abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (25%)
     (22%)
     (34%)
     (19%)
    Celkem 32 hlasů
     Komentářů: 7, poslední včera 22:24
    Rozcestník

    Dotaz: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku

    5.11.2021 08:39 kol-ouch | skóre: 9 | blog: Co_to_je
    Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    Přečteno: 427×
    Ahoj, dostal jsem k vyřešení věc kolem našeho baráku (48 bytů/3vchody) - kamerový systém a jeho napojení na domácí telefony včetně ovládání zámků čipem.

    Současný stav je:

    Jednoduchý el. “bzučák” který jen ovládaný buď četčkou na čip, nebo tlačítkem na domácím telefonu a klasické zvonkové tablo.

    To spolu mluví v pohodě

    Cíl:

    Kamerový systém (6 kamer) nahrávajících dění kolem vchodů smyčkou 24/7 cca jeden měsíc zpátky (to není problém)

    A teď kde je problém: chtěli bychom tyto kamery napojit na domácí telefon tak, aby bylo možné pokud někdo zvoní se podívat kdo tam je - tento nový telefon by si koupil do bytu kdo by chtěl - ostatní by zůstali u původních. Ze tří poptaných firem se do toho chce jedné, která dodávala systém čtečky, ale za cenu komplet překopání všeho a za cenu která pro nás není zajímavá a hlavně toto řešení smrdí zamčením se k jednomu dodavateli

    Moje představa (když tak mě vyveďte z omylu) by byl “modulární” system, který by nebyl závislý na jednom dodavateli a ideálně by kvůli němu nebylo nutné tahat zbytečně další kabely (u každého bytu je přitažená sít)

    Bude to klasická zakázka s fakturou, zárukou a tak podobně - žádný bastl (ten si můžu dovolit doma, ale ne v tomhle případě)

    Nějaké nápady/nasměrování prosím?

    Díky moc

    Odpovědi

    5.11.2021 09:36 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    Moje představa (když tak mě vyveďte z omylu) by byl “modulární” system, který by nebyl závislý na jednom dodavateli
    Tahle zvonkohra se dodava jako kompletni resni od konkretniho vyrobce. O nejake modularite mezi vyrobci se neda moc mluvit. Bzucak s telefonem neni interkom, takze zalezi co presne znamena "u každého bytu je přitažená sít". Priklad:

    http://www.tv-servis.cz/prodej/vstupnisystemy/easy_door/2b_easy_door.htm

    Treba u nas je historicky natazeno do kazdeho bytu 1 napajeci a 2 datove pary celkem slusneho dratu a nove reseni je od Tesly.
    Max avatar 5.11.2021 11:49 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    Podle popisu je možné mít čtyři vendory / oddělené systémy.
    1) jeden vendor na kamerový systém
    2) druhý vendor na zvonkohru (včetně toho jednoho pohledu na kameru na zvonku)
    3) třetí vendor, co dodává dveřní systém
    4) čtvrtý, co dodává zámky / kování a věci s tím spojenými

    Každopádně je třeba také zvážit to, zda to opravdu chceš mít oddělené. Pokud máš více dodavatelů, tak v případě nějakého problému počítej s tím, že na sebe začnou ukazovat prstem a říkat, že to je chyba toho druhého.

    Pokud jde o otevírání dvěří čipem, tak máš několik věcí na výběr:
    1) lowcost řešení v podobě 125khz (extra levné, musí se přiložit hodně blízko, používá se skoro všude)
    2) 13,5MHz (drahé čtečky, větší dosah, otevřeš i kartou zastrčenou v peněžence), čtečka třeba 6kkč, tagy / karty za 25,-Kč
    3) možnost šifrovaných karet (běžné čtečky/karty na 125khz i ty, co se běžně nabízejí pro 13,5MHz pásmo nepodporují šifrování, takže se dají zkopírovat za pár korun, podpora šifrování toto znemožní a zajistí se tím jen jedna autorita, která karty vydává). Otázkou je, zda je to třeba, cena karet/tagů není tak rozdílná, ale vyjde to o fous dráž
    4) zvážit systém, co bude podporovat i NFC (všichni dnes mají telefon, proč řešit separé tagy)

    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.11.2021 12:03 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    Asi som starý, ale byt si odomykám kľúčom. Takže jeden prívesok s 125khz alebo 13,5MHz je to najmenej. A keď bežnému človeku vypadnú z ruky kľúče, tak mu nepraskne sklo na mobile.

