIA(0): interrupts generated by the NVIDIA graphics device.
    (EE) NVIDIA(0): Please see the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS section in the
    (EE) NVIDIA(0): README for additional information.
    (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
    (EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***
    (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
    Ku8aZ avatar 8.8.2005 10:10 Ku8aZ | skóre: 17
    Předpokládám, že jste odebral z xorg.conf Module dri a Module glx... Co bylo před tou chybou? Jaké je nastavení Xek? Psal jste výše, že s modulem nv to funguje, pouze nejde akcelerace. Co se tedy zaměřit spíše na toto?
    8.8.2005 10:13 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    moj xorg.conf, modul glx musi byt ked je pouzity driver NVIDIA.
    Ku8aZ avatar 8.8.2005 10:26 Ku8aZ | skóre: 17
    A co na to říká google? rm_init_adapter failed - možná to bude váš problém, přeflashovat BIOS karty
    8.8.2005 10:33 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    hmm... lenze ono to este do soboty chodilo :-$.
    Ku8aZ avatar 8.8.2005 10:35 Ku8aZ | skóre: 17
    Možná nějaký problém s právy nebo něčím podobným. Jestli to chodilo s tímto ovladačem, zkusit jinou verzi, tento odebrat a přidat znovu, promazat všechny příslušné soubory... co já vím. Pokud to chodilo, udělal jste něco, aby to nechodilo :-D
    8.8.2005 10:36 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    pridal som vyvedenie USBciek z dosky do PCI slotu. A potom asi za 2-3 hodiny to prestalo fungovat :-( .
    8.8.2005 10:47 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    nemoze byt problem s kompatibilitou jadra 2.6.12 a tych ovladacov?(kedze na nvidia.com pisu, ze ovladac funguje pod <=2.6.11)
    Ku8aZ avatar 8.8.2005 11:21 Ku8aZ | skóre: 17
    Teoreticky by mohlo. Za par hodin se ocekava vydani novych ovladacu, tak bych to mozna zkusil s nimi
    8.8.2005 11:38 Tomáš Srnka | skóre: 7 | Bratislava/Praha
    nakoniec bol problem v konflikte IRQ pre sietovu kartu a pre graficku :-). Postup opravy: presunut sietovu kartu do ineho slotu :-).
    6.9.2005 00:01 x0nix
    Stejny problem. Me pomohlo nainstalovat nejnovejsi (tj. 1.0.7676) nvidia-kernel a nvidia-glx (-kernel samotne nestacilo)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.