    Inak nemajú náhodou Smartfóny v sebe priamo NFC ktoré pracuje aj s uvedenými frekvenciami? Mne telefón zapípa keď k nemu priložím taký obyčajný prívesok na kľúče, ale nehral som sa s tým. Asi mám len obyčajný ISO IEC 14443-A, taký modrý prívesok.
    Max avatar 5.11.2021 13:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    NFC není jen o frekvenci, je to i protokol. Proto pokud je o tuto fci zájem, tak je třeba myslet i na to, aby tam ofiko podpora ve četečce byla.
    To, proč je tag lepší, než klíč, má několik důvodů.Ve prospěch tagu je: Váha, velikost, jednoduchost, lepší správa (když někdo ztratí klíč od bytovky, tak budete měnit zámky a všem klíče? Když někdo ztratí jeden tag, tak se jen zakáže / vyhodí ze systému a dá se uživateli nový). Tag je levnější než klíč, je rychlejší zhotovit další přístup apod.
    V případě tagu jde také na "zabezpečenější místnosti" nasadit auditovatelnost přístupů.
    Pokud je zahrnuta podpora NFC, tak o další věc méně v kapsách.
    Ale ono je to fuk, požadavek, celkem oprávněný, je od autora threadu jasný.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.11.2021 14:24 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    To, proč je tag lepší, než klíč, má několik důvodů.Ve prospěch tagu je: Váha, velikost, jednoduchost, lepší správa (když někdo ztratí klíč od bytovky, tak budete měnit zámky a všem klíče? Když někdo ztratí jeden tag, tak se jen zakáže / vyhodí ze systému a dá se uživateli nový). Tag je levnější než klíč, je rychlejší zhotovit další přístup apod. V případě tagu jde také na "zabezpečenější místnosti" nasadit auditovatelnost přístupů.
    Souhlas, ...a levnesi nez zamecnik na zlomeny klic v vlozce.
    5.11.2021 15:12 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    U nás zvykli zalepiť špáradlo sekundovým lepidlom do zámku. Preto sme prešli na elektrické otváranie dverí s novými telefónmi. K tomu išla aj nová kabeláž (staré dve kabeláže zhnily, nie som v novostavbe).
    5.11.2021 14:58 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    NFC není jen o frekvenci, je to i protokol.
    NFC je zbierka protokolov ktoré prenášajú údaje na nízku vzdialenosť pomocou nízkych vysielacích výkonov.
    To, proč je tag lepší, než klíč, má několik důvodů.
    Jedna z nevýhod TAGov je, že stačí človeku klepnúť mobilom po kľúčenke a skopíruje si jednoduchý TAG do mobilu. A otvorí si v jeho mene. Tradičný kľúč sa takto ľahko nedá skopírovať.

    Ale to je už len rovina názoru. Všetko je len o vyvážení nárokov a pohodlia. Asi preto si odhlasovali kamery do verejných priestorov bytového domu, ktoré nie sú prístupné širokej verejnosti.
    Max avatar 5.11.2021 15:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    Kopírování jsem jasně vysvětlil. Pokud nechceš, aby šlo tagy kopírovat, použiješ šifrované. Tím tvůj argument o jednoduchém kopírování padá ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.11.2021 16:41 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    Pada spis tvoje argumentace ...

    Zatimco s klicem si dojdu (s libovolnym, kazda domacnost jich bude mit nejmin nekolik) k libovolnymu zamecnikovi a on mi vyrobi kopii, tak se ztracenym/znicenym/nefuncknim tagem budu mesice uhanet nejakyho debila, kterej to ma na starosti.

    To ze se tag da poridit za halire vubec neznamena, ze po me presne stejnej debil nebude chcit neco mezi 100-500Kc. Zatimco ten zamecnik mi tu kopii vyrobi za desetikoruny.

    A az(protoze to neni jestli, ale kdy) ti vypnou elektrinu, tak s tagem tak leda vykopnes ty dvere, ze?

    Vse zcela osobni zazitky s touhle "moderni" technikou, vcetne tech doslova z pantu vymlacenych dveri. On totiz kdyz nekdo dorazi v 8 vecer z prace a uz 10 hodin nejde sirokodaleko elektrina, tak rozhodne nehodla kempovat na ulici pred barakem v ocekavani, ze to mozna za dalsich 10 hodin pujde. Tyden na to byly na miste nove dvere, se zcela novym, mechanickym zamkem.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 5.11.2021 19:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    Tvoje špatná úvaha pramení ze základní neznalosti. Zaprvé, čtečky ani zámky opravdu výpadkem energie nepřijdou o fci. Zámky mívají sólo okruh a čtečky také. Oba okruhy jsou zálohovány baterií (12V 42Ah apod.). Zámky většinou fungují v takovém režimu, že bez napájení jsou zamčené a odemykají se puštěním 12V do zámku. Takže je snad jasné, kolikrát by jsi musel odemknout, aby jsi na většinou 2-3 zámky vyplýtval takovou baterii. Pokud jde o čtečky, tak ty nejsou napájeny přímo, ale z řídících jednotek. Pokud vezmeme v úvahu panelák, tak ven bude panika, tudíž si nejspíše vystačíš s jednou řídící jednotkou a třema až čtyřma čtečkama. V případě dalších prostor to budou celkem max dvě řídící jednotky a 6 čteček. U řídící jednotky se bavíme o odběru tak 150mA a u čteček tak o 45mA. U malých systémů se mohou zámky i jednotky napájet z jednoho zdroje. Každopádně když padne proud, budeme mít dvě řídící jednotky a šest čteček, tak to na "integrované" baterii může vydržet klidně dva dny. To v městech opravdu ani nenastává. Pokud jsem v lokaci s velkými výpadky, nasadím odpovídající zálohu.

    Pokud jde o fyzické kopírování klíčů, tak podobně jako o tagů záleží na tom, jak moc chci mít bezpečné klíče. Jsou klíče, které si opravdu jen tak někde nezkopíruješ.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.11.2021 20:51 kol-ouch (ten pravý)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    nedokážu říct jaký na to má vliv stáří, ale tady jde o vchod do bytovky, kde je ve dveřích zvenku madlo, zevnitř samozavírač

    tudíž 90% situace je taková:

    v jedné ruce klíč, v druhé nákup/dítě/telefon - prostě cokoli. Tudíž odemykající strčil do zámku klíč, odemkl a aby nemusel pouštět nákup/dítě/telefon tak klíčem pootočil a v lepším připadě klíč časem zmršil, nebo odešel zámek - a to si vynásob 50 byty...

    tohle čip, který na 5 vteřin odemkne řeší v 99,99% případů - uživatel jednou rukou zabzučí a tou samou rukou zatáhne za madlo a je vevnitř

    a já bych chtěl tento systém rozšířit

    čipy a systém máme úplně nejblbější - jeden admin čip, který aktivuje/deaktivuje ostatní bez jakékoli další inteligence

    5.11.2021 20:53 kol-ouch (ten pravý)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    ...tak klíčem pootočil ...

    a za ten klíč táhl tak, aby překonal brano a pak se ho snažil (už skoro s rukou za zády) ze zámku vytáhnout
    6.11.2021 09:38 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    Nám sa otvárajú dvere do vnútra, hlavne kvôli tým nákupom. Ale dvere sme menili tiež.
    5.11.2021 14:28 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    1) problem (a kurevsky velkej) budes mit, az si nekdo na ty kamery postezuje. Pocitej tak minimalne desitky tisic, pro zacatek a kdyz to rychle a obratem odstipes*.

    2) kazdej vyrobce si ty kramy dela zcela umyslne tak, aby pokud mozno byly naprosto nepropojitelny s kramama jinyho vyrobce, takze si musis vybrat jednoho dodavatele. V opacnym pripade muzes neco zbastlit, ale jakmile ti neco nebude fungovat, bude kazdej ukazovat na to, ze ta jeho cast fuknci je.

    *Aby sis udelal predstavu, NESMIS provozovat kamerovy system, ktery porizuje zaznam. TO je vychozi defaultni stav. Z toho stavu existujou vyjimky, ale abys vubec takovou mohl mit, tak musis kamerovy system (jeho existenci a zduvodneni) nahlasit na prislusnej urad. NAPROSTO zapomen, ze ti povolej neco takovyho na bytovym dome, ani ve snu. NESMIS zaznamenavat zadny verejny prostor a to bytovy dum je.

    V pripade napriklad firemnich prostor, musis zduvodnit proc tam ty kamery mas a MUSIS PRESNE definovat, kdy, kdo a za jakych podminek k tomu zaznamu ma pristup, MUSIS to auditovat a presne tohle MUSIS nahlasit na ten ourad.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 5.11.2021 15:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    1) nebudeš, pokud se budeš držet postupů a nevymýšlet hlouposti.

    Úřadu se nic hlásit nemusí, ohlašovací povinnost na UOOU byla před několika lety zrušena.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.11.2021 20:43 kol-ouch (ten pravý)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerový systém + “zvonky” pro bytovku
    1) - nebudu - snímaný úsek patří našemu domu a pokud to bude systém, který není dostupný zvenku a slouří jen k vyřešení konkrétního případu a nesnímá veřejný prostor, tak je to v klidu

    2) - souhla a tomu se přesně chti vyhnout (pokud to jen trochu bude možné)

    * ano smím - i se záznamem - pokud nesnímám veřejný prostor a pokud je definováno kdo a za jakých okolností k záznamu má přístup a pokud to není někde volně přístupné. Vyzkoušeno na systému ve výtazích který přesně takto funguje a je to ok

    cíl je využít kamery od takto nastaveného systému ke zvonkům (co nejjednoušeji řečeno)

    ---

    Dete s tim guuglem dopice! - tady se shodneme

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.